pondělí 2. ledna 2017

Vzhůru do 2017! Aneb závazkové hnutí ke 100.výročí Velkého Října:)


Nevím jak vy, ale já už zase uložil starý excel se záznamy svého pobíhání a připravil si novou, nepopsanou tabulku. V prvních letech svého běhání a boje o ultra jsem se snažil na Nový rok běžet nějaký pěkný, motivační (nejlépe ultra) běh... aby mi to nastartovalo sezónu a pokud možno vydrželo do celého roku..

Jak jsem starší, tak jsem pochopil moudrost zkušených bojovníků, kteří dokáží využít důležitý okamžik a neutrácejí síly zbytečně... Tím myslím i 1.1.:)... Moje nejmilejší manželka, jasné slunéčko dřív (daleko víc a lépe) snášela moje specifické formy oslav Nového roku, kdy jsem se na 5-6 hodin někde "zaběhl"..:). Ten zkušenější ve mně ví, že je daleko moudřejší jít s (línou) Deri na "hodinu" ven, vrátit se už za 1.5 hodiny:) a pak být doma... Všichni tím pádem získají dojem, že běhám méně, že přeci jenom snad dostávám rozum:).. A já si (zkušeně) v dalších dnech pokaždé při cestě do práce/z práce "maličko" zaběhnu, nebo třeba i drobet víc:). Netrpěl jsem v práci přeci celý podzim zbytečně!! Ted přichází ta pravá běžecká a tvůrčí volnost -- ale nemusí to každý hned vědět:).

Těšil jsem se na tohle období dlouhou dobu - určitě celý podzim. Vím, vím, že každá další "sezóna" mého usilovného pobíhání je svým způsobem náročnější. Jednak jsem přeci jen starší:) a jednak se chci podívat a proběhnout se na hezkých místech -- a to je často spojeno s náročnějšími trasami, požadavky..

Především pohledem do kalendáře je potřeba si uvědomit, že rok 2017 je stým výročím Velké říjnové socialistické revoluce .. a při běhání bych to já -- stará struktura, pravidelný účastník letních pionýrských táborů a spartakiád:) -- měl vzít v potaz.

-- malá odbočka ---
U nás na pracovišti před lety vznikla potřeba cíleného kurzu "komunistické ideologie" pro americké studenty. I přes velkou poptávku nakonec vyplynulo, že kurz neměl kdo učit.. musel jsem já:).. i když jsem původní profesi matematik, byl jsem jediný, kdo daný obor ovládal... Mám státnici z marxismu leninismu a jsem asi jeden z mála, kdo si podobné věci nejen pamatuje, ale umí si z nich i po letech udělat legraci, ocitovat tu a tam vhodné verše, Leninovy dopisy, zazpívat budovatelské písně a vzpomenout na socialistickou kinematografii, symboliku, atd:)
-- konec odbočky ---

Motivován tedy odkazem Velkého Října jsem vzpomněl na úlohu běhu, jeho zosobnění v časech minulých:). Vy si to už nepamatujete, ale mladí lidé v socialistickém filmu vždy běhají.. Pokud jdou do práce, tak rázně vykračují, na pracovišti nadšeně pobíhají.. Při běhu a pobíhání se ovšem málokdo z nich zadýchá.. (což je velmi inspirativní).. a k běhu to svádí přítomné ženy a dívky, nejčastěji oděné v národních krojích nebo alespoň v košilích svazu mládeže. Láska patřila k mladí, stejně jako mládí k socialismu a tak zamilovaní mladí lidé běhali na březích řek, po lučinách, po lesích (borech) i po skalinách, někdy i po (družstevních) sadech... Dívky se s často zachytávaly kmenů stromů a točily se kolem nich -- možná právě proto, aby daly šanci pronásledovatelům a mohly být chyceny.. :)
Samozřejmě k tomu všemu patřilo nadšené výskání (ale ani při něm se nikdo nezadýchal!) -- které zdůrazňovalo nadšení z běhu, lásku k vlasti, k socialismu a možná i šance budoucího partnera..:).
Tady bych zdůraznil, že v socialistickém filmu neběhala jen zkažená mládež, ta někde v ústraní plánovala, jak bude škodit společnosti -- kula pikle a pokud šlo o nebezpečné/protřelé škůdce socialismu, tak ti měli na hlavě ještě imperialistický klobouk a kouřili doutníky (=vrazi z Wall Street(u))...

V přípravách na rok oslav 100. výročí jsem proto usoudil, že je potřeba se k problémům postavit čelem [jak jinak. Soudruzi se vždy k problémům stavěli čelem, že?:)] ... Mládí je pryč, ale třeba by činnost patřící k mládí (tedy běh, viz výše) mohla drobet napomoci pozastavit ten neúprosný zub času..
[Znalci v této souvislosti ocení budovatelskou píseň "Mladí jsme všichni, šosácký Západe.. Mladý je každý.. komunista...":)]...

Tedy rozhodl jsem se že stejně jako mladí úderníci a hrdinové, budu v nadcházejícím roce běhat po lučinách, borech a po skalinách... Upřímně, na pronásledování děvčat v krojích se už necítím [a taky by mi to doma zakázali stejně, jako soudruhům návštěvy nedělní mše:)] ..

I když je to silně provokativní (a mám splněnou kvalifikaci) -- rozhodl jsem se nehlásit se do loterie na Spartathlon. Pravda, oni by mě sice s vysokou pravděpodobností stejně nevytáhli.. Ale kdyby náhodou ano:), tak bych většinu roku musel trénovat na silnici a i když je to legendární záležitost ... není to můj sen. Uff.. Ta úleva, si to přiznat. Navzdory symbolice, kterou jsem k tomu vkládal.

Budu běhat tam, kde mě to těší.. i když to bude o hodně, hodně těžší než na rovné silnici. Můj oční lékař by o tom mohl vyprávět:)..

Jaké jsou moje plány?

1) Koncem února se vrátím na Velkého Kanára, abych si připomněl základní matematickou poučku, že 360 stupňů je kolem dokola..:)

2) Na konci dubna se pojedu proběhnout kolem Temže.. Logisticky náročnější výprava, ovšem.. podle řek, přes klasický Oxford heritage trail.. Který akademický pracovník by nechtěl končit na půdě posvátné Oxfordské university, že?:)

3) Uprostřed května navštívím naší Los Alamoskou "buňku" a proběhnu se s nimi na trať legendární Jemez 50 miles. Je to známý a oblíbený slalom mezi chřestýši a medvědy.. S pivem v ruce a s ohněm v žaludku (přeci jen místní chilli je vyhlášené).. a s kamarády Stínem, Veronikou a Michalem to bude velmi zajímavá společenská akce.. Taková vzpomínka na známou dvojici Los a Lamos:)...

4) Maličko odpočinu, ale jen maličko.. a vyprávím se na místo činu do Dolomit, tentokráte snad v lepších botách:), zabojovat s extrémní tratí, zkusit vyzvednout zavěšený pytel..

5) Sice jsem si říkal.. Jasné pravidlo dvakrát a dost.. Ale.. Ale.. Ale.. Ronda (a mám slzu v oku, když to říkám) je můj srdeční běh. A tak.. tam půjdu zas. Zas se tam budu trápit, radovat a nadávat:).. a zkoušet to znova doběhnout a pokusit se to dát pod "par".. tedy pod svůj věk, pod 54 hodin:)..

6) Ještě váhám s programem na podzim.. ale sliby se mají plnit (nejen) o Vánocích.. tak uvidíme..

7) V koutku duše optimisticky věřím a doufám, že mi ještě zbudou síly na podzimní 24h.. ale to má čas..

Závazkové hnutí jsem tedy začal, nástěnky jsou připravené.. Rok oslav Velkého října může začít!:)

Všemu zdar! Ultra a (mladistvému) nadšení.. zvlášť!
Ať nám to běhá!
12:)

20 komentářů:

  1. Plán je to opravdu smělý, ale pro nás mladé není nic nemožné :-) Doufám, že jsi nezapomněl, že plán je potřeba plnit alespoň na 120% :-) Držím palce a těším na zápisky!
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. tak tak.. zavazek jsem si dal.. ted jen nehledat ty "objektivni" duvody, proc to neslo:)..
      At se dari, at nam to porad radostne pobiha.. 12:)

      Vymazat
  2. Ahoj Honzo, držím palce na těch krásných výzvách a do roku 2017 jen to nejlepší. V tvém případě asi hlavně dostatek času mimo práci. :) Držím palce na 360 (Jsem zvědavý, co na to budete říkat - Pavel Paloncý a Petr Míl tam míří také) a Rondu budu zase sledovat jedním dechem. :) Honza Bartas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DIK!! Ted kdyz vim, ze rok 2017 je navic i rokem "Running men", tak se mi to bude plnit o hodne lepe..:)
      Je videt, ze na TG 360 budu ten "cerny" vzadu:).. a budu nase "medailove pozice" zajistovat i na opacne casti startovniho pole:). Tesim se na to!!
      MSF! vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  3. Krásný plán:-) Přeji ti hlavně pevné zdraví, aby ses mohl těšit nejen z běhu, ale i zážitků, které ti přinesou návštěvy cizích zemí:-) I když ty jsi je již několikrát navštívil a nejsou ti neznámé. Držím ti pěsti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. moc dik..
      Verim, ze navsteva LA [tedy Los Alamos:)] bude patrit mezi spolecenske vrcholy prvni pulky roku.. Popobehnout se po LA vysokohorske polopousti, podivat se, jak si vede Bezici Stin a Nika s Michalem.. to bude myslim zase zazitek:).
      Tesim se silne! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  4. Teda strašně lituju, že jsem nemohl být na "kurzu komunistické ideologie". V Tvém podání to muselo být neskutečný. Nebylo by možné tenhle kurz někdy někde zopakovat (třeba i ve zkrácené formě a v hospodě po závodě)? Jen nevím, jestli by nás neinformovaní neumlátili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). To primo vola o nejakem nacviku recitacniho pasma versu:)... Osvezit socialisticky realismus, k vychove deti doporucuji nastudovat Makarenko - Zaciname zit, i takovy Pavko Korcagin z romanu Jak se kalila ocel by nam mohl byt prikladem:).
      MSF! a dosti srandy, nebo mi jeste nekdo da pres hubu:).
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  5. Říkal jsem si "takový standardní Honzův plán" :) Ale pak jsem se podíval, co že to je Transgrancanaria 360° a ... ty bláho! No, nedivím se, že Spartathlon šel stranou :)
    Tak moc držím palce a hlavně ať to dáš ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. no 360° je silenost na kterou se moc tesim -- koneckoncu mam kvalifikaci, ze?:).. a pak bude to takova dovolena v horach..
      Preci jen -- starsi clovek si musi umet delat radost:). navic, ja se za ty roky znam dobre a vim, co mi udela radost nejvetsi..
      Vsemu zdar! A dik za podporu. 12:)

      Vymazat
  6. No teda Ty jedeš! Tak hlavně ať Ti plány vycházejí. A plnit je na sto dvacet procent? To se dá i dosaženými časy, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. dik
      a s temi casy mas pravdu..
      Vzdycky mi to pripomina moje nejmilejsi manzelka.. kdyz uz sis zaplatil (ty nekrestanske penize) za registraci.. tak si ji koukej uzit!!:)
      V pripade 360 to myslim bude takovy "prekladatelsky" orisek..:)..Uzivat si to jiste budu--slovy Machyho.. radost az na kost! :)
      MSF! At se dari.. a at nas to furt bavi..12:)

      Vymazat
  7. Život je otázkou priorit, hlásala kdysi jedna reklama :-) A je to svatá pravda. Už teď se těším na všechny tvé epické boje a na krásu hor, kterou nám pak přineseš ;-) velké plus za vyložené karty, tajnůstkaření je pro Zagorky! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Presne tak!
      No, ja stejne vsechno na sebe prasknu:)... I kdyz by v rade pripadu mozna bylo i takticke o planech predem nemluvit. Ale to ja bohuzel nedokazu. Jak se na neco tesim, tak to vsem vypravim.. chudaci:).
      No nasim potrhlym akcim..a ultra.. ZDAR! 12:)

      Vymazat
  8. Přeji zdárné plnění harmonogramu oslav výročí VŘSR a vůbec vše dobré do dalšího roku, dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. no aby toho nebylo malo -- na VRSR ma narozeniny muj tata:)..
      Taky preju vsechno nejlepsi do Noveho roku, at nam to spokojene beha! MSF! Pozdravy Gabine! 12:)

      Vymazat
  9. Skvělé ...
    moc si mne pobavil analytickým postřehem, proč se dívky a mladíci budující socializmus nikdy nezadýchávají a proč se dívky točí s výskotem kolem břízky :)
    S plány a jejich plněním budu samozřejmě moc držet palce, jen nezapomínej, že tvoje úsilí musí být ještě větší, díky tomu, že tvoje hodinky naměří vždy nejméně km a nejkratší čas běhu. :)
    Tak ať se daří a ať to běhá!
    Mm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik! :) Presne jsi to rekl.. Vzhledem k tomu, ze i u spolecnych behu mi hodinky vzdy nameri nejmene km a nejkratsi cas.. Musim byt daleko usilovnejsi:)! Nekdy za delsich behu rozebereme socialistickou symboliku, vcetne Trumanova brouka:)..
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  10. Výborný, ať se vše vydaří a ať zvládneš hned tu první 200+ na Kanárech! Doufám, že před tím stihneme jednu krátkou noční s pivem :-) tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na nocni.. "kratke":).. s pivem se pochopitelne tesim..
      Na kanary resim v myslenkach neustale svuj batoh.. a myslim, ze zase "laska" (k batohu "cerne pivo") zvitezi i nad cundracky zamerenym vyletem:).
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...