neděle 17. února 2019

Svět je malý a o náhody tu není nouze...:)


V pěně dní a nadšení z různých loterií bych málem zapomněl na svoje různá náhodná setkání, i když jak si pořád říkám, nic není náhoda.. všechno je to přesně tak, jak to je:). Na podzim probíhalo v Lužických horách setkání členů klubu Prominentních vrcholů Lužických hor (PVLH)... Bylo to krátce po Stromu, a tak žádný div.. i když bych se moc rád viděl s lidmi ... přeci jen mám doma statut PvP /permanentně v prd*li/ a proto jsem v rámci budování rodinného štěstí [jsme spolu s manželkou teprve krátce, ještě to ani není 30 let] zůstal doma:). Na FB PVLH lákala na setkání moje členské karta ležící v jehličí a já se upřímně bál, že tam třeba bude ležet i dlouhou dobu..

Poezie ranní komutace
Jenže.. takhle o vánocích si popobíhám po Prokopském údolí, dobíhám jednoho běžce, koukám na něj a přemýšlím, jestli ho znám.. Když ho v lese předbíhám.. tak mě zdraví, dáváme se do řeči.. a ejhle, on to Martin B., zakladatel PVLH. No to je "náhodička"... Během běhu na Dívčí hrady a zpátky k Jinonicím jsme stačili semlít možné nemožné a já si mimo jiné domluvil, jestli by mi nemohl členskou kartu poslat poštou. .. Po drobných peripetiích jsem nakonec v minulém týdnu měl u sebe kartu i kožený finišerský pásek na ruku. Fakt moc pěkný, jen, aby to Martina ve větším zájmu o akci [která je fakt pěkná] nakonec nezruinovalo!

Den, kdy jsem běžel do práce v nesmekách
Vlastně ve stejnou dobu mi napsal ledový muž Machy, alias Richard M., že nejen, že skáče do kaluží, ale, že zase běhá a jestli spolu někde nepopoběhneme. Nakonec se domlouváme, že v pondělí po práci místo mojí dvojsměrky domů se sejdeme na nádraží, dojedeme do Úval a jeho "rajónem" se proběhneme na Černý most, 15-17km a já potom budu pokračovat domů metrem. Machy se sice v blogosféře na delší dobu odmlčel [dovolím si předznamenat, že je to jen dočasné:)], ale jeho "kryo" příběhy, běhy v zimě - v trenýrkách k rybníku, spojené s koupáním a osycháním na zpáteční cestě, jsou mezi námi stejně legendární jako jeho doběh kolo-běhu Říp-Praha, kdy se v mrazivém dni v Tróji svlékl, vykoupal se a potom ty mokré běžecké hábky (které v mezičase stačily zmrznout) omlátil o zem a zase oblékl..:).

Zkušení z naší skupiny vědí, že běžet s Machym někde v zimě je náročnější, protože on neustále velmi poeticky mluví o tom, jak "šedivá hladina láká ke koupání"..:)... Pohledem na mapu trasy jsem si říkal, že je to bezpečné -- na začátku jsou jen mělké potoky, na konci sice rybník Martiňák, ale to už budeme u konce a nestačil bych oschnout:). [Pro jistotu s sebou beru merino s dlouhým rukávem, kdyby mě Machy "zlomil", abych v metru tolik nepromrzl:)].

V Úvalech jsem si vzpomněl na jednu společnou "pivní" akci našeho klubu, kdy jsme také běželi z Úval do Prahy.. Ovšem asi po hodině a čtvrt běhu a cca 13.5 km směr Praha, jsme vylezli z lesa asi 600 m od železniční stanice Praha-Úvaly.:). Machy, jako místní, mě ale navigoval správně, absenci koupání aspoň částečně kompenzoval společným probíháním kalužemi a podmáčenými loukami...  a já si užíval jeho nadšení a plánů a vzpomínal spolu s ním na své vlastní, .. Otevřeně jsem mu přiznal, že i já jsem v době, když jsem sotva uběhl maraton.. měl sny o tom, že budu běhat ultra:)! Připadal jsem si jako babička, co jde do hospody na jedno malé pivo a odchází s pěti velkými..:).

Ale sny jsou od toho abychom je snili naplno! U mě silný začátek přípravy -- 18 týdnů do kontaktu:) -- a já jsem správně vyděšený. Poslouchám trenérku stejně pečlivě, jako pejsek.. tedy o hodně líp:).. protože moje Derivace je s tím posloucháním hodně na štýru:). Moje kilometráž i úsilí jsou na stupnici od 1-10 na tradičním čísle 12.:). Zatím se mi daří 2-3 dvojsměrky týdně, dlouhý víkendový běh naplánovaný od M. jako 46 km..[Proč zrovna 46 km?:)].. Tento týden jsem drobně neposlechl, protože společná část byla delší a tak to vyšlo na 48. To, že jsem je stejně jako v přípravě na první Rondu běžel jen na vodu -- ukazuje, že to myslím opravdu vážně:).
Nicméně Míša -- když jsme spolu běželi kus kolem Radotína a plánovali další týdny -- to zhodnotila lakonicky. Pěkný, pěkný, ale chce to přidat kopce a větší intenzitu. No.. potěš koště!:)

I obyčejný skladník ve šroubárně si může přečíst Ovidia v originále:)... I obyčejný Honza může uběhnout Grand Slam!

Všemu zdar!Našemu nadšení, touhám a ... ultra zvlášť!!
12:)

13 komentářů:

  1. z Úval! To už je dávno :-) pamatuju si, že jsem tehdy zaslechl cosi o jednom závodě a taky, jak jsem zakopl o pařez a strašlivě se natáhl ... v tomhle ohledu jsou noční pivní běhy trochu zrádné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Behy s kamarady (ja tentokrate v suchem unoru -- a tedy bez piva) jsou podle me.. vzdycky zradne:). Myslim, ze to neni tim pivem, ale atmosferou, ktera kolem vznikne.. tech ruznych napadu.. az si clovek rekne.. a proc ne? :)... Tak jako nejmenovany otec ctyr dcer z Vinohrad, ktery natrenoval na Spartathlon v Riegrovych a sadech a kolem Vltavy.. Tak proc by starik ze Stodulek nemohl natrenovat na GS v Prokopaku a po ceste do prace?:).
      MSF! At se dari.. iTB - nasemu pivnimu spolku.. a ultra, samozrejme.. zdar! 12:)

      Vymazat
  2. Lákavá šedivá hladina - koukám, že Machy je běžec s otužovacím problémem. :) Je to tak, kdo se začne otužovat, láká ho pak každá tůňka a všude s sebou bere ručník. Dobře, Machy ani ruční nepotřebuje, ale my měkčí ano. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Vim, vim.. ted uz v nasem spolku je plavcu a otuzilcu hodne.. Machy, Pepa, ty, Jarka.. abych na nekoho nezapomnel.. A tak se klidne muze stat, ze pristi rok POP bude spojen s koupanim v Braniku:).
      Mate muj obdiv! 12:)

      Vymazat
    2. Ono na tom nic není. Vlastně by ses mohl začít otužovat v rámci zocelení před Grand Slamem. Neskolí tě rýma ani viróza, ledový vichr ti jen pocuchá vlasy a ušetříš váhu oblečení. I když síťované funkční prádlo asi nic nepřekoná. :-)

      Vymazat
    3. :).. no pravda je, ze sice v zime jsem casto "obleceny".. ale je to slovy klasiku.. prava zimni sitovina.. a tak.. snad se take otuzuji.. Nicmene, mel jsem s sebou merino triko..:).. jak znam Machyho, kdyby to od rybnika k metru bylo o kousek dal.. tak se koupem! 12:)

      Vymazat
  3. Jojo, ultraběžec se setkal s infraběžcem :) Zrovna v době publikování tvého postu jsem se odmlčel, protože jsem z našich končin vyháněl zimu: to se rozjedu na lyžích, naberu ji ramenem a postrčím dál na sever. Neinformovaný pozorovatel by mohl říct, že jsem si při lyžování zlomil klíční kost, ale tím si to nemusíme kazit, zima prostě končí.

    Sice teda neumím lyžovat ani padat, ale umím srůstat. A pod vlivem jisté sekty vím, že pomalý běh léčí všechno, tak snad tu 6-ti týdenní rekonvalescenci trochu zkrátím :)

    S tím koupáním máš samozřejmě pravdu, ta odbočka k rybníku nebyla náhodná. Akorát překážkou nebyla vzdálenost k metru, ale led, se kterým prostě nebojuju.

    DPJS@U12@GS!
    (Držím palce jak sviňa..)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. bylo to fajn.. v podstate priznavam, ze jsem byl pripraven:)
      No s tim zahanenim zimi je mi to lito, ze jsi dostal takovy tvrdsi zasah.. ale ty se optrepes, o tom zadna!:). tesim se na setkani a drzim palce .. ve vsem!
      12:)

      Vymazat
    2. Lítost stranou, strávit dovolenou s knížkou v posteli je pro mě luxus nejvyšší. Ten čtenář ve mně si tu zimní frakturaci nenasytně užívá :)

      Vymazat
    3. No.. ja pisu hrubky:).. a ty trochu z cesty:).. vim, ze jsi nadseny ctenar, ale da se lezet a cist i ve zdravem tele:).. ale chapu tvuj pozitvini pristup..

      Vymazat
  4. Behani a cteni, to je jako jing a jang. Kdyz prijdes o jing, musis proste ohulit jang.

    Bud na sebe opatrny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tradicne az moc predvidave.. Tento tyden jsem to musel nechtene orezat.. no jakobys mi to nerikal:)...
      Tak vzhuru do dalsich dni a prusvihu!:)
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    2. Skupino, diky za inspiraci, prave jsem dokoncil prvni kilometr FractuRUNningu a bylo to bozi ;)

      Mozna se opakuju, ale bud na sebe opatrny ;)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...