sobota 23. března 2019

Jak jsem ochuzoval rodinu, aneb 1/2 maratón v Braníku

Sice po pravdě (z pohledu ultra) přiznávám, že jsme spolu s mojí manželku teprve krátce, sotva 30 let:), nicméně i za takhle krátkou dobu se už dají vypozorovat zajímavé vzorce chování. Například moje okřídlená hláška ..."Teď je to všechno hektické, těžké a náročné, ale příští týden.. to bude výrazně lepší!..:).. je (podle ní) používána asi tak 52-53x do roka. Ale jsem už těmi roky patřičně zocelený a tak tento týden, plný společenských setkání, služebních cest, nečekaných, až šílených zážitků jsem se paradoxně snažil poskládat kolem sobotního 1/2 maratónu v Bráníku.
[Na startovní a cílovou rovinku mám skvělé vzpomínky z doběhu na start oddílového závodu (Ve stínu bobra), který už se sice nikdy neopakoval, ale vzpomínky jsou i po letech stále ve mně jako živé:)]

Podle předpovědi se výrazně oteplilo .. jako správný pionýr (=vždy připraven),  jsem se rozhodl podívat se pravdě do očí a přiznat si, že maratón můžu uběhnout pod 3 hodiny jen v případě, kdyby se zkrátila trať:).  Ale zase, to rychlé oteplení je dobrý trénink na rozpálené kaňony na Western States.. a navíc trenérka má vždycky pravdu.. Proto jsem v Braníku už před 10 hodinou, natěšený se zdravím s Míšou a jsem rozhodnutý zahnat všechny svoje pochybnosti někam hodně daleko:). Po získání čísla jsem se začal rozcvičovat a rozbíhat.

Tady si na vlastní kůži uvědomuji krutou pravdu. Zatímco minule .. můj běžecký "striptýz" .. (myšleno rozcvičování a pokusy o abecedu) .. se odehrával v částečném soukromí "za keříčky":) v parku, tak tentokrát jsem se obnažoval už úplně veřejně na louce před zázemím branických otužilců.. Jjo, co by "zoufalec" neudělal pro zvýšení svých šancí.:). Nebo jak se říká.. nejhorší je to poprvé:).

Od svojí manželky jsem dostal dva základní pokyny: 1) nestoupej si úplně dozadu a 2).. Je to 21 km ne 100 mil.. tak se snaž běžet..:). Ještě kontroluji mapu závodu, nasazuji sluchátka, abych si na ten sprint vytvořil vlastní bublinu.. a už běžíme!

Kdyby to náhodou dopadlo úplně katastrofálně (i když co znamená úplně katastrofálně pro pobíhače mojí kategorie před důchod-smrt, že), zní mi v hlavě modifikace písničky od Bluesberry

             (:proboha proč má moje blues, proč má tak smutnej rým:)
             proč každá holka, co mám rád - ztratí se jako dým
             (:tohle smíchovské branické pivo, chutná jak terpentýn:)
             vrátím se k nám do hospody a utopím v něm ten svůj splín

I když bych spíš měl broukat písničku.. Když je v Praze abnormální hic.. vybíhám, co to jde a snažím se aspoň na dálku držet kontakt s Míšou a s čelem závodu. Moje tradiční vydatná "ultra" snídaně -- tentokrát párky na sádle a na chilli s brambory:) -- zase protestuje proti rychlému tempu a zkouší nakouknout z žaludku ven, co se tak zajímavého venku děje:). Podle ultra zásad držím zuby pevně u sebe, nehodlám se pracně nasoukaných kalorií zbavit bez boje... Všichni mi sice různě utíkají, ale nakonec držím plus mínus stabilní tempo. S postupujícím časem a teplotou je mi jasné, že pod 1:30 to nebude, ani kdybych pozvracel všechny lidi kolem cyklostezky:), a tak mě předbíhají "davy":) a já vbíhám do cíle relativně svěží, přesně tak jak nakázala trenérka.."Běž to co to půjde, ale rozumně.. Nesmíš se odrovnat, ani zranit.. není to závod, na který se připravuješ!":)...

Celkový čas není zase tak důležitý .. 1:31:35.. sice pravdivě naznačuje, že maratón pod 3 hodiny to v Bratislavě nebude ani náhodou.. Ale pravda je, že jsem se na tuhle metu teď vůbec nepřipravoval:).

Mám radost ze svého úsilí, nakonec i přes moje zpomalení je z toho druhé místo v poslední věkové kategorii 50-smrt:), Míša je ve své kategorii první.. takže naše umístění 1-2 vytváří skvělou dvanáctku.. co si přát víc?

Akorát doma, když zjistili, že za první místo se daly vyhrát ponožky(!).. už se mnou nemluvili.. Konečně jsem mohl něco vyhrát, co mohla nosit (na střídačku) celá rodina.. a já selhal:)... Snad mi to někdy odpustí..:)

Všemu zdar! Našemu úsilí, kamarádům a trenérům zdar! .. Ultra.. ultra zvlášť!:)
12:)

14 komentářů:

  1. Honzo tady se ukazuje jak je důležiné nepodceňovat taktickou připravu. Já jakmile jsem na čtvrtým km zjistil, že ty ponožky opět nevyhraju...No ale ty jsi běžel famozně vyrovnaným tempem. Buď má tvá trenérka někaké tajné metody jak běhat rychle i při terninku ultra tempa nebo to máš prostě v sobě. Každopádně tvůj výkon mě opět nepřekvapil :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. dik! Ovsem ze tvoje chvala patri moji trenerce, jak jinak, ze?:)..Ja jsem puvodne trochu nechapal logiku zarazeni sprintu do me "ultra pripravy":), ktera zase tento tyden (doufam) nabere nejake ty extra km, za tyden trochu klesne pres Bratislavou:), ale pak zase vidim ty delsi.. a teren..:).
      Pravda je, jsem taky vyrazne zpomalil, kdyz mi doslo, ze pod 1:30 to nedam (a o ponozkach jsem nevedel!)..:).. Holt i ta nase hlava.. ma obcas svou hlavu:).
      Tak at nam to beha! [Moje ledvinka byla opet pripomenutim navyku z ultra treninku a proto ..] ultra zdar! 12:)

      Vymazat
    2. Za úspěch může vždy závodník sám, trenér jen za neúspěchy. :-))

      Vymazat
    3. :).. Jak kde.. u "nas" je to obracene:)..
      M. je strojvudce uspechu.. a co se nevyvede.. tak jde za mnou:).
      Tak at tech veci, co se nepovedou.. nevydari .. je co nejmene! At se muzeme chvalit a poplacavat po zadech:)!
      Kolobezkovani a ultra.. zdar! 12:)

      Vymazat
  2. Nechápu, jak to děláš, ale co Tě znám, jsi pořád rychlík a s rokama (45+) Ti tempo nepadá, což je obdivuhodné! Máš to v sobě a když budeš trenérku poslouchat, tak ty 3 hodiny nakonec padnou, o tom není pochyb! ... tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji ti nacelniku, ze jsi se me zastal:)!.. Ovsem ja uz jsem v kategorii 55+, ktere se jiste rika "do duchodu skok"!:)
      Trenera(trenerku) je treba poslouchat. Mas pravdu.. Kdyz se kazdy rok zlepsim o pet vterin.. tak az mi bude 100+, tak by to mohlo vyjit!:)
      Ne vazne.. To by muselo vyjit vsechno, vcetne zdravi, specialniho treninku.. a nevim, jestli by mi to za to jedno cislo stalo:). Nicmene to neznamena, ze se nebudu snazit furt behat, co to pujde, ze?
      Vsak to snad v tydnu pri pivnim behu proberem! 12:)

      Vymazat
  3. Za prvé: Nepij Braník nebo Smíchov, ale Mouchu (to je tuším sponzor tohohle závodu) :-) .

    Za druhé: ponožky ti Sára sežene (nechci vědět jak a komu je stáhne) :-))

    Za třetí: Já mám OFICIÁLNĚ změřený maraton za 1:40. No jak taky píšeš, byl "o kousek" kratší. Třeba ti to v Bratislavě taky vyjde (mezi náma, já to měl 15 km).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. dik.. Mouchu uz jsem doma vypil [dostal jsem od Misi jeji viteznou pivni lahev.. je to vyhoda, kdyz trenerka vyhrava alkohol, ktery nepije:)!]
      Proboha! Nikomu ani nikde at Sara ponozky nebere!:)... To bych to doma mel jeste horsi a dostal bych vas na sikmou plochu:).
      A maraton pod 3 je jiste hezky cil, ale me to fakt nemotivuje natolik, abych kvuli tomu cilene drel. I kdyz.. nikdy nerikej nikdy!:)
      Mej se fajn a ta nam to "lita"! 12:)

      Vymazat
  4. Jsi běžel tak rychle, že jsem tě nezahlídla :-(. A co jsi teda vyhrál, saunu nebo lasergames ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)...Dik. Byl nadherny den -- slunce palilo na plno, pres louku chodili otuzilci z vaseho klubu se koupat a ja porad koukal, jestli nekoho nezahlednu!!! Skoda, ze jsme se minuli.
      Vyhral jsem saunu a bootcamp.. coz pochopitelne hned nabizim.. protoze Branik je pro me z ruky..
      Nasi plavecke a otuzilecke sekci.. zdar! 12:)

      Vymazat
  5. Jsi prostě hustej - ale ty ponožky, ty tě budou mrzet ještě dlouho! :-) Neskonale obdivuju už roky tvoji vůli, odhodlání a schopnost se kousnout a jít ještě dál, ještě rychleji, ještě víc - tak koukej makat dál, nový vzory se mi hledat nechce ;-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dik!
      Ja v legraci pri rozcvicovani pred zavodem.. vybihal na stupne vitezu.. a pred Misou opakoval klasickou repliku.. "Ja trvam na opakovani ceremonialu!":)...
      Vitez mi rikal, ze kdyz me videl pred sebou, ze ho to hnalo.. a by me predbehl! Inu je krasne, ze moje ledvinka (tentokrat bez dalsi extra zateze:).. i kdyz mobil, klice, satky, tatra jesenka, dve kofily, atd..) byla jasny identifikacni znak:)!
      Tvuj mistr Jedi je ukazka, silne bezecke vule, determinace.. a o tom "kousnuti" ani nemluvim. Ten se v cili casto zhrouti.. zatimco ja jsem v pohode.. a ukazuji, ze tech sil zbylo jeste sakra dost:)! Ze me si priklad neber!:)
      12:)

      Vymazat
  6. Ahoj Honzo ,ty ďáble!Tak jsem sem zase po čase zavítal ,početl, zalapal po dechu ,zarděl se ,zastyděl ,posteskl..a usnul až nad ránem. Toho času v nemoci smrtelné (rýmička..),přemýšlím o tobě ,jestli jsi skutečný a co měli tví rodiče společného s vlky a gepardy..:)No a jako tvůj vrstevník 55+ taky trochu skřípu zubama..no snad to nebude závist ,protože ti strašně moc fandím a máš můj obdiv.
    V sobotu po cestě do Měchenice ,kouknu před Vraným přes řeku a vidím ,jak se po cyklostezce táhne fůra /šňůra běžců ..aha 1/2M VŠ LIGA..proč neběžím ,tady přece běhám pořád ,jsem Bránickej..napadlo mě. Na chvíli jsem zase zapomněl ,že jsem už víc turista ,než běžec.Kdo asi běží, koho znám ..?No ač bych tam tebe nečekal (teď teprve koukám ,že běháš snad všechno ..),tak si o tom aspoň počtu. Díky .
    Mimochodem ,v loni 3 dny po pražském Maratonu se tady tak šourám po té stezce a koho nepotkám..runner stars N1 Galen Rupp se tady vyklusává..mým závodním tempem na 5 km asi..naštěstí se zrovna zrovna zastavil,tak jsem mu vyseknul poklonu .Zprvu byl překvapen ,že jsem ho poznal a ptal se,jaký time jsem běžel .Na což já,, LOL!..old hobby runner a že ho znám vlastně z TV přenosu .Nicméně byl amík potěšen a taky mě pochválil ,že jakoby běžím..:)No,jak říkáš ,vždycky něco zažijem, někoho potkáme ..tím spíš ,když běžíme pomalu:))
    Tak i když už vypouštím tyhle krátké závody a delší trasy si šiji na míru ,abych byť i došel ,tak doufám ,že se potkáme někde ..třeba zase na POP. A propo ,nemáš někde fotku od Digiho z toho poledního z Hvězdy?..nikde jsem nenašel.
    Tak Honzo, držím palce, ať si užiješ všechny ty výzvy co máš před sebou .Ať ti to běží!Ultra zdar! Martin

    OdpovědětVymazat
  7. Martine, to jsem rad, ze jsi "zavital":) ke mne do virtualniho prostoru... Diky moc za podporu!
    Mas pravdu.. pokud jsme otevreni "dobrodruzstvim" a "setkanim".. tak ony se opravdu stanou:) -- je to trochu desive a zaroven nadejne, ze nase prani maji v sobe ukryto nebezpeci, ze se mohou splnit!
    Tady je odkaz na Digiho fotky z posledniho POP!
    https://digirun.rajce.idnes.cz/181229_PoP
    At se dari.. treba se zase nekde potkame!! 12:)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...