čtvrtek 9. května 2019

Nahoru-dolů, aneb společenským rozměrem běhu proti vyhoření

Tak po posledním běhu v dešti, 910 se loučí 
Jak se mi blíží vrchol mého tréninkového období před Grand Slamem, tak vzrůstají nároky nejen na moje staré a nedostatečné trénované tělo, na moji mysl a víru, ale také na logistiku všedních dnů. Protože běhám pomalu, tak naběhání cca 130+km týdně s nějakou přípravou, sprchou.. znamená pro mě opravdu ekvivalent vedlejšího pracovního úvazku:).

K tomu ještě vymyslet a sladit, abych mohl/stihl běžet do/z práce, abych měl s sebou/v práci patřičné věci na převlečení... I když upřímně, mám už dávno statut výstředního podivína, takže mi ledasco projde.:) . Odvrácená strana usilovné přípravy a pracovního nasazení s sebou ale přináší nepříjemný, byť očekávaný výsledek. Skoro vždy běhám sám a většinu dne jsem sám. Horko-těžko se mohu s někým s kamarádů dopředu domluvit a tak moje "společenské" běhy vznikají často na poslední chvíli, zamíchají a rozbourají mi tréninkový plán a jsem z nich často v silném stresu:). Těším se, ale zároveň netuším, jak to budu stíhat a co z těch přesunů a zmatků mě zasáhne hned a co o chvíli později.

Ještě domovský revír v údolí..
Někdy mi přijde, že moje naivita, že to nějak (dobře) dopadne je podobná tomu, když si chlápek natírá auto vodovkami a soused mu říká.. "Co blbnete člověče! Vždyť vám to první déšť smyje!" ... a na to chlápek odpovídá.. "Vy jste ale rozenej pesimista. Hned myslíte na nejhorší!":)...

O víkendu se tady mihla Nika, moje kamarádka z Nového Mexika a tak jsem zrušil svoje velmi efektivně naplánované pobíhání po údolí a navrhl, že v rámci 35+ spolu popoběhneme tradičně na Karlštejn a na Ameriku.. Musím přeci Čechoameričance ukázat, jak vypadá pravá Amerika v českých westernech..

Den před tím jsem ještě musel zaběhnout na Expo a vyzvednout si nové Garmin 935, protože moje 910 se po zhruba 10 letech se mnou rozloučily. Nejdříve mi praskl řemínek, ale vzápětí při běhu v dešti hodinky přestaly být vodotěsné:(. Všichni do mě hučeli, že musím vyzkoušet zázračné gely z Agáve a tak na Expu podlehnu a u Radka B. si koupím deset gelů (podobně jako Nika). S Nikou se domlouváme, že po je při běhu na Karlštejn vyzkoušíme -- koneckonců, když se to nepovede, tak aspoň můžeme zvracet společně.. to se taky počítá jako společenské aktivita:).

Pro Niku, oblíbený kostel sv. Kateřiny v Chotči
Možná to bylo tím deštěm, co hrozil v odpoledních hodinách.. Možná tím, že jsem tradičně vyběhl bez vody (tedy měl v báglu, ale nepoužil, záložní 0.5 neperlivé vody).. Prostě můj sobotní běh se opět nesl v duchu.. Po cestě nejím, když bude hospoda, vdechnu pivo-limonádu.. Nika se taky do zkoušení gelů nijak nehrnula a oba jsme o tom taktně mlčeli:). Tedy do té doby, než jsme doběhli a dali si v hospodě pivo a jídlo, pak jsme oba předstírali roztržitost a říkali -- Tvg, úplně jsme zapomněli vyzkoušet ty gely!! :).

Po cestě si užíváme českých reálií, tentokrát se ve Vonoklasech správně napojuji na červenou, která je součástí východní Svatojakubské cesty.. a po chvíli už přibíháme impozantně k hradu. Nika si jej fotí ze všech stran, já ji fotím s hradem:) a potom už hurá přes nádvoří na modrou/žlutou turistikou značku směr lom Velká Amerika. Kvůli Nice přibíháme symbolicky od Mexika -- bohužel od mé poslední návštěvy s Míšou je to opět nedostupnější: nový vysoký ploty, nové zábrany.. Jako správný průvodce se opatrně ptám Niky: "Jaký je tvůj postoj k autoritám a zákazům?" Nika plaše odpovídá.. "No, když bude potřeba, budeme třeba mluvit anglicky a dělat, že nerozumíme a že jsme turisté..":). Beru to jako ano a za chvíli jsme za zábradlím a fotíme..

 
Když jsme přelezli zpátky a běželi s kopečka zase zpátky ke Karlštejnu.. Tak ji říkám, víš, že pokuta za porušení toho zákazu je 15.000 Kč? Nika úplně poposkočila a protestovala, že jsem to měl říci předem:)... To víš, že jo! Neměla bys tak hezký fotky... :).



To v předvečer oslav 8.máje mi píše Petr V. (tedy TB), že bychom mohli zítra brzy spolu popoběhnout.. Něco decentního, kolem 30, velmi opatrně, opravdu pomalu vyklusat únavu z jeho závodu.. a aby nedošlo k mýlce tak hned dodává.. fakt pomalu.. tak 5:30-5:40 kilometr.!:).. LOL. Tohle tempo já při 35 km běhu považuji za slušné tréninkové tempo(!). Slabší povahy by asi v téhle chvíli na mém místě přemýšlely o prodeji běžeckých bot a o nákupu rybářských prutů... Ale já, já ne.. Snažím se udržet si status "teflon":).. tedy že podobné záležitosti po mě stečou jako .. no jako po teflonu:). Sice se večer ještě cítím drobet provinile, protože jsem měl dneska běžet "kopce", jak mi jemně, ale důrazně připomněla M.:). Kopce poběžím doufám v sobotu, ty zmatky kolem na mě nesmí zanechat stopu!

Znovu a znovu si opakuji jednu ze svých nejsilnějších manter... Klid musíš mít v sobě.. jinak ho nikde nenajdeš!:)

Všemu zdar! Našemu úsilí, radostem, boji se zmatky.. zdar! Ultra.. zvlášť!

12:)

6 komentářů:

  1. Rebelové! :-) Kostel znám. :D Moje 910Xt se taky před pár měsíci odporoučela. Najednou nešla zapnout a tak jsem na běhání koupil FR30. Na kratší běhy stačí a měří i tepy (i když blbě. :-D).

    Zdravím klidného teflona. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. jjo.. Tebe jsem tehdy tahl na Karlstejn taky hodne podobnou trasou..Kdyz bezim i nazpatek, tak vzdy pribiham po cervene, probehnu hradem.. a pak po modre a zlute pres Ameriku zpatky:).
      Karlstejn je takovy insignacni a podpurny beh.. Zadny tezky trail, hezka krajina, vesnicky.. hrad je bomba.. a to pivo, nema chybu!:)
      Musim vas zase brzo navstivit v odloucene lokalite libereckych hvozdu! MSF! At to hezky kolobezkuje a beha! 12;)

      Vymazat
  2. Ta mantra mi dnes pomohla:)
    U Ameriky jsem byla naposled pred 20lety,dobry t(r)ip..

    Je to rebel! S certy nejsou zerty:)
    :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja tu bezeckou "turistiku" mam rad.. Sice to vezme vic casu nez kdybych krouzil kolem udoli:), ale zase musim kamaradum obcas ukazat, jak je to pekne na "nasem" okraji Prahy..
      Strasne moc pohadek, westernu se v tehle mistech tocilo.. na Barrandov je to co bys kamenem dohodil:), takze je to vdecny na vylet. Jeste kdybychom mohli bezet ve vsedni den!
      Na ten ja mam pripravene Vltavske "klenoty", vcetne vyhlidky Maj.. Dopoledne ve vsedni den.. skoro liduprazdno. Tesim se!
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  3. myslim ze jeden klenot na okraji prahy je snežka :) mel bys o nem taky zapřemyslet :)) No v nejhorsim ten klenot skor v praze co na nem stal praotec čech kdyz si prahu vyhlizel :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Tyhle hlasky ja miluju! Klenot u Prahy je Sněžka:), ale máš pravdu, je to přeci jen krásná symbolika a dobrá meta, i když ten Říp zní výrazně jednodušeji i po logistické stránce.
      Běžecká turistika, náš cil:)!
      Budu se snažit! Treba te presvedcim, vezmes kolobku a dame to spolu:). 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...