čtvrtek 11. července 2019

Vzhůru do Vermontu! Aneb méně než 10 dní do dalšího kontaktu!:)

Vy, co sem ke mě na blog chodíte častěji, tak víte, že "autentičnost" a rychlost zápisu je pro mě alfou i omegou:), a to i když to potom třeba vypadá, že jsem svoje zápisky "odbyl":), tak se opravdu snažím najít balanci mezi rychlostí a požadavky "čtenářů"... i když pořád říkám, že si blog píšu hlavně pro sebe, tak si vás, co sem zabloudíte a čtete si ty moje "dřisty":).. fakt vážím...

Proto na váš popud se ještě maličko vrátím k WSER. Jedna věc mi přišla hezká a byla by škoda, abych o ní nenapsal. Na 97 míli je "No hands bridge", což je bývalý železniční most, původně bez zábradlí, odtud to jméno. Anglická fráze "Mom look ... no hands"! :) .. Tedy "mamí koukej.. bez držení":) je tradičně poslední výkřik před tím, než si dítě rozbije hubu:)... Tady má happyend, kdy na konci mostu je tabulka, s oznámením, že naše "sláva" už je jen 3.1 míle daleko:).

Na "svých" stanicích jsem pil pivo, které jsem měl v drop-bagu, čímž jsem povětšinou výrazně udivoval obsluhu. Jednou mi dali i led a tak jsem si naléval pivo na led a chválil je se slovy "Teplé pivo je horší nežli studená Němka":) . Na jedné stanici, když slyšeli, že jsem z Čech, tak mi i pivo dali:).. tedy "americké ale", ale zde se hodí použít modifikované přísloví: Darované pivo neodsuzuj! [aneb doma pij, co máš a na návštěvě, co ti dají!:)]

Jak mě upozornil kamarád Honza, doběhl jsem na 198+98 místě, což je naprostá numerologická lahůdka..:)... Jsem první Čech, který WSER běžel a zároveň i druhý, který ji doběhl.. zkrátka 1-2:). Po mém odjezdu v Reno exploze, Kalifornia zažila nejsilnější zemětřesení za 20 let (7.1) a moje nejmilejší manželka D to hodnotila lakonicky otázkou... Co prý se stane po mém odjezdu ve Vermontu?:)

Pro vás, co milujete čísla bych si dovolil dát odkaz na sekci WSER, která hodnotí nejrychlejší časy, i mezi stanicemi, optimální split, atd... (Má příznačné jméno.. "For geeks only":)!). Je tam i jedna hezká analýza, včetně simulací, (pro kamarády i programy v jazyce R a Monte Carlo predikce)... jaké jsou pravděpodobnosti vytažení, jaká je střední doba čekání, pro ty, kteří se přihlásí v daném roce, atd. Viz dokument. Nevyznívá z toho moc optimistická předpověď. Počet lidí hlásících se na WSER roste polynomiálně, až exponenciálně, což výrazně snižuje pravděpodobnost vytažení a prodlužuje střední dobu čekání (v této době) už nad pět let. S tím, že většina přihlášených se bohužel nikdy na WSER nedostane:(.
Taky je krásný graf, který ukazuje, jak moc dokáže změnit úsili lidí časová diskterizace. Schválně si všimněte, kolik je 23-kařů .. tedy těch, kteří získají stříbrnou přezku a dramatický pokles 24-kařů.. Stejně tak prudký nárůst 29-kářů. Prostě je to buď-anebo:).


Ale dosti bylo WSER. Jak říká můj oblíbenec Hogo Fogo v Limonádovém Joe... Čas běží jako splašená herka a diváky pranic nezajímá zápletka prvního dějství:).
-----------------------

Proto -- král je mrtev, at žije král. Sotva jsem dosedl na Ruzyni, začal jsem "žít" přípravou na Vermont 100. V následující dny jsem oderval tři nehty, potom další dva, abych se dostal pod jejich hnisající lůžka s framykoinovou mastí a mohl si to vyléčit. Času není nazbyt, 17.7 odlétám a 20.7 běžím. Proto co nejdříve beru boty o 1.5 čísla větší:) a postupně se zkouším rozběhnout.

Ještě jednou díky za podporu, milé vzkazy, maily a sms... i přání, abych se nevykašlal na další přípravu, nepodcenil další závody... Samozřejmě mě řada z vás "jemně":) upozornila, že ta první čtvrtina Grand Slamu (tedy WSER) byla vlastně nejjednodusšší, byl jsem odpočinutej, nezničenej.. a běžel jsem furt z kopce..:).. A přitom jsem to tak-tak dokončil:). A že teď už to bude jen horší.


 ... Mezi námi, podobná hodnocení jsou velmi motivační a jsem za ně vděčný. Podle mě, ale úplně opomíjejí (můj) přístup k ultra. Co se týče fyzického stavu jsem na tom asi hůř:).. nevím, ale mentálně? To si celkem věřím... a jak jsem se mnohokrát přesvědčil... když v tom nejsou velká zranění, tak se ultra dokončuje, ale i vzdává "hlavou"..:)

Proto se držím svých osvědčených rituálů, vyrábím si svoje "taháky", tedy pacing charts, tabulky s mezičasy, profilem a s rozpisem stanic. Ladím náročnou logistiku, protože Vermont 100, to bude něco!! Těším se na tohle ultra, jako babka na důchod! Je to opravdu skautská akce, táboření, vlajky, plno koní kolem, soutěž o bludišťáky:). Popis trati pro nemístní už také něco naznačuje... Jak organizátoři sami přiznávají.. sehnat na snídani ve 3 hodiny ráno v téhle zastrčené části Vermontu kafe a bagely, je skoro mission impossible:). Slibují (v rámci možností) on-line tracking, které u některých stanic bude vázané na to, až dobrovolník s mobilem dosáhne datového signálu..:). V oblasti je patrně normálně víc medvědů než lidí, o čemž svědčí i název stanice, kterou probíháme 2x.. "Kemp u 10 medvědů".:). Snad mě to donutí jenom zrychlit..:)

Tenhle běh ve Vermontu je v Čechách skoro neznámý, já jsem na něj narazil při "studiu" historie amerického ultra a při přípravě na Grand Slam... Připadá mi to jako pravá americká  "Olafovina":), ale v tom nejhezčím slova smyslu... Start je relativně vágně popsán:) -- bude to na jedné velké louce.. tak najdu to podle shromáždění aut, ale vůbec na začátku najít, kam letět, kde hledat ubytování:)... Plus trať vede přes víc jak 30 soukromých pozemků, které jsou otevřené pouze v den závodu, proto pořadatelé nedávají k dispozici ani GPX, aby tam lidé načerno netrénovali:) ... Zkrátka hodně free akce, čistý americký "punk". Převýšení 5.000 metrů, tedy Vermonská verze Pražské 100, akorát, že ty cesty nahoru a dolů nejsou účelové a navíc vypadají běhatelně (jsou tam koně).

Na tábořišti jsou vedle sebe koně a lidi (pozor -- zákaz psů, aby neplašili koně)... Teepee, tábořiště... prostě určitě to bude neskutečný. Sólo běžců je tam opticky asi 1/4 ... Trať sice neznám, ale podle profilu, videií a mezičasů z minulých let soudím, že je běhatelná... a že za normálních okolností bych možná měl i šanci útočit na 24h:)... ale každý závod má svoje zákoutí, navíc opravdu 19 dní po WSER běžet na plno další 100 mílovku?...:). Ale mám silnou motivaci nepodcenit nic a zkusit doběhnout i ve slušném čase, aby si rodina a ti, kdo mi budou fandit ... nemuseli u monitoru nervózně okusovat nehty:).

Nejbližší "dosažitelné" komerční letiště je v současné době pro mě Burlington. Paradoxně se tam dá teď v sezóně letět jen na jeden přestup -- přímý let z Prahy do Philadelphie a následně do Burlingtonu. Tam se vyspím, trochu srovnám "hodiny" a druhý den ráno vyrazím obhlédnout start, zaregistrovat se do hotelu, ve kterém toho určitě moc nenaspím:). Vyložím kufry, a zkusím (v té téměř pustině) koupit něco k jídlu.. připravit drop bagy bude větší výzva, než normálně:)... Mám takovou "hříšnou" myšlenku. Místo toho, abych tu noc před závodem spal v hotelu.. přijedu na večer na start a budu polehávat tam. Pod šírákem, vezmu si s sebou bivakovací vak, kdyby pršelo a spacák... jednak, abych neriskoval, že se tam ve 3 ráno rozespalý nedostanu včas, jednak abych neriskoval, že budu mít problémy zaparkovat, atd.

.. ale hlavně, abych si užil maximálně té atmosféry, té "bezstarostnosti" a abych mohl pokorně těm okolním kopečkům říci .. "Nepřijel jsem s tratí, ani s vámi bojovat... ani nikoho "porazit":)... na to jsou možná ti závoďáci.. Já jsem sem přijel oslavit ultra a užít si závod!! "

Bude to i vzpomínka na mé dětství, kdy mě jednou (pod vlivem westernu) můj starší bratr nechal v kravíně mezi kravami celkem dlouho, prý abych měl šanci se jednou stát kovbojem:)... Vzpomínka na dobu, kdy honáci na koních kouřili marlborky, pili whiskey a měli pušky. Dávám si proto titulní píseň z filmu "Rio Bravo" ... "My rifle, my pony and me.." stylově do svého playlistu, až bude hůř:).



Držte mi palce!
Ať žije ultra!
12:)

PS. Ted mi přišel e-mail od organizátorů, který říká celkem hezky, ze se budou snažit o "live (or sporadic/sometimes live) updates" :) ve většině stanic s vyjímkou: Lillian's, Camp 10 Bear, Brown School House, Seabrook, and Cowshed. Prostě, nepropadejte panice, pokud se někde neobjevím:), není konec, dokud není konec... Manželka mi nějak naznačuje můj cílový čas, ačkoliv jsem jí říkal, že to nechci slyšet...:). Vypadá to, že to bude zase K+M+B.. tedy k**va musíš běžet!!:)
Výsledky by se měli dát sledovat zde: https://www.tridentresults.com/event/495/results.
Mám číslo 160. Taky moc pěkný číslo... i když tady by se hodila veršovánka mojí bavorské tety, která by i na "špatné" číslo řekla.. "ďas nebo běs, hlavně když vejce snes"!:) A proto předem dík za podporu, v úterý se zavřu do své bubliny:) a věřím, že se ozvu co nejdříve s dobrou zprávou o Vermontu!

24 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. :)... moc diky. Pry dokonce po vikendu nam reknou i cisla:). Je to fakt hodne nadsenecky a moc se tesim.
      Zdravim do oblasti Luzickych hor! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  2. Bude to velkolepý! Nesmírně se těším na tvé zážitky a vyprávění! Všechny palce pevně zaťaté a to nepůjde, to sakra poběží!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pobezim uvazlive, ale kdyz bude potreba, zrychlim... Asi jako hasic, ktery bezi k ohni ve kterem hori dolarove bankovky.:)
      Tradicne dekuji spratelenym blogum:) za podporu... az se vratim poprju a budu drzet palce na tvuj GGUT! Nasim ultra.. zdar!! 12:)

      Vymazat
  3. Doufám, že kromě medvědů Tě budeme moct online sledovat i my ostatní! Nehty jsou dole, forma nahoře, tak moc držím palce a těším se na další pokračování Grand Slam seriálu! tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) diky moc! Vermont je opravdu odloucena lokalita... a tak vy, co mi budete fandit a to sledovat... prosim nepropadejte panice, pokud se na nektere stanici treba neobjevim.. Doufejme, ze je to tradicni problem sberu a prenosu dat, ktery my statistikove tak dobre zname..:)... a ze se zase objevim o par hodin pozdeji na stanicich vepredu:)
      Mezi nami jsem opravdu moc rad, ze jsem zkusil a mam sanci se ucasnit tohoto dobrodruzstvi. Kazdy zavod ma svoji atmosferu, svoje specifika a kouzlo. a jsou hodne jine, je to nadherna mozaika.
      Tesim se!!! 12:)

      Vymazat
  4. Takhle behat a psat takove dristy:) bych chtela taky:)
    Zase perfektni tahak s Klid!:)
    2x10 medvedum (2x1:)) uteces,urcite vis jak se chovat pri setkani..

    Ta pravdepodobnost vytazeniWS je znacne pesimisticka..

    Rada koukam kdyz prsi prave na tyhle stary filmy,tak pisnicka pobavila.

    Ten Tvuj pristup k ultra chapu,takze si VT krasne uzivej a at Ti to lehce prijemne bezi:)
    S

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), dik. K te pravdepodobnosti vytazeni, musim znova pripomenout odpoved jedne studentky (tusim na poslednim terminu) ze statistiky pro ucitele... jaka je pravdepodobnost vytazeni cerveneho krale ... zamyslela se.. a pak nas jeji odpoved uplne rozsekala.. 1/2... bud ho vytahnu nebo ne..:)
      Takze se nenech znervoznit vypocty a simulacemi a pouzij ten "spravny" :) pristup... je to 1/2... bud te vytahnou, nebo ne:)!
      Na tahak jsem si jeste pro jistotu napsal, ze mam pivo na kazde svoji stanici s drop-bag.. (je jich symbolicky 6, a zaroven i 7, protoze s temi medvedy se budu honit 2x). myslim, ze mnozstvi lidi, koni... bude zvirata drzet dal od trati..
      Nicmene, pri unave a nevyspani budu mit nendenci videt medvedy vsude.
      Diky za podporu!!! 12:)

      Vymazat
    2. S tou studentkou to nema chybu!:):)..jedna z veci proc clovek tohle povolani dela a nasledne pro me radost jit si zabehat,vydechnout od vseho v prirode.:)

      Vymazat
    3. :) ... nakonec jsme snad ten termin nepocitali... Ona pak prisla a podle zprav od kolegu nakonec uspesne:) zdolala statiskou prekazku... Ale ta jeji odpoved, ta se stala legendou! 12:)

      Vymazat
  5. Ty Tvoje "dřisty" mě vždycky skvěle pobaví, Honzo. Jsi prostě rozený spisovatel. Přeju hodně štěstí a ultraparádní zážitky :o)
    JiříkK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik! Myslim, ze kdybych byl opravdu spisovatel, tak by ty moje zazitky byly patricne vysperkovane... a asi v ramci spisovatelskeho usili by se tam dostaly i zazitky, ktere jsem tam nezachytil a casto jsou velmi vesele, ale casto moc osobni:).... ale taky je mozne, ze kdybych byl spisovatel, tak by se mi tyhle zazitky a prihody vubec neprihodily a nestaly by se...:)
      Takze jsem moc rad, ze mam stesti na prihody, zazitky... a snazim se je co nejlepe a nerychleji sdelit.. nez je zapomenu a nez je cas obrousi..:)
      Dik za podporu! At nam to beha!! 12:)

      Vymazat
  6. to zas budou nervy! držím palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dik, budu se snazit... abych bezel s dostatecnou rezervou na cut-offs, aby moji kamaradi a blizci, co na to kouknou nedostali srdecni zautoceni.
      MSF! Budu se tesit na setkani! 12:)

      Vymazat
  7. Další bezesný víkend před námi, ale těším se moc. Držím všechny palce, co mám ! Medvědům nabídni pivo nebo dělej mrtvýho :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Dik, prave mi jeden kamarad vyzvetlil pravidla jak postupovat pri "setkani" s medvedy:)... na jednu stranu to bylo velmi vtipne, na druhou stranu to cloveka drobet znejisti...
      Asi jako, kdyz me Bezici Stin zasvedcoval do taju americkeho ultra a daval mi rady, jak postupovat pri setkani s divokymi zviraty...:). Dodnes si uvedomuji, jak jsem zrychlil v jednom technickem sebehu, kdyz na vrcholku kopce, v pustine, byly naboje z kulovnice a medvedi hovinka.. A BS to komentoval slovy... To by me zajimalo, co tady ty medvedi zerou, kdyz tu nic neni.. jenom my dva:). A pry do budoucna.. ze kdyz clovek utika pred medvedem, tak je to takove spatne... Ale pokud je tam vic lidi, tak je to lepsi. Doslova rekl, nemusis byt nejrychlejsi, hlavne nebud nejpomalejsi:).... A tehdy v sebehu jsem mu stacil!
      MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Tak tyhle vase hovory s BS jsou fakt vtipny:)..moc se smeju..:)
    A myslim,ze debaty o medvedech stacily:)
    Vtipny blog i komentare.
    S

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik..:)
      Taky si myslim, ze jsem vystrasenej dostatecne:). Jeste, ze BS uz nema cas chodit po internetu, on by to jiste nejak rozcisl..:)
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  9. Hlavne se nezapomen doma pred odletem Danusky zeptat, za kolik to pobezis, at neprosvihneme live video v cili :-). Drz se. April.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Jeste ty mi to pripominej:).
      Ja skoro vzdycky vypravim, jak moje nejmilejsi manzelka me nesleduje, ma takovy problematictejsi vztah k behu:)... A ona zatim peclive vse sleduje, vyhodnocuje:)... a pak me dorazi temer perfektnim odhadem meho ciloveho casu!!
      Ne nebudu se ji ptat! Jeste by me uhnala, jako v loni na podzim, kdyz prohlasila, ze ten maraton dam za 3:12... a ja ji sahodlouze vysvetloval, ze je to blbost, protoze jsem trenoval na cca 3:22, abych dobehl za 3:11:59..
      Pak se ji zeptej, ale mne to nerikejte!!:)
      Moc diky za podporu, pozdravy do Niedernsillu.. tesim se, ze to v zari po vsech tech zavodech vyjde.. 12:)

      Vymazat
  10. Před chvílí mi přes rameno Pája zahlédla puchýř na noze Petra Ozogána (od chodidla nahoru na nárt) a málem vrhla. Teď tři stržené nehty, no co ti budu povídat, schválně jsem jí to přečetl a prý jsi masochista. :) Zvracíš, slézají nehty a ještě tě to baví. :-D Že by to pochopila, kdyby jsi dostal medaili ze zlata, ale takhle... :)

    Tak jsem jí vysvětlil, že přezka je lepší než medajle a že budeš mít po dokončení všech čtyř závodů megatrofej a pak, že už se budeš šetřit. :-D :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Pozor, neplest si me s nejakym tvrdakem typu Riddick:)! Ja jsem usedly starsi otec od rodiny... sice obcas vybehnu mimo uzemi mestskych behu a zazemi s podporou sanitek:), ale vzdy jen parkrat do roka, takze bych z toho nedelal zadne velke zavery!
      Z casoveho hlediska, tech par okamziku, kdy zvracim... tvori velmi zanedbatelnou cast celkoveho casu zavodu... a jako spravny statistik to doporuciji zanedbat.:)
      Diky moz za podporu.. drz mi palce ve Vermontu.. Bude to potreba! 12:)

      Vymazat
  11. Ta tvoje statistika! Dneska v TV řekl Robert Záruba, že statistika je jako BIKINY - hodně napoví, ale neodhalí vše :-) !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ale nadherny bonmot! To pouziju! :)
      Diky moc! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...