pondělí 11. listopadu 2019

Kdyz ultra miluješ, není co řešit, aneb moje vyznání:)


Diskuse, kterou vyvolal Miloš Škorpil na svém FB mě posunula zpět v čase a hlavně k tomu, co pro obyčejného běžce/pobíhače znamená ultra. Strašně mě to mrzí, ale rozhodně to není to, co (teď a v posledních x letech) reprezentuje Miloš. Říkám to otevřené, sice pro "sebe":), ale na blogu a tak vím, že se to nakonec někteří jeho fanouškové dozví a budou mě nenávidět.

Miloš, respektive jeho vysvětlení, proč něco nešlo, nebo udělal jinak mě před lety zasáhly víc, než bych si dokázal přiznat. Například při jeho pokusu o start na Leadville v roce 2012 jsem byl tomu dění asi nejblíž ze všech zúčastněných -- Miloše jsem dokonce i registroval na závod a vyřizoval formality po mailu, řešil jeho kvalifikační běhy s ředitelem závodu, atd. Plánoval jsem tam jet (a taky si to 100% užil) za svým nové nalezeným kamarádem z internetovské seznamky:).. za Běžícím Stínem a těšil jsem se, že budu součástí jeho podpůrného týmu [přesto jsem nějak v duchu rozmýšlel, jak případně pomoci i Milošovi].

Miloš nakonec do Leadville nejel, vysvětlil mi to vysokou cenou letenek těsně před odletem (??) a tím, že si vlastně našel jiný "těžší" závod ve Švýcarsku... ano, o něm se také trefně píše na Běžecké škole a v jedné z jeho knížek (viz recenze zde) .... Ten závod ve Švýcarsku byl podle Miloše lepší a náročnější než Leadville. Dokážete si představit, jak mě to po návratu z Colorada štvalo.??? Byl jsem tam, zažil tu atmosféru a náročnost závodu na vlastní kůži, dělal Stínovi pacera přes noc a tady jsem poslouchal a četl Milošovo řeči a výmluvy, že Leadville 100 je zprofanovaná trať a že nějaký obyčejný trail ve Švýcarsku, který má ~80 km je těžší než stomílovka v Coloradu, v nadmořské výšce cca 3.000m? [Pro vysvětlení je potřeba doplnit, že ani tento náhradní závod Milošovi nevyšel, zmeškal start a nestihl limity].

A já pořád -- asi díky obecné slušnosti a pocitu, abych nijak neurazil "posvátného" -- jsem bojoval s tím otevřeně říci a přiznat i sám sobě, že je to všechno jinak. Že Miloš buď evidentně netuší, o čem mluví, nebo že se zaplétá do svých výmluv a vysvětlování. Vlastně ten konec mayského kalendáře v prosinci 2012 nějak definitivně označil i konec mého sledování Milošových rad a moje vymezení v ultra.

Možná to bylo proto, že v té době "horská klasika na 9", aka Leadville, byl můj velký sen. [Hned v roce 2013 jsem se tam vrátil jako závodník a dokončil ho]. Možná to bylo proto, že jsem v té době poznal Běžícího Stína, který se sice nenazýval guruem;), dělal si že všeho legraci, ale zapálil ve mně nadšení pro ultra s poznámkou "Každý může běhat ultra":) ... Od něj jsem pochopil, že na ultra se nepodvádí a nevymlouvá. Protože člověk podvádí jenom sebe a lže především sám sobě:).

DNF patří k těžkým závodům - je ale potřeba si vždy udělat dobrý "debriefing"... přiznat si všechno, co jsem udělal špatně a hledat, co jsem mohl udělat lépe... Hlavně se zbytečně nevymlouvat na ty okolo, na pořadatele, atd. Postupně člověk pochopí, že pro nadšeného rekreačního běžce je to v (ultra) závodě podobné jako v bance. Najdeš tam jen to, co jsi tam v tréningu naspořil, ať už je to výkonost, morál nebo chuť se s tím rvát až do samého konce.

Na začátku jsem věřil, že maratónská a ultra komunita obecně představuje vybranou společnost - myšleno především mezi rekreačními běžci - mezi námi, co často běháme tužku:), ale přesto se snažíme na delších tratích dokázat (především sobě), že ten povětšinou osamělý boj a úsilí nás dělá lepšími:). Ale potom jsem z různých příběhů [tu někdo fixluje na maratónu, tady se někdo nechá popovézt kus autem i na stomílovce, tu někdo bere pilule na výkon, atd.] pochopil, že ta "aura" nebo ten odškrtnutý status absolvované náročné trati přitahuje jako magnet i lidí, kteří udělají to, co by 95% ultramaratonců nikdy nenapadlo... Stejně tak někdo z "piedestalu", s ultra ve jméně, by se neměl chovat a hlásat věci, které jsou podle mého, asi "idealistického", pohledu neslučitelné s ultra.:(

Nicméně, já pořád věřím v ultra!:) Vy, co chcete běhat daleko a "být ultra":) ... Neposlouchejte, že jsou běžci a Běžci! Jste jen vy a váš ultra sen:)! A rozhodně si neberte příklad z Miloše. Pokud opravdu toužíte si splnit kvalifikaci a dostat se na nějaký "snový" závod, ať už je to Western States, UTMB, Spartathlon, nebo cokoliv jiného... Jdete za tím. Poctivý trénink, žádné výmluvy, žádné kecy o tom, že si nechcete/nepotřebujete nic dokazovat. To říkám já, obyčejný čučkař:)...

Protože pokud a dokud je ultra v nás, tak si pořád budeme chtít a potřebovat něco dokazovat. Především to, že chceme a budeme bojovat, se svoji leností, se zdravotními problémy, s věkem, se vším, co přijde... Bez ohledu na to, kolik a jak rychle běháme:).

Prostě tak!

Ultra je ultra! Na to mi nesmí nikdo sahat! Ani kdyby si stokrát říkal ultra (Miloš).

Všemu zdar! Našemu úsilí, naším snům zdar! Ultra.. zvlášť!

12:)

PS. V posledních dvou letech jsem neusiloval o kvalifikaci na Spartathlon, nebyl důvod. Před tím mě nevylosovali a v loni jsem jiné "urgentní" sny:)... Navíc český tým měl stoprocentní úspěšnost, přeci jen by moje potenciální účast jim mohla pokazit statistiky:). Letošní závod hodně lidí nedokončilo, stoprocentní statistiky jsou v hájí:), a proto se znova pokusím na registrované trati a během jednoho dne, během 24h si zaběhnout kvalifikační B limit.

Koneckonců... v případě mých běžeckých začátku hraje socha Krále velkou, takřka mystickou roli:).

PPS. Je 11/12, 12:34 a zjišťuji, ze oba inkriminované příspěvky a celá diskuse zmizela z Milosova FB. Možná bych měl také smazat i svůj zápisek, protože jeho zdroj je pryč. Ale nechám si ho tady, jako memento, jako svoje připomenutí. Snad ho brzo překryji nějakým jiným zápiskem..

37 komentářů:

  1. Od konce: SPARTAAAAAA!!!! No tak jistěže, poď mi hopa! - Budu jako vždy držet palce a fandit.
    Jak celý ten škádlilovský cirkus z poměrně velkého odstupu celé ty roky sleduju, vychází mi z toho, že by principál potřeboval jako sůl někoho soudného, komu by skutečně věřil, a kdo by mu tahal za ruční brzdu. Nicméně jak pravila jedna moudrá žena: účty musí platit i guruové. Neviditelná ruka trhu prosí o další běžecké bible a sladkým řečem obdivovatelů se určitě šíleně těžce odolává.
    Jenže na druhou stranu lhát se nemá, ani sobě, ani jiným - protože všichni vědí, že kdo lže, ten krade, do pekla se hrabe. A tam to po medu nechutná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mas pravdu... Mne nevadi a chapu, ze i guruove musi platit uctenky.. kdo ne, ze?:) Takze bych se normalne drzel sveho zij a nech zit... Nejsem zadny moralista, kdo bez viny, hod kamenem, ze?
      Ale tahle soustavna masaz ve forme vymluv, drobnych ci vetsich lzi, ktere by se mel vyvarovat i ten nejobycejnejsi bezec a hobik, natoz nekdo, kdo sam sebe povazuje za gurua? A snazi se ovlivnovat zacatecniky?
      To me nastvalo, protoze to znehodnocuje usili a tu urcitou primost a idealisticky pohled tech obycejnych, kteri si sice ultra nerikaji, ale ultra je pro ne vic nez beh... Je to zivotni postoj.
      Vim, mel jsem drzet hubu a klavesnici:)... ale ja bych na to casem zapomnel, proto muj zapisek.
      A dik! 12:)

      Vymazat
    2. Neměl, rozhodně neměl a je dobře, že jsi to napsal - já říkám pořád, že mít odvahu být odvážný je sakra těžké. A žádný pohár není bezedný, žádný.

      Vymazat
  2. Milý dvanáctko,

    moc ráda čtu Tvůj blog, moc se u toho bavím. Miluju Tvůj nadhled nad sebou, který dnes ve světě volajícím po soutěžení, výzvách a výkonu, tak trochu chybí. A tak se ptám, kam se tentokrát ztratil? To, že máme nějaké guruy, to vypovídá daleko víc o nás než o nich, a to, že se vůči nim vymezujeme, taky. Bacha na to...:o)

    Zdraví,

    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, "guru" (já teda tohle slovo už skoro nenávidím, ale budiž) je člověk, který podle svého společenství nedělá chyby, je dokonalý a má vždy pravdu. Nemusí být jen ve sportu, ale i v náboženství (odtud to je koneckonců převzaté), ale i v politice nebo vojenství. Pak narazíme na GURU, kteří v rámci své pravdy pošlou své příznivce zabíjet. A určitě je dobře, že se někdo ozve, že třeba dělají něco špatně.

      Vymazat
    2. Dik, mas urcite pravdu, ze je lepsi zit a nechat zit. Moje reakce na ted uz smazany prispevek a diskusi povstala z reakci mych obycejnych kamaradu (ja FB temer nesleduji).
      Ja uprimne na guru:) neverim... Navic ti, kteri to o sobe prohlasuji jsou trochu divni, ne? Ale Milos v etape mych zacatku pro me hodne znamenal, sledoval jsem ho a snazil se mu i pomahat... nez se prilis vzdalil od cesty, po ktere bcyh chtel jit ja.
      Prave proto, ze jsem ho bral jako kamarada, tak me vetsina veci, ktere delal v minulych letech opravdu mrzela. Hlavne kvuli nemu.
      Vsichni starneme, vsichni se budeme zhorsovat, to kazdy chape. Naopak, ten boj s tim muze byt o to inspirativnejsi, obzvlast z pozice medialne proflaknuteho cloveka jako je Milos. Treba je to dobre, treba to Milos oceni, ze jsem mel tu odvahu si napsat tenhle zapisek.
      Tak priste zase neco veseleho:)... Treba o tom jak jsem cural s bezdomovci:).
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    3. Chtěla bych to nechat plavat, ale pohání mě zvědavost. Nemám ráda internetové diskuse, Miloše nesleduju, nejsem ultraběžec. Tvůj příspěvek jsem si dnes ráno v půl pátý přečetla u kafe a nijak zvlášť mě neoslovil. Když jsem pak ale běžela do práce přes Stromovku, kde často cestou domů vídám pana Škorpila trénovat lidi, úplně spontánně se mi to vybavilo. Vůbec jsem nechápala, proč někdo, kdo uběhne tři stomílovky během pár měsíců, kdo má tolik silných běžeckých zážitků, zadostiučinění, smysl pro humor a nadhled nad tím vším, kdo se hlavně nechce potento... proč zatraceně někdo takovej se takhle potřebuje vymezit? Ruku na srdce, Honzo, vážně si myslíš, že tahle diskuse může někoho přivést k nějaké změně? Změna se podle mě rodí z pochopení. Osobně v tom nevidím ani moc odvahy, protože co je to za odvahu napsat tuhle filipiku na blog, který čtou vpodstatě hlavně lidi, kteří to jednomyslně podpoří? Prosím, neber to jako kritiku, ale spíš jako šťouchnutí od ďáblova advokáta...:o) Omlouvám se, pokud to píšu moc drsně, ale cítím to tak. Nicméně na Tvé memoáry určitě nezanevřu, už teď se těším na to močení...:o)

      Zdraví,

      Jana Humpolíčková

      Vymazat
    4. Dik, ... protoze si take myslim, ze zmena se rodi z pochopeni a ze zpetne vazby, tak treba to nejakou sanci (jako vedlejsi ucinek) ma:).
      Za postouchnuti jsem moc rad.. vsude je tenka cara, tenka linie, ke ktere bych se nerad moc priblizoval, natoz ji prekracoval:). To, ze jsem si to napsal k sobe na blog ma prave ten duvod, ze ja si sem pisu veci, ktere me tesi i trapi v dane dobe, jako takova emocni pamet:). Abych si na to vzpomnel dostatecne ostre, kdyz prijde cas.
      Asi slovo vymezeni neni to prave, co jsem mel na mysli a co jsem chtel. Chtel jsem si jen sam sobe pripomenout, co me na ultra kdysi nadchlo a proc o nej porad usiluji... a co mi vadi, kdyz rika oficialni bezecky motivator:) na verejnosti.
      Ted uz me to tolik nevadi, kdysi... kolem roku 2011/2012 me to opravdu trapilo, nez jsem dospel do pozice "teflon":) a snazim se podobne veci nechat po sobe steci.:) Asi ten smutek a rozcarovani mych kamaradu bylo tim spoustecem, co mi pripomnelo "nevypovidane" flustrace, ktere jsem si timto vyslovil a uz je to mimo me:).
      Urcite sem obcas zabrousi i Milosovi priznivci, kteri mi to po pravu daji sezrat.
      Ta odvaha -- podle me patrila k tomu otevirat "neco", co jak ty sama rikas... se nehodi do "sluncem ozareneho" obrazu pohodoveho hobika 12:). Nemyslim, ze se neco kolem zmeni, nicmene ja mam vnitrne klid a zase jsem si radu veci ujasnil.
      Za to diky vsem v diskusi!
      Dablovym advokatum... zdar! 12:)

      Vymazat
    5. To chápu. Jen bych se ohradila k tomu sluníčkářství. To bych tak nevnímala. Podle mě nadhled je něco jiného než usměvavé přitakání všemu za všech okolností. Vlastně jsem v tom primárně neviděla Tvoje osobní zklamání, ale spíš takové mrmlání, že někdo něco dělá špatně, že se snaží o zalíbení, že je příliš komerční apod. To by opravdu působilo trochu ufňukaně a k člověku, který má za sebou takovou obrovskou osobní zkušenost s během, by mi to prostě nesedělo. Jsem také z akademického prostředí, kde oč míň jde, o to víc se o to lidi jsou schopni prát. Takhle na mě primárně ten Tvůj příspěvek působil. Vždyť ultra je zábava pro tak úzkou skupinku lidí, že člověku zvenku přijde prostě nepochopitelné, že tam taky někdo určuje trendy, někoho ovlivňuje, stojí na piedestalu nebo pod ním, nebo dokonce znesvěcuje ultra! OMG...:o) Každopádně teď tomu rozumím a nebudu do toho štourat.

      Advocatus diaboli

      Vymazat
    6. :) tak jen posledni "douska" ode me.. Rozhodne jsem nechtel ani nechci si hrat na nejakeho arbitra (sam delam spoustu pitomin a chyb), jen mi to bylo fakt lito a z reakci kamaradu jsem si vzpomnel na svoje zklamani ~2011/2012. V podstate jsem si potreboval znova zopakovat, ze moje ultra je moje ultra:) a ze je a zustane takove, o jake usiluji. Vzhledem k tomu, ze ta diskuse uz neexistuje, tak uz asi bohuzel neni tolik zrejme, co jsem chtel rici i tem ostatnim. Ale vlastne je to to same... Ultra muze oslovit a nadchnout jen opravdu par lidi:) a ti, kteri po tom "touzi" by se nemeli trapit tim, co delaji nekteri kolem a uzivat si ten svuj boj, svoje usili... a pokud mame nejake (ultra) sny... tak za nimi jit:).
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  3. Ahoj Honzo,
    ani já nepatřím mezi cílovou skupinu trenéra M. Škorpila, ale trochu se ho zastanu. Jednak je rozdíl, když my běháme čistě sami pro sebe a svoje potěšení a když Miloš se běháním/trénováním živí. Myslím, že to je dost náročné povolání a nestačí pouze být v kontaktu se svěřenci a vést je, ale zejména je musí umět zaujmout a získat. Proto spousta těch příběhů, prohlášení, poselství, plánů, řečí, výmluv, zkrátka "vaty" kolem. Na nás to nepůsobí, nebo spíš nás to odrazuje, ale spoustu hobíků to přitáhne. A kromě nich dokáže Miloš seriózně připravit i špičkové běžce, jako např. I. Sekyrovou na OH, nebo M. Šumného na Spartathlon, což oceňuji. Pak mám taky zkušenost z letošní 24h z Kladna, kde Miloš běžel. A myslím, že do toho šel poctivě a naplno. Párkrát jsme se navzájem povzbudili, prohodili pár slov. Sledoval jsem, když měl krizi a snažil se jí chvíli "vyležet" na karimatce, pak dál pokračoval. Sice mu jeho plán nevyšel a zabalil to dřív než původně chtěl, ale měl jsem z toho dojem, že toho ultraběžce v sobě pořád má. Jsem docela zvědavej, jestli ještě někdy pořádný výkon na ultra předvede (nehledě na to, že ať se mu to podaří nebo ne, určitě vše zase podá zabalené do rozsáhlé "vaty"), ale přál bych mu to. Zkrátka, Milošovi jeho interpretaci běhu a ultra nežeru, ale chápu ho a docela má i moje sympatie:-)
    Tobě přeju, ať 24 hodinovka vyjde, naběháno na to máš. Ke Spartathlonu je dlouhá cesta, ale byl by dalším skvělým pokračováním tvého (nejen) běžeckého příběhu.

    Martin M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, napsal jsi to hezky.
      Ja... a to doufam je z toho poznat...se snazim Milosovi nic neupirat a kamaradi vedi, ze ve vetsine jeho uletu jsem se ho snazil silnbe zastavat. Porad ho mam, jak to rici.. "rad":).
      Proto me to mrzelo a mrzi. Myslim, ze jsem byl jeden z tech, kteri mu rikali, at se vrati na svoji nejlepsi trat.. 24h.. a at svym usilim zase muze (spravne) inspirovat svoje ovecky.:)
      Kazdy pochopi, ze se veci zvrtnou, kazdy bude fandit navratum a s tim spojenemu velkemu usili... Co bude lidi odrazovat je zahledenost, ze jen on je ten pravy jediny ultra, a o to vic jsou smutne ty jeho nasledne vymluvy, obchazeni a svym zpusobem znevazovani vykonu tech ostatnich.
      Ja opravdu verim, ze Milos potrebuje chybejici zpetnou vazbu a moc mu drzim palce, aby ji nasel. Bude to skvele nejen pro jeho ovecky a i pro nas ostatni:), ale i pro nej.
      MSF!
      Jinak ta 24h to je svet sam o sobe:). Zase ji zkusim, urcite na ni budou krize, urcite nezabehnu zadny velky tabulkovy vykon:), ale urcite budu bojovat!
      12:)

      Vymazat
    2. Pokud vím, tak Ivana S. má (měla) dlouhodobého trenéra Milana Kalouska.
      mapo

      Vymazat
    3. Ano, ale v sezóně 2012 zapojila do své přípravy i Miloše. Podílel se na její přípravě před maratonem v Rotterdamu, kde splnila limit i před olympiádou. Podrobnosti by se někde na webu určitě daly dohledat.
      Martin M.

      Vymazat
    4. o tom vím, že se přidal k týmu, celkem jsem to sledovala...takže to v případě Ivany S. není jen zásluha Miloše. Nic víc, či míň, tím nemyslím.
      mapo

      Vymazat
  4. Ty si z toho děláš legraci, ale plnit limity na pokračování je náhodou skvělý byznys plán a určitě ho dříve nebo později nějaký pořadatel vytěží :-)

    Ale vážně. Je jasné, že Milošův "návrat" k ultra byl pouhý prostředek sebeprezentace, nic jiného. Udělal si z toho reality show typu hubnutí do plavek. Show pro potlesk publika. Všiml sis třeba, že by o ultra v mnoha svých rozhovorech mluvil jinak než v souvislosti se sebou samotným? Že by někdy pochválil výkony druhých - a že na české scéně je v posledních letech rozhodně co chválit a vyzdvihovat. Ne, vždycky to bylo "ultra = já". Vždycky spíš na dálku druhé poučoval, co udělali blbě a co měli dělat jinak. To mi možná vadí víc než ta komedie s (ne)limitem.

    Držím palce se Spartathlonem.

    Luboš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hřebíček na hlavičku - teď jsi přesně vystihl mé pocity.

      Vymazat
    2. To jsi napsal moc hezky a trefne. Vis, obdivuji svym zpusobem kazdeho, kdo ma odvahu se nekde postavit a zkusit dokoncit narocny zavod. V tomhle kontextu vyzniva Milosovo prehlizeni nejen te uplne ceske ultra spicky .. rekneme falesne. Co na tom, ze rada lidi beha lepe, rychleji nez on. To je preci normalni vyvoj. Naopak.. spravny "propagator" behu by z toho mel mit radost a treba pribeh Peti Valka, otce ctyr dcer z Vinohrad, ktery prenesene na Spartathlon natrenoval v Riegerovych sadech:)... a z naproste 0 a z hobicke urovne se posunul mezi ty nejlepsi ceske ultra bezce... To je preci neco, ne?:)
      Ve skrytu duse verim, ze tahle vlnka diskusi se nejak v Milosovi dostane a pomuze mu. Moc bych mu to pral.
      12:)

      Vymazat
  5. Honzo, mooc ti děkuju za tenhle článek. Stoprocentně s tebou souhlasím. Sára tady dokonce kráká něco o sto dvaceti procentech, ale ptáci se matematiku moc neučej. :-) E+S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). dik. Jak rikam, asi jsem byt i zticha:), ale nedalo mi to. Mozna jsem si i nejak pral, aby Milos si to uvedomil. Ze to neni ultra spicka, ktera je z nej zklamana, ale ze i ti obycejni, usilovni... "troubove":) jsou z toho.. rekneme smutni.
      Jen nevim, jestli to, ze Milos ten prispevek i s diskusi na FB smazal mam brat jako sebereflexi nebo srabactvi:). Ale to uz je naprosto jeho vec. Pral bych mu, at se mu jeho sen povede realizovat, nebo aspon at ta cesta za snem je dostatecnbe inspirativni.
      At nam to beha a lita! 12:)

      Vymazat
  6. ahoj , jsem jeden z těch co diskuzi rozjel a možná i začal, Miloše nesleduju, protože už dříve sem se s jeho pojetím běhu neztotožnil, ale v den kdy jsem se vracel ze svého prvního a hned neuspěšného spartathlonu, se ke mě dostala informace že Miloš do frantovek udělá certifikaci a pujde po limitu, v ten den sem ho začal poočku sledovat, baví mě že lidi v silničním ultra hodně drží pospolu, až na vyjímky, ikdyž Miloš už dávno prádávno o ultra nezavadil, nečekal sem takovou absolutní sebestřednost. No každopádně z více zdrojů sem věděl že certifikace neproběhla o to víc mě nadzvedl příspěvek o limitu v den závodu. Miloš prostě jednoduše vědomě lhal !!!! což bych u autora běžecký bible nepředpokládal, potom jsme mohli sledovat několik jeho veletočů a nakonec bizardní součet , dokonce ještě s nadšením prezentovaný, no a nakonec výmaz, dnes jsem se na to Miloše na přímo zeptal a udajně se tam rojily sprosté komenty, to nevím ale když sem večer doběhl do diskuze už jsem se nedostal. To že je Miloš starý pán , který už má evidentně svoji běžeckou karieru asi uzavřenou je jedna věc ale šířit blbosti a druhým se mu bude vždy vracet jak bumerang. Ultra je čistej sport kam lež nepatří. Spousta lidí se na Miloška bojí šáhnout asi aby mu nezkazilo jeho auru. Ale řeknu vám jedno, dnes mi přišla velmi dlouhá zpráva od jedné slečny/paní kterou neznám, a ta mě a ostatním v diskuzi vyjádřila velkou podporu a poznatek že jsme jí a prý mnohým dalším opravdu pomohli otevřít oči mě těší a vím že ikdyž to je boj s větrným mlýnem, stojí za to se přinejmenším ozvat, a nejen mlčet při jasně doložitelných fabulací Miloše škorpila
    Jarda Urban

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc Jardo.
      Ja bych se... nebyt te diskuse a reakci mych kamaradu... asi do toho vubec nemichal. Ale podobne jako tebe me "ranilo" to, ze nekdo, kdo ma ultra ve svem jmene:), snazi se ovlivnovat zastupy nadsenych hobiku -- provadi neco, co mi k memu pojeti ultra vubec nesedi.
      Ja se snazim behat vsude:), tak muzu rici, ze nejen na silnici, ale i kolem rek a v horach:) obecne ultra komunita spolu silne drzi a na 95% jsou to skautici, jako vystrizeni z Rychlych sipu:).
      Proto jsem se musel ozvat. Treba to pomuze zacatecnikum i Milosovi.
      MSF! 12:)

      Vymazat
  7. Honzo, nosim sice drivi do lesa, ale opakuju, ze je vazne moc dobre, zes to napsal. Lhat se proste nema, protoze jinak se vsechno kolem stava bezcennym. Je dobre si to pripominat! Diky, April.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, premyslel jsem.. Po te, co Milos vsechno smazal:), ze bych take ja mel smazat zapisek, abych nevypadal jako uknourany knoura:), ktery se potrebuje vuci necemu, co uz neexistuje... vymezovat.
      Verim ve skvely lidi, co se snazi:) na delsich tratich, ale zase me stve, ze bych kvuli nejakemu "slunickarskemu" :) pristupu to mel v sobe dusit?:). Napisu si to sem. Tim jsem si to v sobe vyresil. Nedavam to k Milosovi nebo Bezecke skole na FB. Ale necham si to a nesmazu to.
      I kdybych si sem napsal velkou pitomost, tak ji tady necham.. a omluvim se pod ni:).
      At se dari, ultra.. v nas.. zdar! 12:)

      Vymazat
  8. Ahoj Honzo, dík že jsi to napsal a že nic nebudeš mazat... Já jsem jeden z těch klasických průměrných hobíků, co jsou z Miloše smutní. Co už od léta sledovali Milošova prohlášení o poslední možnosti splnit si kvalifikaci na příští Spartathlon na letošní 24h akci ve Frantovkach. Jsem ta, která na vznášené pochybnosti mých kamarádů Hele on to splnit nemůže, ta trať není certifikovaná reagovala ve stylu No asi ví víc než my všichni, No asi vytáhne nějakého králíka z klobouku... Čekali jsme na to zřejmě všichni, koho Spartathlon zajímá, protože celých čtvrt roku se na to Miloše nikdo neodvážil (aspoň na jeho fb zdi) zeptat. Prostě je to ultraguru a on ví. Až po posledním jednoznačném prohlášení v sobotu ráno "Tak já se jdu pokusit o ten limit" se velmi slušně, s úctou a s respektem, opatrně, a řekla bych skoro láskyplně začalo pár kluků ptát, jak to teda Miloši myslíš, a jak to uděláš, když to přece nejde, a jestli víš, že to nejde, není nefér tvrdit lidem že se o to pokusíš, aby to šlo, když přece víš, že to nejde, a nechat si tleskat a vyjadřovat podporu a držení palců ke splnění limitu???... No, a začala diskuze... Byla jsem na závodech v Pardubicích, a tam už z toho bylo dost lidí vyvalených, překvapených... Z té diskuzní agrese, která ale nešla od kluků... To můj guru a táta a člověk, který mě již poslední měsíce trošku naviklal, na základě různých jiných postřehů, ale furt byl ten maják- jednou svítí, jednou zhasne, do dobrá. Ale teď, Miloši, shazovat? Co to bylo, Běžci a běžci? Co bylo to píchání do h***a? A ať se každej stará o sebe?! OMG!!!
    Ano,jsem zastáncem hesla Žij a nechej žít, a navíc přesně, na Miloška se nesa
    há, a my příznivci ti tím mlčením tu guruáckou auru zase načechráváme... ale co je moc je příliš! Takže jsem se nakonec v pondělí večer odhodlala přidat se drobným komentářem, zastávajícím se kluků, jejichž ultra jména jsem do té doby neslyšela (kromě Radka-kluci promiňte), poněvadž ultra, byť mě přitahuje, jsem zatím víc nesledovala,prostě hodit jim tam ten lajk a riskovat u táty upadnuti v nemilost, což pravděpodobně, dle pár ústních ohlasů, řešilo i dost jiných lidí... jenže ouha, příspěvek zmizel!! Vůbec jsem to nemohla pobrat, a protože jsem člověk, který sem tam má pnutí se k věcem vyjadřovat (a ty to Miloši víš), a pnutí tím smazáním nabylo na intenzitě (a tos mohl Miloši čekat) , nezbylo mi nic jiného, než dnes na netu aktivně vyhledat účastníka diskuse, jehož jméno mi ze všech komentů nejvíc utkvělo v paměti, a dodatečně mu vyjádřit podporu a souhlas s jeho názory i názory ostatních, názory a otázky dle mého až do konce nenapadající, konstruktivní, pokládané s vírou, že my jsme to fakt nějak asi blbě pochopili, Miloši to přece nemůže být pravda, že bys jel nefér, Miloši prosím vyvrať to! A Miloš místo vyvraceni, vysvětlování, příp.omlouvani, radši všechno smaže, protože... No já nevím, dosaď si sám!
    Miloši, možná to tu čteš. Chtěla jsem ti napsat dvě věty do komentu pod tvůj původní, i když několikrát upravovaný příspěvek, který by ti třeba malinko pomohl v pohledu na věc, na sebe, na to jak to vidí jiní. Smazal jsi to, a teď z toho máš článek tady, který se ti už pravděpodobně asi nelíbí vůbec. Ale nedal jsi mi jinou šanci, než využít tuto Honzovu platformu, na kterou jsem se přes odkaz tak nějak proklikla,a kterou jsem dodnes vůbec neznala, což ovšem znamená, že tomu vlastně Miloši prostě nikdy neutečeš, i když budeš mazat sebevíc. A já proto na Tebe, stále ještě s láskou, volám: Miloši, prosím, vzpamatuj se!
    Honzo dík.
    Jana Chládková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim budouci ultra:)!
      Aneb jak se pravi v pohadkach, co peklo schvati, nikdy nenavrati... Tedy, sance ze hobik, ktery navstivi stranky nadseneho ultra pobihace 12:)... si rekne.. hmmm, to ja skusim taky! ... tak ta sance je vysoka!
      Ver mi, ze mi to bylo taky lito, obzvlast proto, ze jsem byl jeden z prvnich, kteri sledovali Bezeckou skolu od jejiho zacatku, i jsem tam mel par drobnych prispevku... Milos do naseho spolku obcas zasel do hospody, ty treninkove plany na ultra.. na mamuta, na Silvu... co vidis v archivu na Bezecke skole.. to jsou (puvodni) moje treninkove plany... kterym jsem ja rikal "trenyrkove plany":)..
      Proto ten "smutek i na me strane, protoze se mi to znovu pripomnelo. Jsem moc rad, za to, co jsi napsala. Snad to Milosovi pomuze.
      12:)

      Vymazat
    2. Honzo, díky ��... a ano, kéž by pomohlo...
      Jinak ultra je můj sen!, o kterém zatím moc lidí neví (doteď ��), ale dech, nohy, klouby a doktoři to zatím vidí jinak, a tak jsem prozatím ve fázi snění ��
      Ať vám to všem běhá. Jste fajn lidi, ultraci ��
      Jana

      Vymazat
    3. .. tak za snem je potreba jit a treba mu popobehnout naproti! Aspon tak to vidim:).
      Jinak .. pomaly beh.. leci (skoro) vsechno:).
      Drzim palce! 12:)

      Vymazat
    4. Ano, ano, pomalu si běhám, na doktory moc nedám, a tak nějak doufám... A věřím!:-)
      Díky moc!
      Jana Ch.

      Vymazat
  9. Honzo, já jsem Ti vděčný, že ses k Milošovi vyjádřil! Napsal jsi text výborně a aspoň už nemusím nic vymýšlet na svém blogu :-) Dovolím si jen pár vět za sebe, něco z toho jsem psal i pod odstraněný příspěvek na FB:
    Milošovi přeju, aby se do Řecka nejen podíval, ale aby doběhl až do Sparty. V jeho kategorii by to byl velký úspěch pro něj i pro české ultra. Troufnu si tvrdit, že takto to cítí současní i minulí Spartahlonci a ultramaratonci. Co mi ale dlouhodobě vadí a z čeho jsem rozpačitý, proč kolem sebe a kolem ultra dělá takové divadlo: jestli to je hra, marketing, nebo špatná legrace z ostatních, co se třeba o limit na Spartathlon neúspěšně pokouší? Připomínám, že Miloš fabuloval s pokusem o splnění B limitu na Spartathlon, ačkoliv předem věděl, že FL nemají certifikovanou trať a nic takového nelze splnit.
    Podle Milošových knih jsem začínal běhat, dokončoval první maratony a byl jsem za informace vděčný, ať už pro mne byly přínosné či nikoliv. K tomu jsem se vždy hlásil. Dokážu pochopit i marketing a důstojnou sebeprezentaci, pokud se člověk běháním živí, ale ať je to opravdové, vkusné, pravdivé a nedělá z lidí (běžců) pitomce. Hodně mě mrzí všechny ty fabulace a nesmysly. A to je vlastně Honzo důvod, proč Ti to sem píšu :-) zdravím Tě tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Tak priste pockam, sednu na ruce:)... az to napisou jini:). Diskusi jsem do jejiho smazani stacil procist. Je dobre, ze i Milosovo ovecky z toho byly rozpacite, to urcite je dobre znameni.
      At se dari! Brzo nekde na videnou! 12:)

      Vymazat
  10. Tak zdar borky a borci, sem opravil rody, at su kurva korektni, neee?
    FB, fuckbook, nebo jak se to menuje nemam a mit nebudu,ale pouzil jsem fcera ucet my sou(družky ) Moniky a mam takovej pocit, ze sem to mozna tak nejak ukoncil ja temito zhruba tvrdcismy FB rify Slavnou diskuzi...:

    Hele pane From Forreste, Vas zadna ultra komunita nebo nebo jak se pane Vod Lesa menujete,nema rada a nebere,Rudý Píčus, nato enter, jak jinac.. a druhym entrem sem pridal jj, a posli mi fakturu! behej par se-kund cink, Velkej Guru napsal tak mi posli Ico a data a ja nato : Jan Duk, Vienna, ty blbe... a to je cely, lidi z ultra komunity uz vi a Honza Duk taky jak to bylo s fakturou na 6 tycek...p.s.guru, guru, Guru Járu, lezca ze Zlina,drive s nickem Pobluty, dnes medialne znamy osoby jinak,...toho sem 1990 malem omylem zabil pri jisteni v Provance, von to v poho prezil no a co dokazal...mejte se krasne kamaradkdy, kamosi bdete a vezte: Lhat se nema!!! Rudý Píčus

    OdpovědětVymazat
  11. STOOSMDESÁTKA, PADLA!
    Stoosmdesátka, padla! Konečně mám pro letošek pokoj. No tedy ona padla jaksi na dvakrát, na 24 hodinovce na Kladně jsem kroužil šestnáct hodin a skončil na 120 kilometrech, a na 60 kilometrů na další 24 hodinovce ve Františkových Lázních jsem potřeboval 8 hodin. Takže celkem to dalo těch 180 kilometrů za 24 hodin.
    (http://www.bezeckaskola.cz/clanek-4478-stoosmdesatka-padla.…)

    Přijde mi to kapku divné, to bych moh naběhat 18 x 10 km (v mém podání mezi cca 55 min - 1:05 hod) a měl bych limit na Spartathlon
    Musím říct, že tady Miloše nechápu, jinak ale díky za něj, 2 tréninky s ním mi pomohly s technikou, z Běžecké školy si pořád beru dost informací a typů. Ale tohle tak nějak nechápu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Oc by bylo jednodussi a normalni rici... "Hergot, nepodarilo se.. neslo to... Ale mam motivaci na priste. Musim to a to zlepsit a udelam vsechno proto, aby to priste vyslo!":)
      A vsichni by mu to prali, jasne... Protoze vsichni se snazime a my "obycejni" vime, ze ta DNF nebo horsi vysledek/nesplneny limit... se objevuji a patri k tomu nasemu usili, no skoro jako mladi k socialismu:). Nekdy bohuzel casteji, nez bychom chteli.
      Souhlasim, ja prosim nijak nebojuji proti Milosovi. Jak to rici .. porad ho mam rad.. melo by mi to byt jedno, snazil jsem se toho nevsimat. Ale tyhle soucasne vymluvy a veletoce, mlzeni a pochybna argumentace (nerikam zamerna lez) mi pripomnely moje stare "trauma":) a videl jsem, ze podobne to prozivali nekteri moji kamaradi. Tak jsem si to napsal, abych za tim dokazal udelat tlustou caru. Treba se to zlepsi, nebo aspon ted uz mi to bude uplne jedno.
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  12. Co na to říct... tak jsem kdysi - pod vlivem tohohle blogu, mimochodem! :) - podlehnul kouzlu běžecké školy, tak jsem si od Miloše objednal tréninkový plán směřovaný ke konkrétnímu závodu. První pochyby přišly rychle: plán byl psaný na jiné jméno (CTRL+C), individuální dotazy zůstávaly bez odpovědí nebo nakonec přišla souhrnná odpověď po dvou týdnech. Nikdy jsem nedostal fakturu, peníze šly prostě z účtu na účet - další cyklus už jsem neobjednal a pak už jen zdálky sledoval všechny novinky typu tričko s nápisem Běhám protože mi to řekl Miloš etc. Inu...

    Honza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...Co na to rici:)...
      Ja jsem take (az pozdeji) zjistil, ze "muj osobni" (placeny) treninkovy plan se posleze objevil na bezecke skole...:). Ale to me opravdu mrzi, ze pod vlivem meho blogu jsi se stal take jednim ze zklamanych. Uprimne se omlouvam.
      Tak treba nekde se uvidime, abych ti aspon koupil pivo:) a mohl se omluvit osobne.
      Mej se fajn, At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  13. Ahoj Honzo. Díky za tak pěkně a vtipně sepsané vyjádření k výrokům někoho, koho jsem asi nikdy pořádně nepochopil.. :-D Jsem rád, že nejsem sám, i když pro většinu české běžecké populace je M. Škorpil velkou kapacitou. Plně souhlasím s tvým názorem na ultra. Nejde o nastavení těla, ale mysli ;-)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...