čtvrtek 27. srpna 2020

JOLO, FOMO... aneb 12 po stopách cestovní inspirace ČD a MHD!:)...

Nenápadná cestička dolů z nábřeží Kapitána Jaroše...
České dráhy mají asi jednu ze svých nejúspěšnějších reklamních kampaní na domácí turistiku a cestování vlakem [úspěšností myslím tu s největší odezvou:)]. Jejich klíčový slogan: "Místo Bora Bora zlákala mě Kutná Hora" nasadí základ všem možným rýmovačkám ve smyslu Babicových dobrot... Dejte tam limetku, když nemáte limetku, dejte citron a když nemáte citron, nedávejte tam nic:) (!)

Jsme na "na hraně" břehu a přemýšlíme kudy dolů...
Nicméně... nicméně... Jak je hodně věcí zakázáno, na spoustu míst se nesmí, hodně závodů je zrušených, tak člověk "chca/nechca" :) přemýšlí o nějakém zajímavém dobrodružství, které je někde na dosah, jen ho objevit... Jen mít tu správnou vizi, ten správný pohled. A tak některé veršovánky ČD jsou vyloženě inspirativní... "Místo džunglí k Amazónce, vyrazím si do Jablonce"!!...:).

Okamžitě mi vyskočila moudrá slova ze Saturnina: " ... neuvěřitelné příhody mohou člověka potkat mnohem spíše na Smíchově nebo v Radlicích než na kaučukových plantážích ostrova Sumatry."  Člověk má buď radost, neuvěřitelné přihody a "dobrodružství" v "sobě" (a jde jim naproti), nebo je nikde nenajde:). Proto, když se mi ozval kamarád HK s otázkou, jestli si nechci zaplavat pod Niagarskými vodopády... v centru Prahy:), bylo dopředu jasné, jaká je moje odpověď.

Honza je horolezec a jde první...
YES, YES... Určitě!!

A protože mě Honza na akci lákal fotkou, na které před "Niagarou" pózuje v retro plavkách s proužkem... Bylo naprosto jasné, že si je musím též (okamžitě) pořídit. Pořád se sice nemůžu zbavit chrapotu, problémů s nosohltanem... ale přeci kvůli tomu nezruším tak skvělou akci, navíc ve středu po ránu má být podle předpovědi velmi hezké počasí. FOMO (aneb volně česky ... bojím se, že by mi něco uteklo) a navíc, žijeme jen jednou (JOLO)... Kombinace těchto dvou fenoménů mě, silně krátkozratého, neohrabaného a v podstatě velmi bázlivého člověka přivedla k mnoha nádherným situacím, zážitkům a kamarádům.

A tak vlastně pro sebe a jako poděkování HK si musím dát fotek z naprosto neskutečné akce. Dva starší, uctyhodní profesoři začnou stredeční ráno tím, že dojedou tramvají na nábřeží kapitána Jaroše, přelezou zábradlí a vydají se koupat k Helmovskému jezu, který je nejen jeden z nejdelších, ale i z nejkrásnějších jezů na Vltavě v Praze. Nutno doplnit, že HK je (stejně jako řada mých kamarádů a známých) horolezec a že cesta přes betonový břeh dolů do propusti a opět nahoru na hranu jezu není úplně jednoduchá... Obzvlášť, když s sebou máte 12Honzu, který bez brýlí (-10D) takřka nic nevidí a má do horolezce asi tak daleko, jako babka s hůlkou do keňského závodníka:).

První "slez" za námi... krátkozraký úsměv... a pokračujeme
Ex post mě trochu mrzí, že jsem si nevzal mobil v nepromokavém obalu dolů pod jez... i když se mi v silném protiproudu nepodařilo překonat oponu jezu, jako Honzovi... ale ty pocity ve mně zůstanou...

Nevím, jak Niagara... ale v duchu veršovánek od ČD dodávám...

"Marná snaha ... nejlepší je Praha" :)!

Domácím dobrodružstvím, zážitkům zdar!
Kamarádům zvlášť!
12:)

Pohled z hrany jezu je v ranním slunci velkolepý...
Na sestupu k jezu je žebřík!!! 
Pouze pro dokreslení atmosféry.. retro..
Pohled opět krátkozraký... brýle!!!

Krátkozraký stařík dělá selfie:)...

14 komentářů:

  1. pěkný :-) To pruhovaný, co máš na sobě, je fakt dost dobrý! A kdyby vás sebrali, mohli jste skončit u mé manželky v práci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dekuji... Nicmene, temer kazdy "matfyzak" ma celkem solidni sanci, ze se dostane do podobnych zarizeni. At uz po pravu, nebo "politovanihodnym omylem... ktery se stava.. maximalne.. dvakrat za deset let..":)
      Drzim palce do Sparty!!! 12:)

      Vymazat
  2. Výhodou podobných akcí v letošním roce je, že neskončíte ve stovkách japonských rodinných alb! Ale zase značně klesá šance rozpoutat novou módní vlnu... což je trochu škoda ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... pravda je, ze ty "modre pruhovane" .. jsou naprosto skvele, v "mankinach".. bych se bal pod jez vlezt... To bych sel rovnou na ostro.:)
      Mas naprostou pravdu, "jindy" .. diky turistum ...bychom jiste meli nase snimky pod oponou jezu, nebo jak se plazim(e) nahoru a dolu po vlkych a oklouzanych stenach..
      Dik, at se dari! Nasemu usili... zdar! 12:)

      Vymazat
  3. Pražské jezy silně hučí, oběma vám to moc sluší!

    Je to začátek otužilecké sezóny? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Diky moc! Samozrejme, nikdy nerikej nikdy!!
      Myslim, ze by se plavkam libilo provetrani:) v zimni sezone... Tak nejak s tim zimnim ponorem i pocitam..:)
      Jinak zdravim od Lago di Garda, v dopolednich hodinach temer liduprazdne brehy... jaky to kontrast s mym poklusavanim pred dvema lety... Samozrejme jsem zdeseny, kdyz na liduprazdnem pobrezi potkam za hodinu 3 lidi a 2 z nich maji rousku. Neco je spatne!
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    2. Tak to mi bude potěšením nabídnout podporu a zázemí klubovny v Braníku :-)

      Vymazat
    3. :).. DIKY! Takovemu pozvani se nesmi rici ne!! Budu se tesit a HK jiste taky!:). Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  4. Nádhera ! Šťastný maníku, ty plavky užiješ i u nás v Braníku :-). Malý duatlonek zároveň s Ligou by nebyl od věci. A to už vůbec nemluvím o tom, že každé jaro náš oddíl plave ve Vltavě jednu světovou přeplavbu (Severní kanál, La Manche a Gibraltar už máme za sebou, další 4 trasy čekají). Běhu i plavání zdar, tomu ultra zvláště !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... dik, no realisticky si rikam, ze letos zimnimu ponoru a otuzovani asi neuniknu:)... Ovsem ja to u sebe vidim tak na "koupani", kdezto vy jste regularni plavci...
      Ultra zdar! Jsi neskutecna! 12:)

      Vymazat
    2. Kdepak, koupeme a kocháme se. Endorfiny ve studené vodě nastupují po pár minutách, velká výhoda proti běhu :-). Tak v Braníku u schodů na viděnou !

      Vymazat
    3. No Branik me nemine.. myslim, ze letosni "POP" uz bez Branicke koupacky asi nepujde..:)

      Vymazat
  5. Pěkné, že by vznikala nová pražská atrakce? Něco skoky do Neretvy z mostu v Mostaru?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Otto, libilo by se ti to... o tom jsem 100% presvedceny...
      Mezi nami, divim se, ze nekdo v ramci "cestovnich a zazitkovych" sluzeb podobne veci nenabizi:)...
      Tak snad nekdy v behu a v restauraci.. na videnou. Ultra zdar! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...