sobota 9. července 2022

Reklamy/výzkum, media, aneb Honza "zkoumá" a žije i v éteru:)

Vzpomínám na různé vtipné parodie na reklamy a "spotřebitelský výzkum"... Někdo ženě pochválí nový svetr a dotyčná obratem odpoví, že není nový, že je vypraný v Perwollu.. a hned vytáhne z malé psaníčkové kabelky velké 5 kg balení Perwollu:)... Nebo si někdo myje půlku hlavy jedním šamponem a druhou půlku jiným a sleduje lupy:). Zní to šíleně, ale poctivá příprava na Spartu mě nakonec dostala do podobné situace.

Představte si, častý běžecký problém optimálního oblečení ve velkém horku... Zjednoduším problém na prostou otázku: Černé nebo bílé tričko? Samozřejmě si většina z vás určitě řekne, že jsem magor. Bílá odráží záření, černá jej pohlcuje, co tedy řešit? Ale hned se otevírá řada zajímavých fyzikálních problémů, které vycházejí ze zdánlivě nelogických východisek, jako, že teplá voda vložená do mrazáku prý zmrzne rychleji než studená, atd. Existují studie, které podporují černou barvu v horku při pohybu. Prohlížel jsem celkem rozsáhlé diskuse, ke konci plné i ostřejších slov, s argumenty -- když je černá tak špatná, proč beduíni na poušti mají tedy černé oblečení? 

"Bílý tábor" argumentoval náboženskými důvody (sunnité vs. šíité), zastánci černé tloušťkou (a volností) oděvu a pohybem, při kterém vzniká tzv. komínový efekt, nebo kdy víc tepla je odraženo než zadržováno:).  No otevřel jsem i základní kalorimetrické rovnice, abych trochu víc teoreticky pronikl do problematiky:), ale to jsem vzdal, těch faktorů je opravdu hodně. Nakonec jsem si řekl, že nejlepší je stejně "experiment". Koupil jsem si bílé a černé tričko z Decathlonu (stejná značka, stejný střih, nepropouštějící 50 procent UV záření) a výzkum mohl začít -- v těch vedrech jsem v nich běhal na střídačku. 

Opravdu jsem v minulých dnech a týdnech v těch největších vedrech (ať už tady nebo v Římě) běhal různě na střídačku ve "stejných" černých a bílých tričkách, dělal si poznámky. Při požadavku nepropustnosti 50 procent UV záření, se mi v tom černém běhalo o poznání lépe. Bylo sice od stejné značky, ale pohmatem se mi zdálo o maličko tenčí s menší hustotou látky. Výsledek mě trochu překvapil, ale výzkum je výzkum:)... Na Kladně poběžím v černém!

[Po svém rozhodnutí jsem si uvědomil, že vlastně všechny moje šílenosti v teple.. Rondu, Kanárské ostrovy, Menorku.. jsem nakonec absolvoval v černém tričku!..:) .].. Tolik moje pozorování. Jak to máte vy? 

Doba, respektive prázdninové služební cesty, sice nepřály úplně pohodovému tréninku, ale přesto jsem se snažil: v horku a teple jsem běhal přes polední pauzy jako pako, často v teplotách kolem 40C v černém triku -- občas jsem měl i dvě, abych se zocelil:). Ve skrytu duše se zaklínám tím, že je to optimální trénink na Spartu. Snažím se běhat pocitově, ne, že bych cílil na nějakou rychlost,  snažím se nekoukat na hodinky a běžet tak, abych neztratil sílu a přitom držel trochu rozumné tempo. 

Trochu mi ten můj "výzkum" a "trénink" extrémních teplot narušují zprávy o úmrtích a  kolapsech běžců, kteří byli o 15+ let mladší než já.  Svoji nejmilejší manželku uklidňuji tím, že já běhám pomalu a a navíc v šíleném počasí už řadu let. Proč by mě to mělo klepnout právě teď, že? Paradoxně si myslím, že nekoukání na hodinky a běh podle pocitu je v mém případě nejlepší prevence.

Mám ze Sparty šílený respekt, za 14 dní bude v Kladně 24h, kde bych si chtěl ještě zavčasu pár věcí vyzkoušet... je to ale trochu riziko. Co když mi to nepůjde? Co když se něco pokazí, někde se zraním? To by mě mohlo nahlodat o hodně víc než soustavné připomínky mého koloběžkového parťáka:)... že trénuji málo, že na to nemám, že jsem měl nechat registraci někomu jinému, s větší šancí na dokončení... 

Ale kdepak! Snažím se všechny pochyby z blízkého i vzdálenějšího okolí přetavit do svého odhodlání... Aby, až přijde čas... jsem byl schopen bojovat stejně silně jako třetí opička v hustém lijáku na nástupní rampě na Noemovu archu!:)

Všemu zdar! Našemu úsilí a ultra zdar!

Abych dostál svému slibu, konečně se objevil nový (#14 díl) Podcastu "Běhej lesy", ve kterém jsem si povídal s Markem M. Pro ty, kteří sem zabloudí a neznáme se osobně aspoň uslyší moje kecy naživo i když vlastně ze záznamu. Myslím, že mě dynamika podcastu dobře vystihuje... Začínám mluvit opatrně, se snahou o spisovnou češtinu, abych skončil svým tradičním nespisovným vodopádem slov na jeden nádech:). Třeba se vám to bude líbit.

12:)

https://open.spotify.com/episode/0QgBcLqFQEs7tzphQtL1xX

20 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. :)... diky moc! Pozdravy z dalsi konference.. Boze, jak ja se tesim domu:)... 12:)

      Vymazat
  2. Honzo, díky za experiment s barvou trička. Ještě počkám na vyhodnocení po Kladně a jdu si koupit černé triko :o) Ať se Ti daří. JiříkK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Jiro, napsal jsem to castecne jako legraci, myslim si, ze strasny vliv ma material tricka. I kdyz jsem vybiral stejnou znacku, stejny design, presto si myslim, ze to cerne bylo trochu telci, trochu ridsi.. a tak vic nez vyvazovalo nevyhody cerne barvy:). No .. clovek si musi z neceho delat legraci, kdyz toho usili je mozna az moc:). Mej se fajn, at se dari! 12:)

      Vymazat
  3. Ahoj, ještě že jsem dnes neměl v práci šéfa, by se ptal, čemu se tak pitomě usmívám... Prima podcast i článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, jsem moc rad... Rikam si, spoustu veci nedokazu ovlivnit, ale zase bych nemel ztratit radost ze zivota... Jak rikaji moje deti.. az "ja" budu zoufaly, tak snad, aby sly rovnou skocit ze skaly:), protoze svet nebude mit sanci:)... Mej se fajn! 12:)

      Vymazat
  4. Moc fajn podcast,večerníček na dobrou noc,hlas máš jak třicátník:) zdraví Sylva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi moc mila! Ovsem pravda je, ze 59 mi nikdo neodpare, ani ja je nezastiram... ovsem pravidelne u holice slycham nabidku na barvu vlasu, ze bych mohl bez uzardeni rikat, ze mi je 45...:). Ale vlasy odrazeji moje zivotni eskapady, a navic... moudry muz (IMHO) neresi vek (tedy jak vypada), ale svoji zivotni radost, spokojenost, entusiasmus... Jsem moc rad, ze se ti libilo a ze te to dobre naladilo. At se dari! 12:)

      Vymazat
  5. Četl-li jsem dobře, pak nejlepší oblečení na Spartu je černý beduínský oblek se skvělým komínovým efektem, ovšem samozřejmě z funkčního materiálu. Měl bys otestovat na Kladně! A co čepice? Černá či bílá? Nebo na půl hlavy černá a na půl bílá? Držím palce, přípravě zdar a věřím, že Tvůj běžecký oblouk od "Sparty 08 ke Spartě 22" bude dokončen :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Beduínský oblek je určitě nejlepší, ale dvoubarevnou čepici by bylo potřeba na trati na Kladně (okruh) poměrně často otáčet podle slunečního svitu

      Vymazat
    2. :).. moc jste me rozesmali... No ja pochopitelne verim v skrytu duse na bilou barvu, ale daleko vic verim na material... Ta cerna tricka jsou tenka, a teplo z tela (podle me a zkousek:) ) je rozhodujici element. A taky to, ze se pritom hybu... Ale cepici mam a budu mit bilou, ma nejvic propustny matros a taky uz jsem s ni bezel vsechny svoje velke zavody.. od Rondy po GrandSlam... nemuzu ji vyradit:).
      Diky mocv za podporu! 12:)

      Vymazat
  6. Zajímavá studie, ještěže toho nemám moc na výběr :-), podcast poslechnu, to se těším! Budu držet palce všechny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, ty palce na podporu budou hodne potreba.. predem dik! 12:)

      Vymazat
  7. Podcast super. K těm barvám - na běh nic černýho nemám, ale na kolo mám jeden převážně černej dres. Je mě v o něco tepleji na slunci, pokud máme někde pauzu, při jízdě rozdíl nevnímám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Presne.. kdyz je to na slunci v "klidu", tak nic nepobije bilou... ale pri pohybu podle me rozhoduje z ceho to tricko je, jak moc je "propustne"...Ale.. ja jsem takovy marginalni pripad... mne by asi moc nepomohlo, ani kdybych mel tricko vyrobene ve vyzkumnem ustavu:). Bude to zkratka jen na mne:). Tesim se na nejake setkani.. 12:)

      Vymazat
  8. No takýto experiment by som čakal skôr na blogu Petra Valeka, Teba vnímam skôr ako pankáča, ale chapem, takto sa prejavuje rešpekt pred Spartou. 🙂
    Ešte by som pridal praktické hľadisko - ja si zvyknem utierať pot z čela trickom, a keď mám biele tričko, tak tam ostanú vždy špinavé fľaky, takže ho nosím, len keď bežím potme 🙂
    Podcast som počúval, držím samozrejme palce v Späté.
    M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... dik, ovsem.. on to byl takovy zastupny/pseudo experiement... nejak si ozvlastnit to behani v horku po asfaltu... Nemyslim si, ze to splnovalo parametry i legracniho experiementu, jen jsem se chtel zabavit. Samozrejme vim, ze co do obleceni, bot, atd. ma PV vsechno v detailu nactene, prozkoumane a vyzkousene. U me, jak se asi da tusit, bude nejvetsim faktorem hlava a spravne rozvrzeni sil a samozrejme i pocasi. Par mracku muze s mym vykonem delat prave divy:). Stejne jako ty preferuji tmava trika hlavne proto, ze v tech svetlejsich jsem brzo jako prase:). Dik za podporu, bude to vic nez potreba, ale jsem si jisty, ze si to uziju i tak. Je to koneckoncu jeden z mych divokych snu... MSF! 12:)

      Vymazat
  9. Existují i jiné barvy, já běhám závody jedině v sytě zeleném triku týmu To rozchodíš! Ale nikomu to nevnucuji, ten vykřičník patří k názvu týmu...8-))... Teď zrovna asi kroužíš na Sletišti, tak držím palce...
    P.F.

    OdpovědětVymazat
  10. Doporučuji tmavé sluneční brýle, mám pak pocit, že není tak horko. :-))

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...