sobota 13. listopadu 2010

Jak jsem se definitivně zbláznil aneb všem(u) navzdory



V posledních měsících nějak prožívám úprk a sprint ve všem, v práci mi úkoly skoro kypí pod rukama, doma taky sotva stíhám, k tomu všemu ještě rekonstrukce domečku a s ní související určitě časově nároky plus nějaký vnitřní pud mě žene k tomu, abych furt pracoval [asi touha vše hned zaplatit?:)].

Částečně se tyhle časově problémy kompenzovaly nařízeným odpočinkem, ale mezi námi, myslím si, že za řadu problémů může moje vrozená "blbost" (=rozuměj dobrácký postoj a neschopnost říci důrazně ne), ale hlavně za to může nedostatek pobíhání!!! Na tohle zjištění jsem přišel:) jak jinak než při středečním vyběhnutí. Představa, že bych měl ještě cca týden pauzírovat (1-2 krátké výběhy za týden) a pak začít postupně další sezónu mě doslova srazila na kolena.

Na tajňačku a na "ověření" jsem cvičné vyběhl už ve čtvrtek a dál si při východu slunce 14km, ale tak nějak v pozvolnějším tempu. Hned mi bylo o moc lip. Řada věci se mi nějak srovnala lip v hlavě, i když povinnosti neubylo ani doma ani v práci, už to přeci jen vypadá snesitelněji, snad i zvládnutelnější.

V pátek jsem kvůli běsnění živlů v časném ránu nestihl zaběhat, ale zase jsem si říkal, je to přeci jen signál, abych se vracel ke svému pobíhání pozvolna. Je to pravda, opatrně, Honzo:). Takže jsem čekal až na sobotní velmi brzké ráno, ještě před odjezdem na oslavy narozenin na vysočinu. není to jednoduché, předzvěst nočního "tahu" dává tělu signály, že bych měl spát a ne vstávat, ale hlava ta má svoji hlavu:) a nakonec donutí tělo nejen poslouchat, ale i se radovat. Vybíhám a vidím na hrázi u rybníka víc aut a kolem chlápky v tmavě zeleném s nejistým krokem? (myslivce), při probíhání údolím slyším občasný tlumený výstřel. No, říkám si, jestlipak to byl opravdu dobrý nápad takhle časně vyběhnout:), na tyhle nemůžu jen tak jednoduše křičet "civil"jako na ty zelené s airsoftem od vápenky, ale konec dobrý, všechno dobré.

Ovšem na zpáteční cestě mě fakt vyděsil zvuk ze stejné kategorie, takový "suchý" výstřel kousel ode mě. Až jsem si říkal, abych se nepřipletl do nějaké přestřelky. Ale nic takového. Káceli velké topoly podle potoka, ale když jsem si to chtěl vyfotit (běžel jsem kolem a fakt kousek vedle mě spadl strom), tak bylo nakonec dobře, že jsem běžel...[měli mě za zeleného aktivistu:)]

Teď k tomu zbláznění se.

V úterý je naplánována ve Františkových lázních taková zajímavá akce - lázeňská 21. Původně jsem si říkal, že bych tam zajel a pomaličku polehoučku:) si zkusil uběhnout něco nad magickou hranici 50km, překročit hranice, ke kterým mě zavázala moje rodina a hlavně moje děti [=otec se na stará kolena zbláznil]:). To ve jménu mého zaklínadla, že "tam" se "to" nepočítá.

Jenže, jenže...Stejně jako v pohádkách se lehce řekne a hůř dělá. V úterý musím být v práci do 1/2 10 večer, s rychlým přesunem domů a přejezdem autem mi to vychází, že ve FL budu nějak kolem půlnoci. Vlastně jediná možnost si něco "zkusit" spočívá v tom, že poběžím hned přes noc a kus rána a dopoledne, dokud budu moci. Má to zase své výhody. Určitě si "hrábnu", jak říkají znalci, když s veselou vyprávějí, jak si sáhli na dno svých ať už tělesných nebo morálně volních sil. Od rána v práci, přejezd do FL a začátek delšího běhu bez odpočinku přes noc? S následným návratem a pokračováním v práci? No to nejsem Honza, ale Janek!

Však když jsem nějak nenápadně naznačil doma svůj plán (zdržel jsem se podrobností), tak mě obě moje odrostlé ratolesti označily za zavislaka, sektáře a nezodpovědného blázna a bůhví co ještě:). Nějak jsem neurčité slíbil, že "přitom" budu odpočívat [to by mě zajímalo jak?] a doma se zapojím po návratu do plnění povinnosti,... to teprv bude ten správný maratón.:) Po šíleném dní v práci, nočně ranním běhání ve FL, zpětném přesunu...

Nejvíc se těším, pokud vydržím do ranního rozbřesku. Kolem mezi 6-8 slíbil přijet ještě Milan K. a ten můj plán viděl velmi zajímavě:), ...hned se mi vynořila replika z mého oblíbeného filmu sedm statečných. "Kolik vás je? - 3. - Opozice? - Asi 35 pušek.- ... No, obdivuji vaší víru ve vítězství" :).

Ale beru to (zatím) jako dobrej nápad a způsob jak otočit časové počítadlo a jak si zkusit, co se mnou (u)dělá běhání v noci při větší únavě. Jak radí pořekadla, když nestíháte, tak zpomalte -- tak jsem se rozhodl pro modifikaci. Když nemůžeš a nestiháš běhat, tak běhej! Pak najdeš určitě čas na odpočinek a věci vyřešíš rychleji.

Držte mi palce! Dám vědět. 12:)

13 komentářů:

  1. Honzo, tak to jsme na tom na FL stejne. S mymi poslednimi objemy je utopie ubehnout si to, co mam naplanovano a uprimne - v utery jsem na tom stejne... Takze naprosto nechapu, jak chci prakticky bez spani behat. Asi se budeme muset pri behu budit. Ale jak rikam, blazen jako Ty este nejsem a na zadne dalkove rekordy ve svem pripade neaspiruji :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Mne se v noci beha lip nez ve dne, lehceji a rychleji. Ale do takoveho dobrodruzstvi bych tedy celkem urcite nesla :) Budu drzet palce, at prezijes a uzijes si to :)

    OdpovědětVymazat
  3. Honzo a ty si si ještě myslel, že si normální?! :-) Peg

    OdpovědětVymazat
  4. Honzo, budu držet palce, vím co je to běhat bez pořádného vyspání, tak že se drž. Ty to přežiješ ve zdraví, protože jsi borec!
    A nakonec jen jedna malá otázečka (která mě napadla při přečtení příspěvku od Peggy) "Co to vlastně znamená být normální?" :o)))))))
    1bubobubo

    OdpovědětVymazat
  5. Když bude alespoň trochu dobré počasí, přijedu se na vás ultramaratonce ve středu do FL podívat :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Diky, ted jsem se dostal na internet:)..
    2 nikie: Myslim, ze myslenka vzajemne podpory stejnych silencu, kteri "navzdory" okolnostem si jsou zkusit nocni behani ma v sobe urcity nadech rytirskych pribehu:).
    2 socketka: Diky, u me je nicni behani zatim velkou neznamou..
    2 peggy: :) Urcite normalni nejsem ze stejne definice jako vetsina tech, co sem "zabloudi".. Ale neni to hezky byt drobet strelenej?:)
    2 1bubobubo: Ty jsi borec!!! ja jsem odjakziva ziral a obdivoval, jak muzes po 24h sluzbe dat 12,.. 20 ci kolik km. Budu se snazit te malicko napodobit.
    2 RVM: To bude skvely, po ranu uz budeme znacne "jety" [nebo ujety? :)] a tak se to bude vic nez hodit..

    OdpovědětVymazat
  7. Drzim palce at se ti podaří nejakej kilometr pro radost nabehat a mozna si udelat radost osobáčkem. A hlavně si pamatuj že vylezt na horu je jen jedna část cesty taky je potřeba se dostat dolu. Takže dobře dojed i zpatky.

    OdpovědětVymazat
  8. 2 ll: Pravdu dis!! :) Snad jede se mnou Nikie a i se nabidla pripadne ridit na zpatecni ceste, toz uvidime, rozhodne plati pravidlo stastneho navratu jako hlavni.. S temi km to bude fakt boj, potreboval bych nejake volno, spat a mit klid na dodelani ukolu. Snad po FL ty nezbytne ingredience:) ziskam. MSF!

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Honzo, diagnózu sis stanovil sám :-), takže vlastně není co komentovat, jen držet palce, aby ti to vyšlo, dav

    OdpovědětVymazat
  10. Diky Davide:)! Jsem si naprosto jisty, ze drzet palce budu potrebovat:). Mozna taky dnes dokopat se driv do postele a spat vic nez v 1h po pulnoci.. Kazda naspana hodina se bude jiste hodit:). Zatim, 12:)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak sem Vam nechal oplachnout okruh a jestě sfouknu to listí aby se vam dobře běhalo. Když na to nezapomenu tak v poledne vypnu vodu. ll

    OdpovědětVymazat
  12. dekuji udrzbe! Ja jeste musim nejdrive dokoncit pracovni maraton, nez nastoupim na trat. Ale vezmu si s sebou radsi nahradni bundicku, kdybys nahodou na tu vodu zapomnel:). MSF!

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...