pátek 5. listopadu 2010

Není běh jako běh...


Krásný článek vyšel v NY Times, aneb jak se říká v timéšech.. .. kde se píše o běhání a maratónu. Vřele doporučuju, autora i jeho knížku Born to run mám rád a tak se musím podělit o pár "pošťouchnutí", které mi ten článek dal zase (znovu) poznat.

Stejně si dlouhou dobu říkám, že mě moc ty hromadné akce nenaplňují, obzvlášť, když vidím, jak běží dav lidí se sluchátky na uších, žádná velká pospolitost v tom není, jen business... On tam vlastně říká to, co mi moje nejmilejší manželka, jasné slunéčko:), říká dávno a furt -- prostě když chceš běžet maratón, tak si ho uběhni.. Vyběhni ze dveří a uběhni si ho.. Proč k tomu potřebuješ nějakých dalších x tisíc cizích lidí? Užij si běhání na hezkých místech, (já venku neběhám se sluchátky) poslouchej šum větru a přírodu kolem, užij si to, jako když se rychle přesunuješ v tlupě lovců..

Mě v tomhle ohledu silně letos nahlodala Brdská stezka, příjemný (relativně komorní) závod v přírodě, v brdských lesích, svoji skvělou atmosférou IMHO několikanásobně převyšuje pražský maratón. Ten jsem letos následně neběžel ze dvou důvodů. Jednak bylo dobře drobet odpočívat a hned se nehnat do dalšího dlouhého běhu a jednak, a to hlavně, ty skvěle pocity ve mně doznívaly hodně dlouho...

A tak když teď přemýšlím o svém běžeckém plánu na příští rok, tak se v něm začínají objevovat akce (schválně neříkám závody, protože já je jako závody rozhodně nehodlám úplně pojmout) jako Brdská stezka, Silva Nordika nebo Tyrolský pohár (to už bude větší tlačenice a v cizině, ale zase v nádherné přírodě). Pokud maratón, tak jedině Stromovka nebo Kladno. Začínám v tom mít celkem jasno.

Pořád se totiž nějak bojím, abych nepřišel o svoji radost z běhání a tohle je podle mě ta nejlepší ochrana [lama jsem a lama zůstanu]. Hezky si trénovat na delší běhy, běhat po hezkých místech, a "závody" pečlivě volit, vyhýbat se pokud možno masovkám, dělat si radost pomoci různých "výzev", co bych si chtěl zkusit absolvovat, dřív než se rozpadnu na jednotlivé součástky.

Tohle se budu snažit v příštích dnech nějak probrat s Milošem a zakomponovat do mého trenýrkového plánu na další rok, uvidím, co mi řekne a určitě to bude pravá "výzva" a už se těším (nebo děsím?) co mi připraví do zimní přípravy.

Držte mi palce!

PS. I když anglické "challenge" se sice často překládá jako "výzva", ale my, co máme to štěstí se kulturně stýkat s americkým prostředím :) bychom to asi překládali jako "průšvih" nebo i něco jadrnějšího. Prostě když to slovo začnou amíci s jiskřením v oku používat, už vím, že je na blízku nějaký průšvih. Proto se snažím to používat málo, ale to víte, vliv prostředí:).

PPS. Peggy si dala přestávku v psaní na svém blogu, to jsou věci:(. Ode mě se to zatím nedá očekávat. No, i když vás sem teď zabloudí celkem hodně, já si svoje poznámky beru jako motivační věc a zpětnou vazbu. Sobecky si píšu hlavně pro sebe a pokud to někdo jiný mimo okruh mých kamarádů čte, tak mě to těší, mám radost. Otevřeně musím přiznat, že mě ale nijak netrápí, když bych vás nebavil:).
Petro, ať se daří, brzo se vrať nejen k boji o maratón, ale i ke své roli Briggit Jones českého běhání!

17 komentářů:

  1. Na každou věc jde koukat ze dvou stran a je jen na nás aby jsme si jednu stranu vybrali bohužel obě jsou spravné ale jak pro koho a kým ovlivněného :))
    Ja taky nějak nemám chut vymetat každej závod ale když se mám nekde proběhnout tak přece to jde a je to asi i lepší vté auře ostatních . Klasickej příklad je PIM pobíhat po praze (pro někoho kšeft a asi hodně dobrej:) ale zažitek z podzimní desítky mě jasně namotivoval si jit i užít jarní půlku a je mi jedno jaká je to komerce nebo co .Prostě jde jen o stranu odkud se na to a kdy díváme :))

    OdpovědětVymazat
  2. 2 ll: Ja to nemyslel nijak ideologicky:), naprosto chapu (i me obcas tesi) atmosferu, prozil jsem si to parkrat a byla to skvela pomoc. Asi i pristi 1/2 PIM zkusim v Praze, ale proste me vic lakaji (i tesi) delsi komornejsi behy...
    Proste mne se libi bezet bez sluchatek, vnimat vsechno kolem, libi se mi behat v prirode... Nekdy mam naladu na to hemzeni ve meste, v posledni dobou uz tolik ne:). Jen jsem se zamyslel, co reknu Milosovi a tohle mi vypadlo:). Na jare/lete zkusit neco delsiho, na podzim bud Stromovku/Kladno nebo Tyrolsky pohar.

    OdpovědětVymazat
  3. I v davu i se sluchátky si lze užít a prožít běh tak, jak je člověk zvyklý. Já to pojímám jako proběhnutí s davem ač normálně davy nemusím a nevyhledávám. Tyhle masové běhy v sobě mají podivné kouzlo, kterému jsem prostě podlehla

    OdpovědětVymazat
  4. Masove behy jsou takove nejaka podpora pro hlavu - vidis, ze v tom rozhodne nejsi sam, kdyz se flakas tak te vsichni predbehnou, kdyz pridas, predbihas jednoho za druhym (nebo kdyz startujes hodne vzadu:D). Pred tebou sem tam bezi obrovsky zadek a ty si rikas, ze ho prece musis dohnat, protoze mas urcite mensi zadek :) Zkratka vsude sama motivace. Bezet sama v lese - to mam taky moc rada, jednou musim nejaky podobny zavod taky vyzkouset. Zatim se ale bojim, ze bych bojovala o drzeni si tempa a co kdyz tam s sebou nekde svihnu, ze? Nez me najdou, tak budu tuha (zvlast, kdyz bych byla urcite posledni) :)

    OdpovědětVymazat
  5. Honzo, běžně si běhal maraton i na běhátku, to je přeci fuk, kde ho dáš :-) Jinak musím říct, že jsem to vydržela den a už mi psaní chybělo. Mám už jeden text do zásoby :-)))))) Peggy

    OdpovědětVymazat
  6. 2 socketka: Ovsem s tim zadkem je to i obracene:), ono neni zadek jako zadek:). Jinak nemyslim si, ze by te nekdo nekde nechal "lezet", naopak, rekl bych... No ale zeptej se lidi jako je 1bubobubo, nemo nikie, ty maj male zavody probehane siroko daleko..
    2 pegg: Ja si to porad rikam. Pokud ti psani pomahalo k motivaci, tak se toho drz (az si das pauzu), jedine jestli muzu poradit, stejne jako se vsim, uzivat si to:)... At se dari, MSMF!

    OdpovědětVymazat
  7. Honzo, ono je to jinak. Psaní je pro mě relaxace. Vyčistím si u něj hlavu a odreaguji se. Na druhou stranu dohled ostatních mě poslední dobou nemotivoval ale strašil :-) Kdybych toho neměla dost i v normálním životě, neřešila bych to, ale teď fakt potřebuji oddech od kritiky. Vedle prázdnin na blogu se mi taky po dohodě s Milošem mění tréninkový plán. Bude v něm méně stresu a více zábavy. Peggy

    OdpovědětVymazat
  8. Tak jako tak, bude fajn, uvidis.. Prusvihy i stesti chodi pohromade a ve skupinach:). Obvykle 3 (tedy 3 prusvihy) a pak je zase nejaky cas klid. To, ze budes mit vic zabavy je jen dobre, budu to s ostatnimi drzet palce, jestli budes mit naladu a zas zastav se na 21.. MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  9. Jo Murpyho zákony sou platné pořád :))
    Můj oblíbený:
    Muželi se něco pokazit pak se to pokazí. Můželi se pokazit víc věcí pak se pokazí v tom nejnevýhodnějším pořadí :))
    A jeden co sem právě vymyslel :) "čím víc budeme běhat tím dál bude náš cíl " :)
    Jo "do trenek a ven - né že zalezete na pásy " :))

    OdpovědětVymazat
  10. 2 ll: no pokud neuhodi sileny mrazy nebo neco jinyho, ja budu venku! Na to se muzes spolehnout. I kdyz asi zaradim fitko, abych byl se synem a "posiloval" s nim, i kdyz to bude narez:). Vse nej k vyroci!

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Honzo, vidím, že jsme opět přemýšleli stejným směrem. Také již promýšlím běžecký plán na příští rok s tím, že bych si tam chtěl dát nějaké "oporné" (ne odporné:o))) body = závody typu Brdská stezka, Silva Nordika či Žebrácká 25 - prostě běh krajinou (i když na rozdíl od tebe běhám dlouhé tratě se sluchátky na uších :o)). Chtěl bych se vyhnout masovkám, ale jak se znám, tak mi to stejně nedá a jeden běh PIM v Praze nebo Olomouc budu absolvovat :o)))))) A maratón na Kladně - mohu doporučit :o))))) nejen jako člen Maratón klubu Kladno :o))))
    1bubobubo

    OdpovědětVymazat
  12. 2 1bubobubo: Me to jedine tesi, jak rikaji americane "great minds think alike" :), abych to dal do spravne roviny, tak musim dodat cechoanglictinou. "damage to speak"!
    Uvidim, co vypadne z Milose za doporuceni k memu "navrhu", ale to by bylo skvele se uvidet na Brdske, pokud bych sel Silvu Nordiku, tak opravdu "na ucast", zadny velky zavodeni:).. No a Kladno me laka. Tim spis, kdyz jsi clenem! MSF!

    OdpovědětVymazat
  13. Sobota 10. září 2011 v 10:00 - číslo je to dost magické abych o tom začal přemýšlet máte mě na svědomí :)

    OdpovědětVymazat
  14. 2 ll: To das!!!! Bude to super, uvidis!!!
    No a dalsi dusicka ziskana.. :). Skoda, ze ti nevychazi ta lazenska 21:), nevadi jsou i jine akce, myslim, ze poutni maraton byl taky vhodny zapamatovani a zopakovani..
    tak drzim palce, dik za hezke poznamky, komentare a MSF!

    OdpovědětVymazat
  15. 2ll: Můžu ti říci to co bylo řečeno mě člověkem, který má na kontě 117 maratónů: "Maratón na Kladně je vlastně takový 5km výběh kolem šatny a sprch." :o) A to mohu potvrdit. Doufám, že se tam s s tebou, s 12HD a ostatními nadšenci ve zdraví a v magickém datu potkáme:o)Držte se! PS: Je ještě jedno magické číslo 1.1.2011 v 11:11 hod startuje Tříkrálový maratón v Unhošti. První maratón roku na listině maratónů :o)
    1bubobubo

    OdpovědětVymazat
  16. To sis fakt nechal ujit termín 11.11 11:11 :)) aktualizuju jak blazen a nic :( no jo prace nekdy zabíjí :)) MSF

    OdpovědětVymazat
  17. Jjo, tentokrat to byl slib Milosovi... napsal jsem si post na magicke 11, ale objevi se az dnes po pulnoci.. Chtel ho na BSMS a projevil prani, abych ho nedaval pred patkem na svuj blog. Takze tak:). Milos je duvod, pro jsem nechal byt datum, ktere jsem mel pripravene, holt guru je guru:).
    Proste bude to v 0:0:07.. MSMS! 12:)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...