středa 12. ledna 2011

Silácké řeči, aneb řeči nejen z posilovny.

Co se mi líbí na životě je ten pravidelný koloběh. Člověk nemusí vědět, co je za měsíc, stačí koukat na titulní stránky magazínů a časopisu v metru a hned vím, že je leden. Všude diety, výzvy ke zdravému životnímu stylu, metro plně plakátů na fitness v Holmes Place... Když pak člověk vyrazí - jako já pod tlakem počasí a doléčení nemoci - do fitka, tak je tam lidí, jako když za komunistů přivezli nějaké nedostatkové zboží nebo kdyby tam něco dávali zadarmo. Naštěstí na běhátka zase takové fronty nebyly..:)

Letos, možná pod vlivem současného oteplení se některé průvodní jevy ukazují už dříve. Loni byla masivní vlna ideologických článku v únoru: jestli by se neměly zkrátit limity na PIM, či dělat na větších maratónech kvalifikační kola -- zkrátka aby se oddělilo zrno od plev. Letošní "otevírací" článek o tom, že by hobíci se neměli upínat k 1/2M nebo M se objevil už v první dekádě ledna! :) Doba je nesmírně dynamická :)!

Mám z toho takový smíšený pocity, na jednu stranu mě to vytočilo, na druhou mě to potěšilo:). Hlavně opakované úvahy o tom, jak někdo "potupně" uběhne maratón za víc jak 4 hodiny, že je to blbost, že by měl kratší vzdálenosti a až bude mít rychlost atd. Že vlastně ten 1/2M a M hobíka uspokojí, jak se tím vytahuje a jak je to špatně.

Ještě, že Duri, ani Miloš nepostupovali stejně striktně v mých běžeckých začátcích... Ta ideologie a neustále opakování všem začátečníkům, že je špatně mít velkej cíl, že je špatně chtít uběhnout delší vzdálenost i třeba ve "špatném" čase...

Ještě, že já tomu vůbec nerozumím, to bych asi vůbec neběhal.:) O to víc mě potěšilo, že jsem se do dvou let dostal na úrovně, které autor článku považuje za kvalifikační [jako cca 40min na 10km a 1:35 na 1/2M 3:30 na maratón]. Ještě že tak, že jsem jaksi dodatečně (z jejich pohledu) obhájil svoji drzost a hloupost jít na 1/2M a maratón vlastně v počátcích svého běhání.

Mezi náma, nerozumím tomu, ale pokud je cíl pro nás dostatečně velký, musíme o něj bojovat! Od toho je to cíl!!! Proto, pokud máte nějaký "taj.-dův." sen/cíl, tak do toho. Já jdu do toho taky po hlavě, jako kamikadze. Někdy se přistane na ústa nebo i na hubu:), ale i ty průšvihy a občasné zakolísání určitě stojí za to, stojí za náš cíl. Ať už lovíte jakoukoliv vzdálenost či pocit, vězte, že naše námaha a občasný boj k tomu patří a užívejme si to!!!

Samozřejmě taky můj cíl je tak velký, že se sem snad ani nevejde:), ale věřím, že moje vůle a pokora jsou větší, protože všechno je v hlavě. A tak jsem po sobotě a neděli, kdy jsem začal léčit svoje chorůbky během, pokračoval i v pondělí, úterý a dneska ve středu. A to tak zaníceně, že jsem i minul dříve plánovaný post na 11.1 v 11.11 :). Uvidíme, cítím, že zatím mi to pobíhání tradičně pomáhá a zážitků mám i z fitka celou řadu. A tak aspoň jeden...

Samozřejmě, na nové ledňáčky (nevím jak jinak říkat nové příchozím ve fitku) se ti stáří mazáci dívají s určitým despektem, jako by sami zapomněli, že i oni možná někdy byli ledňáčci:). Jeden z nich se mě těsně před tím, než jsem se rozběhl na pásu zeptal, jak dlouho budu běhat. Povídám, proč se ptá, vždyť vedle je ještě jeden volný a on na to, že by s přítelkyni chtěli spolu běžet a zkusit společný první km a že by teda počkali, až doběhnu. Povídám, že to by asi bylo na dýl a že je pustím a zatím vedle chvíli zavesluju, ale že bych si potom s dovolením po nich tedy na to jedno běhátko zase vlezl zpátky:). No maličko "švindlovali":), ale držel jsem jim palce a doufám, že budou běhat, i když ten jejich "stereo" běh mně drobet rozhodil plány, ale co by člověk neudělal pro kolegy běžce a pro rodinnou pohodu (na pásu), že:)... Potěšilo mě, že když jsem pak nastoupil a běžel, tak se u mě potom ten chlapík asi na mém 10km zastavil a říkal, že jsem hodnej, že by se evidentně načekali, nebo i nedočkali:). Že to u mě opravdu vypadá na dýl:)..

Jjo, nejen vypadá:). Ale musím teď naplánovat, když už budu mít možná někdy i delší běh ve fitku, tak abych ho běžel někdy ve všední den, řekněme od 8 do 12? Přehodit si práci..Tam bych ty maratóny viděl jako "živý":). Ale třeba to vůbec nebude nutný. Uzdravím se, teplo je, není co řešit:).

A tak cílům zdar! Chorobám a problémům zmar! 12:)

8 komentářů:

  1. :) Diky, super motivacni clanek :) Mimochodem u nas ve fitku je ted kadio zona dopoledne i vecer upne natriskana. Behatka i rotopedy, vsechno uplne plny, takze na me vcera zbyl stepper, na rozcviceni. Po posilovani uz byl nastesti volny jeden pas :) Pritom, to je zajimave, na strojich je volno. Vsichni na kardiu... :D

    OdpovědětVymazat
  2. V patnácti mi učitelka řekla, že nikdy nebudu mluvit anglicky, protože nemám talent na řeči. Vzpomněla jsem si na ni, když jsem seděla se spolužáky z celého světa v Londýně u hnusného anglického vína a brebentila o všem možném. Prostě jsem moc chtěla, šla si zatím (stálo mě to i dost peněz) a splnila si obrovský sen. Opakovaně se mi stává, že oproti tomu, co říkají ostatní, si jdu za svým hlava nehlava (a pak ji mám pěkně omlácenou, když z ní dělám beranidlo). S maratonem je to stejné. Zrovna včera mi jeden běžec říkal, že pokud se chystám ho zdolat za pět hodin, že je to mučení těla být takhle dlouho v pohybu. Ale já prostě chci. Protože jestli v životě má něco smysl, tak plnit si své sny. Peggy

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je téma na hooodně dlouhou debatu kde by stejne nakonec byla jednoznačná odpověd.Je to otom nechat žít vedle sebe i ostatní a at si to dělají po svém a je jedno jak. Ale odolejte když oni to podle vás dělají blbě a nezkuste jim radit! Tohle určitě zažil každý a je jedno jestli na hřišti v posilovně nebo v kuchyni.
    A ktomu druhému plnění snů (kdysi jsme se naučily říkat závazky) dnes tomu říkáme honosněji :) Ale pravě v tom je možná ten rozdíl sen neuteče sen je tu snámi nemá termín. Ale závazek ano letos,za dva měsíce za měsíc. Jsem stejnej taky bych chtěl něco sobě dokázat(právě nechci řikat sen) dílčím krokem může být maraton ale není kam spěchat bud se napodzim na to kladno budu cejtit že to v pohodě dám (a čas je mi celkem jedno) nebo počkám až to přijde vlastně přiběhne :)))

    OdpovědětVymazat
  4. Diky a naprosty souhlas.. Kdo me zna, tak vi,z e nejsem "ideolog" ani behu ani nasili zdraveho zivota a ani operacnich systemu ci software.. Proste Lubos to rekl asi pregnantne, zij anech zit:), kazdemu vyhovuje neco jineho a ja muzu byt nastokrat presvedcen o sve pravde, muzu ji lidem nejakym zpusobem sdelovat ale rozhodne ne tim, ze jim budu dupat po jejich babovickach, abych to tak nejak jednoduse vyjadril. Kazdy mame svoje touhy a sny a proto to jsou touhy a sny, abychom je snili a touzili po nich. Nekteri z nas jsou vetsi ranari:) a zacinaji ty sny uskutecnovat, aby mohli touzit a snit po necem jinem.
    Heslo dne.. To pujde, tedy pardon:), TO POBEZI! 12:)

    OdpovědětVymazat
  5. 2 socketka: Moc se tesim na Vas vyvoj a Vas zavod...:) To me motivuje i kdyz nejsem zena!
    2 peggy: Nejvic se mi libi, kdyz se neco dela VSEM NAVZDORY! Takrikajici s Jiraskem (tedy Proti vsem) :). MSF!

    OdpovědětVymazat
  6. nauč se prosím číst, Honza H. ve svém článku psal trochu o něčem jiném, ale asi nemá cenu vysvětlovat, možná by stačilo si daný článek ještě jednou přečíst, že se hned na internetu ozvaly některé potrefené husy (tím nemyslím tebe) místo toho, aby si šli zaběhat, je právě ten jejich problém, o kterém Honza psal...

    OdpovědětVymazat
  7. 2 anonymni.. Ja ten clanek cetl, cituji z jeho uvodu: "Copak chceme degradovat maraton tím, že poskytneme šesti či sedmihodinový limit? Jaký význam pro dosud takřka nesportujícího jedince má to, že bude půl roku „dřít“, řídit se plány a pak si po čtyřech a půl hodinách pomalého běhu odnese domů medaili a tričko s logem Prague International Marathon? Možná navíc nebude týden moc dobře chodit ze schodů … Je správné začít kariéru 42km během, který bude začátečníkovi trvat jednou tak dlouho, než profíkovi s roky trvajícím tréninkem?"
    ----
    Nevidim na tom nic spatneho, kdyz nekoho privede k behu velky cil a kdyz jej na pocatku prekona v pomalem case a pul roku k tomu "dre".
    Takove to obycejne zit a nechat zit. Porad nechapu, proc to tem skalnim vadi? Ale ja jsem lama a vecem behacim nerozumim, divam se na ne ze sveho "okouzleneho" pohledu a delam to, co mi zkusenejsi, ted konkretne ultra Milos poradi.

    At nam to hezky beha. 12:)

    OdpovědětVymazat
  8. jjo, jeste k tomu clanku -- ja to nikdy neberu spatne, asi to i autor mozna myslel dobre, jako navod, ale cele se to zvrhlo v te silene diskusi. Obecne si myslim, ze kazdy rok nezanedbatelne mnozstvi lidi "inspirovanych" 1/2M nebo M zacne soustavne behat a zustane u toho, a o to preci jde? Ne? Jestli nekdo beha rychlejc, tak je proste lepsi, u me borec, preju mu to. Bud ma vetsi "dar", nebo "vuli" pripadne stesti, ze muze behat casteji nez ja. Mne to nevadi, ja se merim akorat sam sebou i kdyz se muzu obcas hecovat s kamarady:).
    Tak to neber tak vazne. Ja to psal proto, ze i muj trening na Silva Nordika muze byt samotnymi skalnimi "ultras" bran jako pitomost, opovazlivost a tak. I kdyz ja se na to tesim..

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...