středa 24. srpna 2011

Tomáš Lehký

Známí mi dost často říkají (a i někteří zdejší mi podobně píší) -- To máš lehký, tobě se to běhá, tobě to jde, ... baví tě to a nemáš žádné obtíže/bolesti/nadváhu... Navíc máš u toho spoustu zážitků..., to já bych taky běhal(a)...:)

Vždycky mě tahle slova potěší i pobaví. Tedy pokud pomineme pár lidí, kteří mají opravdu silné medicínské důvody, tak jestli někdo běhá nebo ne, je přeci jeho volba. Ostatně nejsem žadný Šebrle, že?:), když jsem začínal tak jsem měl 104kg.. A tak většinou na věty typu To-máš Lehký, Těžký.. odpovídám, tak tohodle To-máše neznám.. Znám Jednoho a Nevěřícího:)...

Fakt je, že někdy to nejde, někdy je to s motivací na štýru, někdy se nechce, někdy to bolí, někdy.. Ale vždycky vím, že je potřeba se v takové chvíli vykopat ven, obléci běžecké hadry a je to v pohodě:).

Navíc některé věty o běhání a argumenty jsou tak veselé, že mi to připomíná moje děti ve věku 3 let, když říkaly.. "Tatí, já budu jezdit na kole, ale až to budu umět"...:)...Vždyť nikdo nikoho nenutí, aby běhal, vždyť je spousta jiných koníčků, kolo, plavání, šachy, lepení letadel, koukání na televizi, rybaření.. Každého baví něco a třeba to, že já nemusím chodit na ryby neznamená nic špatného. Ostatně nemusím ani militantní běžce ani běžecké ideology a tak některým svým starším známým, co začínají běhat říkám na jejich podporu aspoň vesele.., co si stěžuješ, vždyť ty JSI BĚŽEC. Jen holt zatím moc neběháš sám, ale za ženskejma. I když i to je dobrý začátek:).

Navíc, co se týče zážitků, dovolím si ocitovat z mého oblíbeného Saturnina:

"Blouzní-li šestnáctiletý chlapec o dobrodružstvích, jsou jeho sny plny palem, tropických pralesů a písečných pouští. Pro mne není palma o nic dobrodružnější než řekněme borovice, a neuvěřitelné příhody mohou člověka potkat mnohem spíše na Smíchově nebo v Radlicích než na kaučukových plantážích ostrova Sumatry..." Tolik Saturnin. Prostě zážitky čekají na nás na všechny kolem a jde jen o to si je užít, čekat je a radovat se z nich:).

Abych trochu podpořil běhání...O prospěšnosti běhání jsou napsané stohy, poslední zajímavý článek v NYT, aneb jak říkáme v timéšech:) ukazuje, že krysy, které víc běhaly, méně stárly a to tělesně i mentálně. No budeme tomu asi všichni rádi věřit a kdyby to nakonec neplatilo, aspoň jsme se pěkně proběhli...

No jo, ale v poslední době (asi pod vlivem koncentrace úkolů a průšvihů) vyrostla moje zapomnětlivost a zmatkovost na nebezpečné úrovně, až mi doma začali říkat krycím jménem Alzhaimer:). Moje nejmilejší manželka, jasné slunéčko, sarkasticky komentovala moje eskapády slovy, že ten "příznivý" vliv běhání na mozek se u mě nijak neprojevuje a to přeci běhám dost,ne? Naštěstí odpověď ze mě vylétla rychlostí blesku... "Naopak! Dokážeš si představit, jak by to vypadalo, kdybych neběhal?" :)

Tak do toho...Běháním proti blbnutí. 12:)

6 komentářů:

  1. jo to přesně odpovídá mé teorii o setřasaní vědomostí pomocí běhu a skákání. Prostě se to tam trosku lip srovna a zase se tam o trosku vic vejde . A to co se vysype vedle stejne asi nebylo potřeba :)) Takže setřásejme at se máme lépe :)

    OdpovědětVymazat
  2. 2 ll: To o tom vysypavani radeji pred svoji nejmilejsi nereknu:). Ja totiz casto "vysypu", ze jsem mel neco koupit/zaridit.. a to by se nesetkalo s pochopenim. Jinak nemuzu nez souhlasit:). MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Honzo, rád tě čtu a zpětně jsem dočetl tvůj blog až do začátku a často jsem si říkal - celý já. Při čtení http://frayedlaces.blogspot.com/2011/08/flashback-friday-150-pit-stop-mistake.html jsem si na tenhle blog vzpomněl, ono by se to hodilo spíš k předminulému příspěvku, ale sem to sedne taky. Takhle zlé to s našimi zmatky (zatím) není.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Ondro! :) to me tesi, ze se v mych uletech vidi i ostatni, konecne neni to nic prekvapiveho, furt nejak verim, ze Kopernicus mel pravdu -- pozice pozorovatele neni nicim vyjimecna, tedy prozivam-li ja nejake silenosti, je velmi pravdepodobne, ze v tom nejsem sam:). A tak pokud ti tohle vedomi taky pomuze, tak jsem jenom rad.. MSF! At se to dari nejen v behani.. 12:)

    OdpovědětVymazat
  5. Jj pravdu díš :-))Tvůj článek mi připomněl vtip: Manželka nadává manželovi: "Ty stále jen někde běháš, posiluješ, jezdíš na kole nebo na lyžích a k čemu je ti to dobré?" Podívej se na sebe, vždyť jsi se za těch 40let co se známe, vůbec nezměnil, vypadáš stále stejně" :o))))))

    OdpovědětVymazat
  6. 2 1bubo: :) to je ovsem absolutne skvelej vtipek:). Tomu se budu smat jeste dlouho. Dik, 12:)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...