čtvrtek 2. února 2012

Muž na mrazu, ve člunu, o psu nemluvě.

Tak nám uhodily mrazy paní Milerová, řekl by asi dobrý pobíhač Švejk:) k současné situaci a my, zodpovědní se snažíme se s tím nějak popasovat, i když se jedná vlastně jen o pár dní... Nekoukal jsem na předpověď, ani na přihlouplé zdůvodňování výrazného poklesu teplot okluzní frontou a arktickým vzduchem z Ruského vnitrozemí.. JE TO PITOMOST! Všichni víme, proč tomu tak je. Machy má o víkendu se svými kamarády kryotické setkání a akci [už teď se děsím:)]... To mu ti jeho mraziví bozi tam nahoře chtějí udělat radost, za to že je tak hodný:). Dobrá zpráva je, že další šílené akce zatím Machy nechystá a tak bych čekal, že ke konci dalšího týdne se snad bude moci běhat venku déle i do práce a z práce:).

Musím se přiznat, že jsem v tomto týdnu málem přemýšlel o podání žaloby na ČT, speciálně na pořad o počasí, kvůli šíření poplašné zprávy.:) Jak můžou v pořadu, který sleduje moje nejmilejší natvrdo říci, že by lidi teď neměli vůbec běhat venku?

Když si to vybavuju zpětně, tak běhací překážky se v tomto týdnu vynořily nějak nenápadně... V neděli jsem ještě byl běhat s Derivací, ale protože zrovna pračka něco prala, tak jsem dal svoje běžecké hábky do "fronty" na pračku... Jenže ouha -- nějak se na ně nedostalo:) a nakonec moje běžecké "čekalo" ve frontě venku za dveřmi do komory, kde do rána zmrzlo na kost... Asi Machy by to jistě vzal jako pravou výzvu, led omlátit, běžecké obléci na sebe s tím, že buď oschne nebo stejně zvlhne, tak co jde?:)... Tak tenhle moment jsem bohužel propásl, díky napnutému dennímu rozvrhu jsem odjel do práce metrem.. A tím asi celá mrazivé běžecká anabáze začala..:)

Na druhé straně, překážky jsou od toho, aby se překonávaly, že?:) A my, šťastně ženatí máme praxi v postupném překonávání.. Nejdřív to vypadalo, že to opravdu vůbec nepůjde (o běžení ani nemluvím:) ), ale pak mě nahlodal ll klasickou citací: "Ludvo jestli si ten fotbal neprosadíš, tak jsi u mě mrtvěj Homolka":)... Metodou postupných cílů jsem v úterý přesvědčil svoje jasné slunéčko, že běhání do hodiny venku je naprosto v pohodě, zakryl venkovní teploměr (-8C), vzal Derivaci a vyběhl... :)... Deríva moudře po 4km jako pravý "tažný" pes zamířila domů, já ji jen dal do tepla a otočil se zpět do parku, protože jsem měl ještě něco kolem 34 minut čas.. Nebudu to prodlužovat, návrat přesný jako švícarské hodinky, za 58minut běhu, s logistikou kolem Deri přesně 1h, 10.5km. Potěšilo mě to víc než kdybych uběhl v klidných podmínkách trojnásobek:). Jjo, vybojované a zasloužené..

Nicméně jsem ani v ostatních dnech nečekal pasivně, ale rozšířil víc využití doplňkového treningu na svém skvělém domácím veslovatku v garáži:). Nejsme v lodi sice tři, jak píše Jerome Klapka Jerome, ale ten pes? Ten se mnou je pořád a veslovat nebo něco dělat s malým vytrvalým teriérem je zážitek k nezaplacení.. Většinou to probíhá tak, že prvních pár minut mě nechá relativně v klidu, pak nastupuje do lodi a vystupuje:), pak lovíme kachny [ano naprosto stylově, mám aportovací hráčky jako kachny, jak je vidět dole, jedna z nich už nese známky velkého opotřebení:)]... Ke konci mě lehce kouše do zad, asi aby mi naznačila, zrychlit, zrychlit je třeba..:)

Nejlepší je s ní zahradnický tréning, kdy Deri má pocit, že umí hrabat a sázet o moc lip než já, takže práce s ní (teď ve skleníku) je o rychlosti, kdy jednou rukou s ní bojuju a druhou sázím, ryji, stříhám.. sám:), zazimování skleníku teď na pár arktických dní (netkanou textilií) ze začátku vypadalo jako "mission impossible" ale dostala ode mne důvěru, to ona roztahovala látku a já to ve finále jen maličko upravil..:)
Byť jsem byl (dopředu) ze své únorové kilometráže trochu nervózní (zatím 0, jsem v zahraničí a kvůli práci fakt nestíhám běhat), ale jak Běžící stín tak i Machy mě potěšili a tak to nebudu tolik prožívat:). O mé kázni určitě svědčí to, že můj poslední (58min) výběh jsem dokázal zatočit k domovu -- i když mi chyběl jen 1km k tomu, aby lednový počet km začínal číslem, které jsem dosud nepoznal. I tak je to rekord:), i tak jsem si to fest užil...

Tak ať se nám dobře a vesele překonávají překážky! Cross-treningu zdar!

12:)

PS. Nemohl jsem nechat Machyho komentář nazývají druhý obrázek "první derivací kachny" bez reakce. 1) Machy by měl u mě z matematické analýzy za 1:) a za druhé, abych ukázal, že doba je nesmírně dynamická přikládám druhou derivaci z kachny:).


18 komentářů:

  1. Deri je proste uzasna!!!! :-)) Ja zatim porad beham doma... takze mam velkou vyhodu, oproti Vam, kteri do mrazu musite :-((

    OdpovědětVymazat
  2. 2 blondie: Neco na behani doma jiste je... jen nevim, jak by nam to s Deri slo doma na behatku:). To by byla vyzva jako hrom:). Jinak Deri, jako kazda spravna holka je rada stredem pozornosti:), proto na ni musim davat obzvlast pozor pred lidma. To nevi, co by delala:)... O me vykolejenosti svedci to, ze jsem nestacil dat ani svuj publikacni cas a jeste pri neupravenych fotkach se mi vse dostalo na blog:).. jjo, jak se nebeha, tak blbnu:). MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-)))) kolega ma taky Jack Rusell Teriera a taky fenku a to je panecku cislo :-))) Behu zdar!

      Vymazat
  3. Znova a znova opakuji "Každej metr se počítá" A modří vědí že i ten zrzavej dokaže udělat dobrou náladu :))
    Jo ten roztomilej čumáček přece nemůže tak škodit jak popisuješ :))
    Tak dobře doLondýnuj :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 2 ll: No modre druzstvo podle vseho bere inspiraci prave ve chmelovem napoji, ovsem, lavina akci se strhla (aspon co muzu soudit) v pozdejsi casti, asi i jako reakce na Leonino vino:)...
      Deri je hodna, ovsem... velmi vynalezava a nenechava.. :)
      No uz se tesim domu. 12:)

      Vymazat
  4. Jo, tak to je výhoda nezdomácnělé drahé polovičky, nikdo mě před výběhem do mrazu nemůže zabránit. Sice jsem se trenéra ptala, jestli si je těmi intervaly jistý, ale říkal, že s šátkem přes pusu to určitě zvládnu :) A zvládla ... No a upřímně jsem zjistila, že běh je nejpříjemnější forma pobytu venku v tomhle počasí - člověk se totiž zahřeje! A pravda svatá, každej metr se počítá!

    OdpovědětVymazat
  5. My máme doma dohodu, že do minus deseti se může. Včera to bylo dobré, přišel jsem z práce dříve a při pohledu na teploměr lehce zdola (výhoda analogové techniky) to šlo. Při doběhu bylo samozřejmě už chladněji, ale to už bylo odběháno, navíc jsem celý večer zdůrazňoval, že jsem kvůli mrazu zkracoval výběh o 3 km, že rozhodně žádný závislák nejsem.

    Dneska to tady nešlo ani v poledne a zdola. Na můj smutný výraz závisláka reagovala manželka, ať si jedu zaplavat (myslela do bazénu). Vzpomněl jsem si na Machyho a řekl, že to by možná šlo až do - 25 °C a zatvářil jsem se potutelně. Že by program na příští zimu? Zní to lákavě.

    OdpovědětVymazat
  6. Včera bylo u nás taky -8, když jsem vyrážela, ale svítilo, takže to bylo fajn nepřišlo mi to nijak moc.A když jsem dobíhala ke školce(musela jsem vyzvednout děti, tak jsem se tam srazila s kamarádkou a ta povídá: To je zima, co? Tak říká: Nevím, mně je horko :-))).

    OdpovědětVymazat
  7. Barborka: Škoda, že nemáte z Prahy kam rychle na běžky, to bys mluvila jinak. Možná. :) Běžky mají tu výhodu, že to jako na kole jede z kopce samo. :)

    Jinak k té zimě obecně. Přijde mi, že se mráz moc démonizuje. Všichni říkají, jak je zima a mrzne a ona to je sice pravda, ale když se dobře obléknete, není větší zima než když se dobře obléknete třeba v +10°C. Největší "zhouba" je studený vzduch do plic, ale pokud běháte od podzimu, tak si tělo zvykne. Navíc to jde řešit šátkem přes pusu nebo kuklou. Je tedy pravda, že jsem měli jet dnes ráno na běžky a do -20°C se nám nechtělo, ale když to šlo minule v -15°C, tak by to šlo dnes taky. Ale pojedeme až kolem desáté a užijeme si sluníčko. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Já bych běhala až bych brečela (závislost?), ale jsem nastydlá. Jen tak lehce, taková mužská rýmička, ale štve mě to. Snad vyjde víkend...
    Mějte se a nezmrzněte

    OdpovědětVymazat
  9. 2 Barborkas: A to ja jsem zase rad, ze mam obcas nejake "zakazy":), udrzuje me to ve strehu:) a navic z toho vidim, ze se o me nekdo stara. To je treba element, ktery nam starsim muzum dela desne dobre.. Ze nekomu zalezi, abych dobehl v poradku.:)
    2 Ondrej1: To je hezky pravidlo, zkusim to zavest, jako zauzivany bezecky konsenzus:), podle ktereho se beha i v drsnejsich podminkach (viz Advid ma nasobici faktor)..:)
    2 Advid: No ja na pracovni ceste nakonec i koupil takovy bezecky limec:), doma pouziju ze s podobnym lidi behaji v -15 i do -20, takze nejakych -13 bude snad i v pohode..:)
    2 Pulec: Ani nevis, jak ti rozumim.. Ja bohuzel pri cestach v letadle vetsinou chytnu nejakyho bacila, ovzvlast, kdyz jsem tam dyl.. A kdyz nemuzu behat, abych se "toho" zbavil. A tak se pripravuju na lecebny vybeh, snad to vyjde..
    Drzme si navzajem palce!:) 12:)

    OdpovědětVymazat
  10. 2 Kopretina: Naprosty souhlas. ja to vnimam i na sobe.. Jdu s Deri ven a je mi klandra:). Vybehnu bud s ni (nebo sam) o par minut pozdeji a je mi prijemne, i kdyz bezim pres plan, kde fouka protivitr a to v tehle zime je sakra znat:). Cim to bude?:). MSF!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyz fouka protivitr tak si rikam ze je to vlastne jako bezet ve velke zime do kopce :) ... Letos mne velke mrazy zatim nezastihly. Nejvice snad -7 nebo -8 a bezvetri. V Michiganu to kdysi bylo o necem jinem :) Semo tamo mi fousy nad usty zamrzly dohromady s temi pod :) Jak rika Advid - na telo mraz nevadi, obliknout se da vdycky, ty plice jsou horsi, ale zase se da zpomalit aby clovek dychal pomerne melce a je to OK ... plus samozrejme postupna adaptace od podzimu hodne pomuze.
      Velka nevyhoda zimniho behani je ale to otuzovani. Obcas to doslo tak daleko, ze jsem spal na sve pulce nahy pod prosteradlem, a pani D. na sve pulce v teplem pyzamu pod perovkou a jeste drkotala zuby. Pritulit se k ni neslo - dostal bych okamzite uzeh :)

      Vymazat
  11. 2. fotka: první derivace kachny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nema chybu!!! Fakt jsi me dostal.. Tradicne jsi odhalil strucne a vtipne pravy stav veci.. Navic soudim dle zapisu ze jsi vse prezil [uffff] a tak se jen budu tesit na tve zapisky.. msf, 12:)

      Vymazat
    2. Neudrzel jsem se a pridal PS. s obrazkem 2.derice z kachny:).

      Vymazat
  12. Šestnáctistupňový kryokempink byl neskutečný, bylo to jak z jiného světa. Zápis (časem) bude, těš se :)

    OdpovědětVymazat
  13. O tom nepochybuji:), nevim, jestli jsi misto "tes se" nechtel napsat "des se" :), coz by v mem pripade bylo naprosto vystizne:). Jsi ledo-borec, mysleli jsme na tebe vcera ve fitku s ll a drzeli palce.. MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...