úterý 21. února 2012

Zlaté sídliště! :) aneb levá nebo pravá úchylka?

Když už jsem se dostal zase znovu na "trať" :), tak jsem i přes víkend plánoval, že budu běhat. Počasí téměř aprílové, deštík se střídal se sluníčkem, ale protože jsem byl dva dny v týdnu na služební cestě, tak jsem se rozhodl, že je třeba zase "trénovat" víc Deri a nenechat se z případných neúspěchů moc derivovat:). Možná právě proto jsme si to opravdu užili. Protože tálo a cesty byly osmekane až hrůza, tak jsem se rozhodl, že sobotní 1/2M a nedělni 10k absolvujeme většinou v centrálním parku.

Na jednu stranu to může znít jako velká srabárna, vždyť bych měl procvičovat i běh v terénu, přeskakovat kameny, kořeny, zápolit s terénními nerovnostmi a s rozdílnou dynamikou běhu, jak by řekli zkušení a běžeckými výrazy vybavení borci.. Jenže, když běžíte s Deri, tak vlastně máte všechno s sebou. Jen ty kameny a kořeny se vám víc pletou pod nohy, z ničeho nic tam občas skočí, co se zrychlování a zpomalování týká, Deri dokáže rozhodit tepovku víc než kopec a prudké klesání k tomu:). Navíc když se probíhá terénem, který je plný psů, děti, lidiček i běžců. To je pak opravdová maturita z běžecké pozornosti a předvídavosti... Když jsem Deri po cca 5 km vždy odvedl domů, tak jsem cítil, že se můj běh i dech uklidnil, asi jako když se vyběhne na nějakou náhorní plošinu a člověk se může těšit z těch předchozích stoupání..:)

Je zajímavé -- nevím, jak vy -- ale už jsem vypozoroval, že většina zdejších "centrálních" běžců má svůj preferovaný směr. Buď doleva nebo doprava kolem prvního rybníka v centrálním parku. Strašně mě pobavilo, když jsem slyšel, jak se dva (kluk a holka) domlouvali na obíhání rybníka. On -- říkala's přeci, že to poběžíme doleva a teď chceš běžet doprava. Ona: Vždyť ale běžíme doleva, protože rybník je po levé ruce:). On: To běžíme ale obráceně, než jsem chtěl já, protože k rybníku zatáčíme doprava:).. Málem jsem vyprsknul nahlas a měl jsem problémy se nezapojit do diskuse:). Jako správný klaďas, preferuji v centrálním parku běh v kladném (matematickém) smyslu, tedy proti směru hodinových ručiček, ovšem jinde jsem běžel i po směru. Ale vůbec nevím proč, asi, že je to zvykem..

Zjišťuju, že levá/pravá je pro řadu lidí zásadní. Například Deri - jako správný pes - běhá (tedy pokud se neplete pod nohama) na levé straně, stejně jako moji ostatní spoluběžci. Nejmenovaný z nich -- když jsme vyběhli a ocitl se na pravé straně -- řekl, počkej, musím si přeběhnout, tady já běhat neumím:)...

Já většinou jsem dost hluchej, ale jak jsem tam o víkendu sám běhal, tak mě v tom relativním tichu dostala hláška zdejší omladiny, která mezi sebou s despektem komentovala sídliště a jeho možnosti... Já pod vlivem endorfinu si říkám, o co vám jde, vždyť je to ještě zlaté sídliště, krásnej park, prokopák vedle a i ty paneláky se dají snášet.. Jen jsem na to pomyslel, v tom najednou se změnilo světlo, jako by mě někdo slyšel a vnímal... a sídliště bylo najednou opravdu celé "zlaté" to ta tmavá oblaka a proudy zapadající slunce... bylo najednou zlaté že všech stran! Rychle jsem si to vyfotil popoběhl 1/2km a vyfotil i druhou stranu a v tom to kouzlo zmizelo.

Věci se mohou rychle změnit a myslím, že pokud trochu chceme, tak se mění vždy k lepšímu.. Stejně jako minulý týden na začátku vypadal běžecký i lidsky jako takový malý průšvih.:) Nedostatek času, spousta nedodělků, chybějící invence a nadšení, k tomu dva dny mimo... Ke konci týdne? Vůbec ne špatný.. Vše zpět "na kolejích", naběháno 108km a já připraven do dalších dní dát do všeho co to jen půjde, jen proto, že tu jsme.

Přesně jak říká kočka Šklíba Alence.. Musíš věřit!..Třeba i v nemožnosti..

Tak ať se nám hezky běhá a věří v dobré a šťastné konce! 12:)

PS. A co vy, po směru či v protisměru? Doleva nebo doprava? Kladně nebo záporně?:)

41 komentářů:

  1. Tenhle přechod počasí kdy je najednou nádherně v pojetí předchozích dnů dokáže nabíjet ale i dobíjet :)) Jinak už je mi jasný proč mě bolí to levý kopejtko :)) Promítám si své trasy a jsem taky levičák (trasovej :)) A vlastně doma mi taky zamlada říkávaly "Po kom se ty kluku tak levej ?"
    Takže pravá kupředu .))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v mych uplnych zacatcich mi tusim Duri rekl, ze silnice je silne vypoukla nahoru a pokud nechci mit problemy s nohama je treba holt stridat strany:). a tak to muze byt to "prave":), MSF! 12:)

      Vymazat
  2. 1) Krasne fotky jako vzdycky! Ta prvni (vlevo) je proste DOKONALA!
    2) Central milujuuuuuu!!!! a beham zasadne po smeru hodinovych rucicek.. obracene mi to proste nejde :-)) Po smeru beham i velky okruh - tzn az dozadu k minigolfu a pak zase k rybniku..

    Skvely clanek... !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, no chtelo by to delsi expozici a lepsi ostreni:), ale me slo spis o tu naladu.. A tak to se nekdy muzem i potkat..protoze to my s Deri behame v protismeru... poznavaci znameni je jednoduche, oba vetsinou mame flek na zadech.. deri od malicka a ja s sebou s deri vetsinou nekde flaknu:). [taky behame i velky okruh.. deri ma ted na pri 5km prumerku 5:30!:). a to vcetne zastavek:) a meho uklidu.. ovsem do rovnomerneho tempa to ma daleko..12:)

      Vymazat
    2. :-))) tak ty meris i Deri prumerku? To je krasny!!!!

      Vymazat
    3. No Deri si zaslouzi bezecke zachazeni, je to preci jen bezecky pes:)... Jak mam jinak zjistit odhad jejiho casu na 1/2M :) :)...
      MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Běhám doleva i doprava a na dráze to pravidelně střídám. A trasy mám většinou tam a zpět nebo jen tam. Málokdy běžím kolečko. I když kolem přehrady kolečko běhám. Tam většinou jedním směrem tak, abych běžel po silnici vlevo (Zuzka běhá po silnici vpravo :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když běžíš "jen tam", to jsi jako Lenin, který po ránu přeplaval řeku 3x. :-))
      Evžen

      Vymazat
    2. jak to řešil Lenin nevím, ale já jezdím zpátky třeba vlakem. :-)

      Vymazat
    3. Evzene, podivej se na Advidovo trenyrkove:) deniky a pochopis.. u nej klidne tam bezi, zpatky kus kolo a kus voda:)... 12:)

      Vymazat
    4. E.T. volá domů: http://connect.garmin.com/activity/151470930

      :D

      Vymazat
    5. Advid.
      Když jsem studoval v Liberci, tak jsem asi 2x oběhl Harcovskou přehradu :-)
      Ta mapka mi připoměla Harcovské koleje.. no nic, to hodně off-topic

      Vymazat
    6. Davide, to je neuveritelny!!!! Koukam, ze se uzdravujes, skvele datum a jeste jsi svihnul mimozemstana:), absolutne nema chybu!!! Tak ast se beha, cim dal tim lip.. 12:)

      Vymazat
    7. No nepovedla si mi úplně dobře pusa a noc, ale příště už to bude tip top, protože už jsem přišel na to, jak na to. :-) Nemoc plus minus stejná, ale kašlu na ni. :)

      Vymazat
    8. No myslim, ze se dostavas do stadia "mistra"!!! Za chvili to bude na knihu!!! Moc se mi libilo. 12:)

      Vymazat
  4. Nevím jak je to možné, ale většinou své klasické kolečko běhám po směru hodinových ručiček - obráceně jsem to snad za poslední 2roky běžel jen jednou. Když však přijde na delší trasu, tak z toho vyleze spíše osmička - část po směru a část protisměru hodinových ručiček:-)))) Ale ať tak nebo tak hlavně když se běží, že? :-)MSF.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) z tvoji odpovedi soudim, ze dnesni kouzelne datup ti opet otevrelo bezeckou naruc! super!! mas pravdu .. hlavne kdyz to bezi! tak at man to bezi a beha! 12:)

      Vymazat
  5. To mi ovšem oživilo vzpomínku, když jsme v těchhle místech kupovali byt. Rozestavěný projekt, rezervačky mizely před očima, rychlá reakce byla nutná. Lokalita se nám „papírově“ zdála ok, tak jsme to blokli, zaplatili rezervaci, pořešili hypotéku a pak se jeli „v radostném očekávání“ podívat, jak to tam v okolí vypadá. A jak se tak blížíme cíli, v autobuse za námi rozumovala omladina: „Tady je to hnusný,co? Nechápu, jak si tu někdo může koupit byt“. No ztuhnul mi úsměv..:) Teď vidím, že byli zbytečně pesimistický! Mně se tam pobíhá báječně :) V centrálu zásadně v protisměru ručiček a kdekoliv jinde zásadně po levici spoluběžce :) - takže při hromadných bězích z toho mám lehkou schizofrenii :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) presne tak, mozna, ze to byli ti sami! :)
      Stodulky mam rad a ted na stare stodulky peji jen samozu chvalu.. Domecek super, zahradka me bavi, behani kousek.. co si vic prat? jen si toho co nejvic a nejdele uzivat!
      Jinak to tvoje behani vlevo plne vystihuje kolizi s Deri! :) Jeste jednou omluva. 12:)

      Vymazat
    2. Přesně -nám pod balkon večer chodí zajíci, jakýpak sídliště – vesnice to je :) A karambol s Deri je dávno zapomenut – stejně to byla moje chyba – teď už vím, že Deriva neupřednostňuje – doleva-doprava-ale pobíhá jak pošuk všemi směry a mění trajektorii pohybu absolutně nepředvídatelně..a hlavně vesele. A tak to má být! :)

      Vymazat
    3. :). tak to jsem sam rad.. Deri je -- jak jsi spravne napsala -- posuk:). Jaky pan, takovy pes, co? :) Ale me to prijde fajn. Byt "trochu blazen":), radovat se ze zivota, pobihat a poskakovat:). S tim rostoucim vekem to vypada sice divne, ale to bych neresil..12:)

      Vymazat
    4. Divnej je dobrej :)

      Vymazat
  6. Ja to rad stridam. Na silnici to skoro byla nutnost, neb to asymetricke opotrebovani bot+nohou bylo opravdu znat, ted v terenu je to "pro nauceni a pro povzbuzeni" - kdyz se trapim do nejakeho kopce, tak kdyz ho bezim i smerem dolu zda se mi najednou hrozne prudky ... coz zpetne (anebo na priste) aspon trosku pomuze prekonavat to utrpeni. Clovek taky pro ty kopce (smerem nahoru i dolu) ziska lepsi cit.
    Jinak jeste k tomu opotrebeni - behem jedne 24hodinovky jsme behali 500 kolecko v parku na prasne ceste. Kazde dve hodiny jsme stridali smer toceni. Vzdy po zmene smeru jsem tak na 15-20 min automaticky zrychlil o cca 10 vterin na kolo - tak to bylo znat, jak vnitrni a vnejsi noha pracuje jinak.

    P.S. 108 km ! - OMG !!! Ja mam za ten minuly 12 :) ... tenhle to ale snad uz bude lepsi :) MSF!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. minulý 12 tak to tenhle tipnu na cca 34
      Stch

      Vymazat
    2. :))) ... jasne, a pak 56 ... hlavne to neprepalit, sezona bude dlouha :) ... co znamena "Stch" ? ... sem zas nekde neco propas ...

      Vymazat
    3. Ne ne pristi je u RS 123! Tak bych to videl ja..:) 12:)

      Vymazat
    4. To je dobry napad u dlouhych koleckovych behu menit smer.. Ja predloni bezel FL v noci furt v jednom smeru, zase byla mensi sance ze zabloudim.. I kdyz i to se mi malem podarilo. Kdo umi, ten umi:).. 12:)

      Vymazat
  7. Hmm, takhle jsem se na to ještě moc nedíval. Asi nemám preferovaný směr.
    Ale na 22 hodinovce ve FL (pro mě jen 3 hodiny :-) jsem to ale střídat musel, abych se z toho prťavýho okruhu nezvencnul :-)
    Mimochodem těch 108 je moc hezký číslo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 2 RVM -- Dobrej napad, vidis, ja si myslel - trouba - ze se musi behat i na podobnych akcim furt v jenom smeru. Ze je to jako tachometr. Kdybych bezel obracene, ze bych vlastne "odecital":). Musim priste zkusit. Aby mi ultrak pak nerekl, no pobihal jsi tady celou dobu, ale nic mas jen 1 kolecko! To by me omyli..12:)

      Vymazat
    2. o jedno kolecko vic nebo míň to se tady mezi náma snadno ztratí :))

      Vymazat
    3. 12HonzaDe: To jsi mi připomněl takovou blbost. S FootPodem od polaru jsem pozpátku běhat nemohl, protože by to nepočítalo vzdálenost (taková ztráta! :). Ale teď s GPS můžu a občas to i dělám. Je i nějaký světový rekord v maratonu uběhnutém pozpátku, ale to překonávat neplánuji. :D

      Vymazat
  8. Na bruslich jsme tak jezdily vzdycky proti smeru, hlavne kvuli vetru - opacne to fouka mnohem neprizniveji :) Ale beh jsem si obcas dala i po smeru, ale vyjimecne :) Nadherna fotka a vubec hezky zaznam, diky :)
    s0c

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidis ten vitr to me nenapadlo. Ale ja si zpetne uvedomuju, ze kdyz jsem pribihal z druhe strany, ze jsem to behal obracene. Jako ten kluk! Zatacim doprava, aneb prava uchylka! 12:)

      Vymazat
  9. Tak jsem se zamyslela. Nejvíc jsem tuhle otázku řešila v Central Parku (tom americkém tedy), tam jsem si vybrala po směru, protože jsem věděla, že se stejným směrem poběží i půlmaraton, tak abych to měla zmáknutý. Je to zábavný, protože s postupem času, jak je tam hodně cyklistů a ti mají určený směr proti směru hodinových ručiček, tak víc a víc běžců běhá taky proti směru. Ale pokaždé když se tam vrátím, tak sveřepě stojím za svým a běžím po směru. Jo a když už o tom přemýšlím, tak ve Hvězdě běhám taky po směru, jenom na Ladronce ty otáčky na obou koncích běhám proti směru, jenom když jsem na bruslích tak tu u Bílé Hory točím po směru a tu u televizní věže proti. Tak co Ti z toho statisticky vychází? :) A jinak krásné foto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Me z toho statisticky vychazi, ze behas casto a rada! :)
      No uprimne ja v NYC v Cental parku taky bezel po smeru hodinovych rucice. Prislo mi to "prirozeny" a pak jsem zjistil, ze relativne vic lidi bezi proti.
      MSF! 12:)

      Vymazat
  10. Tak u nás nemám park, běhám, jak se mi zachce, ale asi jsem levotočivá, nebo pravo? :-), když objíždíme s autem blok, abychom zaparkovali, tak já odbočuju doprava a objíždím ho doleva(takže vlastně po směru hodinových ručiček a fakt mi vadí, když řídí muž a odbočí až na další křižovatce a jede proti směru :-).

    OdpovědětVymazat
  11. Teda, koukám, že je to koumplikovaný :-))). A úplně jsem zapomněla to nejdůležitější, co jsem chtěla prvně, Honzo. Moc se mi líbí ta tvá fotka Zlatého sídliště úžasná!
    MSF.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, ovsem to jen takove zachyceni nalady a toho okamziku, kdy si rikam zlate sidliste... A jak jsem se ho v duchu zastal, tak se mi fakt predvedlo ve zlatem kabate:). To hlavne proto, ze verim, ze dobre veci i myslenky se nejak vraci:).
      S tim zatacim, taky radsi objizdim doprava, ovsem kdyz jsem jeste budoval chalupu a na zatepleni jsem vezl nalozeny roomster polystyrem tak, ze jsem ani poradne nevidel pres spolujezdce. Musel jsem vymyslet cestu zpet tak, aby se nemuselo odbocovat vlevo! To byl orisek:), ale povedlo se.. MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Jjo, my te klidne vezmem do modryho tymu jako externistku:). Jak jsi psala .. "chcete me?":).. MSF! 12:)

      Vymazat
  12. Obvykle běhám tam a zpátky (a to i několikrát). U okruhů tady na kotárech určuji směr jednoduše, tak abych se při seběhu nezabil, cesta dolů musí být technicky snadnější (což neznamená mírnější) než cesta nahoru. A jak se vůbec určí orientace u osmičky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. LOL, ovsem uprimne musim priznat, ze diky vyssi koncentraci lidi s matfyz v techto koncinach jsem tento/podobny dotaz ocekaval.. Presto me velmi potesil. Urcite by se nasli jedinci, kteri by definovali kladnou/zapornou osmicku, podle toho ktery smer prevladal a velmi vazena by byla tzv. nulova osmicka:).
      Ja taky premyslim, abych se pri sebehu neprizabil:), cesta nahoru muze byt strmejsi..
      At nam to dobre beha!! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...