sobota 9. května 2015

Rodina a ultra, Penelopa nebo Fanoušek? Aneb může si jít Honzík zase s námi hrát..? :)

Už jsem to tady jednou zmínil, ale jak pobíhám sám i v kolektivu, tak pozoruji lidi/vztahy kolem a nedá mi to..:).. K běhu a pobíhání se pochopitelně váže otázka vhodného "partnera"... Zatímco "normální" běžci/pobíhači často rozbíjejí svá manželství, aby přivinuli ke svému boku nějakého jiného běžce -- tím, jak zhubli a začali "nový" aktivní život, tak vypadají atraktivněji a chtějí výrazně měnit svůj život. Dovolím si oponovat, že u "ultras" (pobíhačů) je tomu často naopak. Převážná většina ze zkoumaného vzorku byla (naprosto šťastně a) pevně ukotvena s neběžeckými partnery. Když jsem to začal "vědecky" sledovat:), zjistil jsem, že úplně nejlepším typem partnera pro ultra je "Penelopa" (Ať již Penelopa-žena, nebo Penelopa-muž). Ve své počínající studii bych proto rád získal vaše názory (fakt by mě to zajímalo, použijte komentáře).


"Penelopa" je v mé "klasifikaci":) partner, který z povahy svého typu nejen že čeká, ale hlavně má naprosto správné sklony pro praktický život.. Ví, co kde je, kdy je potřeba co udělat, dohlíží na normální život.. a hlavně.. náš běh bere jako standardního koníčka.. Nijak ji(jeho) neoslovují či neomračují naběhané km, či hodiny strávené během.. -- vždyť té k tomu nikdo nenutí (!)...:) -- naopak po doběhu dělá, jako by se nechumelilo.. Předá děti, vyžaduje, aby se udělaly domácí úkoly, dokončily různé práce, úklid, opravy na domě.. prostě, aby vše normálně fungovalo.. Vždyť jsme se x hodin přeci věnovali svému koníčku, že? :).. Případně při ultra v jiném městě/státu vyžaduje nákup nábytku v IKEA (Stín by mohl vyprávět) apod... Pro neznalé může tento typ působit poněkud odtažitě, trochu jako "megera", ale podobnost je čistě náhodná..:)... Přístup pravé Penelopy je totiž velmi užitečný a asi jediný možný, abychom si udrželi -- jak nedávno v jednom komentáři poznamenal Karel -- ten správný střed vesmíru.. a zůstali při zemi.. Mimochodem mohu potvrdit, že právě ty chvíle, kdy po cca uběhnutých 40+ km člověk pokládá dlažbu nebo zatepluje štít domu (nejlépe ze žebříku).. Zrovna tyto okamžiky mi potom na "trati" závodu přidají extra (morální) sílu.. není nad to, když nám naše "Penelopy" dávají jasné najevo, že nejen během a pobíháním živ je člověk..:)

Druhým extrémem je "Fanoušek/Roztleskávačka" .. -- je to typ partnera, který naším běhacím koníčkem téměř žije víc než my:). Účastní se všech našich závodu, zná se s okolními běžci lépe než my.. obdivuje nás, fandí, objíždí občerstvovací stanice, pečuje o nás a po x-té okouzleně poslouchá, kde jsme zvraceli, co nás bolelo, jak jsme běželi.. a už nemohli, ale pak najednou zrychlili a doběhli v osobáku:).. I když to vypadá, jako pohádka, takový partner je nebezpečný.. a upřímně si myslím, že podobný přístup vede k nevybalancovanosti vztahu, který nemá dlouhodobou perspektivu:).

Znovu jsem to měl možnost otestovat. Minulý týden v běžecké hospodě se nás sice snažila Leona rozesadit:), ale stejně jsme se na chvíli sesedli s t-birdem [ten chlapec začíná být stejně nebezpečný jako zápalky v rukou dětí!)... A on hned, že bychom ještě před závody a prázdninami mohli stihnout běh Dobříš-Praha. Při pohledu na světýlka v očích malých dětí a nadšených kamarádů.. nedokážu říci ne:).. a tak jen odpovídám, že zkusím probrat doma vhodné termíny..

To bylo prosím pěkně v pondělí. V úterý mi Petr píše, že by se nejlépe hodil pátek večer, dojet do Dobříše, zase kolem 8 vyběhnout, doma jako po flámu:).. a druhý den ráno už můžeme normálně zase fungovat:). Povídám svoji nejmilejší, že chlapci mají zase nějakou akci.... a ona, že už jsem přeci slíbil, že teď budu zase chvíli doma. Ať si chvilku hrají na písku beze mě:). Vytahuji proto největší trumfy -- říkám, že to nikoho neomezí, navíc ráno si spolu zaběháme, pak půjdeme do kina, bude to hezký den, přesunem se domů, uklidím klubovnu [ta Deri!!:)] a pak navečer vyrazím pryč, nad ránem jsem doma:). Nakonec kombinace s informací, že rodinná kotva, velký t-bird běží také (D asi netuší, že on to spunktoval), zabrala a dostávám povolení si vzít bábovku, lopatičky a vyrazit si hrát chlapci na písek:). Nakonec mohu znovu říci, "Bylo nás pět":), protože i že Sudet přijíždí dvojčlenná hlídka a Martin, navzdory příslužbě, řeší trasu tak, aby v případě potřeby byl do hodiny na pracovišti:). Akce tradičně krásná a vydařená (vzhledem k tomu, že jak Martin, tak i VS běželi, nebudu psát žádné podrobnosti), ale ukázala, že všude naše Penelopy mají pochopení...


Nad ránem, v 1/2 3 dobíhám domů, v posteli jsem lehce po třetí.. v 8h jako rybka:) vstávám a užívám si skvělého víkendu s rodinou.. Místo vyprávění o nočním běhu, moudře chválím, jak už je Deri zvyklá na moje noční příchody:), a jak vklouznu dovnitř jako Popelka:)...[člověk nikdy neví, že:)].. Čeká mě dost práce, i skleník potřebuji celý přesázet.. Jjo, není nad to mít doma svoji skvělou Penelopu...:).

Schválně jak je to u vás a v okolí? Zobecňování je vždy nebezpečné, ale určitá "typologie" se jistě hodí... Pro jednoduchost jsem sledoval jen dva základní typy partnerů, ale určitě jsem jich celou řadu minul .. Tak čekám na vaše doplnění a postřehy:).

Všemu zdar! Ultra, kamarádům.. a Penelopám.. zvlášť!
12:)


26 komentářů:

  1. :) Zajimava teorie. Ja myslim, ze mam stesti, jsme nekde mezi. D to moc neresi, ale kdyz jsem se rano bala, dokonce zacal behat se mnou. A tak nejak u toho zustal a dokonce uz beha i sam, kdyz jsem treba pryc - uz ani tyden bez behu nevydrzi! Ale i tak to vubec neresi, kolik bezi, jak rychle... proste se tak provetra. A kdyz potrebuju auto na zavod, nebo i odvezt etc., tak se uvoli a pomuze :) Ja mu zase jednou do roka nosim na hristi hole, obcas mu natocim svih a ted kdyz nesmi ridit firemni auto a vlastni jeste nemame, tak ho trpelive vozim na hriste a zpatky... A oba obcas po vecerech poslouchame toho druheho, na kterem km/na ktere jamce byla jaka krize a kde to naopak bezelo/litalo uplne paradne a snazime se neusnout a delat aspon takoveto "hmmm", "no jo", "fakt?", "ty jo!", "ses dobrej/dobra" :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jo, oba na pul cesty:), to zni skoro jako idealni pripad.. Ze studijnich duvodu te budeme dale sledovat:)
      Jinak "pochvala" je IMHO zakladni kamen pevnych vztahu. A pro jistotu.. se jeste radsi chvalim sam:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
  2. Tak u mne to je jednoznačné, doma mám Penelopu. Pravda, dříve jsem byl náchylný si připustit možnou vzdálenou podobnost s megerou (prý "to tvoje běhání začíná být docela sobecká záležitost"), ale přijal jsem za své vaši poučku, že čas strávený během z práce se nepočítá a zavedl pravidlo "jednou týdně běžím z fakulty domů". Našemu vztahu to pomohlo a navíc, jako bonus, se tím prodloužila i délka mého týdenního dlouhého běhu. Do té doby totiž mé týdenní dlouhé běhy čítaly max. 20-25 km. Na fakultu to mám ale 29 km (které se ale jako běh nepočítají, že), takže se musela prodloužit i kilometráž "regulérních" dlouhých běhů. Prostě paráda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Kubo, mas naprostou pravdu.. clovek si spravne umi zduvodnit skoro cokoliv:), ovsem v tomhle pripade to ma logiku.. Bezet z prace domu? Clovek vetsinou necha starosti za sebou, pribehne domu uklidneny a uz v "odpocinkovem" modu:). Slovy reklamy .. k nezaplaceni.. [na ostatni veci je tu mastercard:)]
      At se dari! Nasim Penelopam.. zdar! 12:)

      Vymazat
  3. Jednoznacne Penelopa, zaplat panbuh za ty dary... kdyz dobiham ranni, vetsinou mirim hned do kuchyne a tesne po vypinani Garmina mackam i cudlik na mikrovlnce, aby holky mely teply mliko... a tim se hned vracim do reality vsedniho dne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak! Souhlasim s tim, ze Penelopa partner je velky dar... Umoznuje nam, abychom se s toho naseho pobihani nepo..tento:), zaroven, kdyz vidi, ze jsme dva dny nekde nepobihali, tak ackoliv k tomu nema zadny velky vztah.. Tak nas vyzene ven.. Nejen kvuli nam, ale kvuli vsem:).. Aby rodina byla v pohode:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
    2. Jj, obvykla domaci hlaska u nas je: "Nez bys tady chodila jak lev v kleci, di si radsi zabehat..."

      Vymazat
    3. Ovsem.. to si myslim, ze je asi klasika... zkuseny partner nas "vyhani" ven.. aby se s nami dalo vydrzet:).
      Vidim, ze u kamaradu je to stejne, to me tesi dvojnasob! 12:)

      Vymazat
  4. Tak kluci,asi bych byla Penelopa :-). S během začínám a partnera nemám. Vypadá to,že jsem dočista Penelopa sama sobě :-). Chválím hezký článek. Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Tak tohle je zajimava varianta.. Sam sobe Penelopou i Fanouskem:)...
      Dovolim si predpovidat, ze tahle kategorie neni zase neni prilis "stabilni"...:)
      At to beha! Vsemu zdar.. a at uz behas kratke nebo myslis na dlouhe streky.. ultra zvlast!:)
      12:)

      Vymazat
  5. Nějak nás Honzo do tvého zjednodušeného schematu nedokáži zařadit. Snad to nebude problém. Co říkáš ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Same.. na vas s Anickou jsem myslel stejne jako na HB se Zuzkou..:).. Jenze.. vy jste takove vyjimky potvrzujici pravidlo.. Behaji proste oba .. a uz od sameho zacatku vztahu:).
      Ale protoze je vas evidentne vic, asi ve svem "vyzkumu" zavedu solo kategorii:).
      MSF! Tesim se na shledanou... 12:)

      Vymazat
  6. ten můj je asi 2 v 1
    občas Penelopa, občas Sancho Panza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) tak to je taky dobra varianta...:)
      Na ty nase marne boje je taky potreba dobry spolecnik.. MSF! I kdyz na SM je to dal, stejne doufam, ze zase na sebe nekde brzo natrefime..
      12:)

      Vymazat
  7. U nás je to klasická první varianta, tedy Penelopa, ale řekl bych, že stále v rané fázi :) O běhu, jako standardním koníčku, musím H. stále přesvědčovat, především tedy o těch 10+ hodinách týdně, stále má totiž mylnou představu, že standard je někde okolo půl hodiny obden :) Naběhané km ji neomračují - neptá se :) Ale letos se schyluje k drobnému přelomu, kdy moji účast v jednom závodě zkombinujeme s víkendovým výletem pro celou rodinku, na to se docela těším. Posun k druhému typu nečekám, ani bych to asi nechtěl. Vyprávění o tom, kdy a kde jsem zvracel si nechám pro vás, to "civil" pochopit nemůže :)
    Ať to běhá, nejen při pátečních flámech :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc!
      Naopak .. myslim, podle Tveho popisu, ze je to "standardni" Penelopa..:). Uprimne, kazdej chlap je minimalne trochu jestnej:).. aspon malicko nas ta chvala nebo "hudrovani" typu, kde jsi zase x hodin behal:).. tesi, ale aby mi doma nejak vylozene fandili? No to by me polozilo:).
      MSF! Vsemu zdar! At to beha! 12:)

      Vymazat
  8. Naštěstí tomu nerozumím :))
    Ale jedno vím určitě - Stačí jen věřit pak sám sobě i ostatním může člověk říkat cokoli a vždy bude mít pravdu .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle je trochu krypticke i na me:)..
      Nicmene souhlasim, ze je treba verit... Pak jde vsechno vyrazne lip..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  9. Ještě je tady jeden typ „mateřsky starostlivé“ partnerky. Ten se vyznačuje dotazy jako, „A není to nebezpečné viď?“, „není to moc dlouhé viď?“, Když pak odpovím, že to nebezpečné není, ale dlouhé to trochu je, tak následují dobře míněné rady „kdyby cokoli, tak to klidně vzdej, klidně jeď MHD, nebo si zavolej taxíka“ když řeknu, že tam, kde poběžím, nejezdí ani MHD ani taxi, tak následuje obvykle rada „buď na sebe opatrný ať se ti nic nestane“ a na to následuje moje odzbrojující odpověď „neboj se, budu opatrný a navíc běží i kamarádi, 12, VS, VP TB, ti by mne tam ležet nenechali“ A je vyhráno a můžu jít na písek ….

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. ovsem to je krasny typ..
      A miluju ty odpovedi...
      Takhle nejak jsem uklidnoval svoji maminku u maratonu ve Stromovce.. kdy na dotaz jestli to neni moc dlouhy, jsem rikal, je tam spousta znamych a kamaradu, pobezime osmkrat kolem saten a domu:)..
      Zarazuju do typologie jako velmi vhodny typ -- ovsem je potreba mit tu spravnou sadu odpovedi:)..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  10. No já mám jednoznačně Fanouška: je nadšený, platí mi startovný, financuje vybavení, vozí mě na závody, o víkendu podporuje dlouhé běhy... a kdo zná mýho muže, ten tomu jednoznačně věří :-D (Pro ostatní: kdyby byla Penelopa heslo v encyklopedii, byl by u něj vyfocenej; kdo nedostal v cíli ultra oběma dětma, ten neví, jak hluboké rezervy člověk má!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. No zase te tvoje ultra musi obzvlast tesit:)
      Ta situace v cili Brdske, kdy na tebe M. skocila a tys ji tam hodnou chvili vlacela a pak stridave s maminkou hlidala mladsi a obe.. ta je ukazkova..:)
      Vsak jsi se taky pres pet hodin venovala svemu konicku, ze?:)
      Nahodou Tvuj muz je pohodar a bere to spravne.. Ultra te bavi a on to respektuje.. Ale proc by mel hlidat deti, kdyz ty uz jsi v cili, ze?:)
      MSF! Vsemu zdar! At ziji Penelopy! Udrzuji stred vesmiru na spravnem miste:)!
      12:)

      Vymazat
  11. PS Krásný článek, díky za něj! Četla jsem ho nahlas a prej: "No jasně, jsem snad koko*??"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik.. k tomu dovetku.. Jiste myslel, ze je tim ohnem, co zapaluje.. [Finsky kokko, mnozne cislo pro ohen uz nema dve "k" uprostred, nybrz "k" se presunuje na konec slova:)]
      Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  12. Tak my behame oba. Je to paradni, na trase, ale prinasi problemy typu - kdo bude ridit po nocnim ultra desitky kilometru domu... Kdo uvari, kdyz se vratime po dlouhem vikendovem behu hladovi jak vlci... Kdo uklidi? Kdo se vubec zvedne po behu z kresla, aby prinesl pivo???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) neuvedomil jsem si, ze dvojice ultras je relativne velmi casta kombinace..
      Zarazuji tedy typ B2B, silne smisene dvojky, charakterizovane jinymi vehlasnymi pary jako Ginger & Fred, Bonie & Clyde... nebo i C3PO & R2D2, pripadne Pat&Mat..:)
      Ze svych znamych tam hned radim zname skyrunnery Sama s Ankou, Honzu se Zuzkou... Fakt je vas hodne!:)
      At se dari! 12:)
      Uvedomuju si, ze v Americe jsem take behal v paru.. Los & Lamos:)..Inu kdeze lonske snehy jsou..

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...