sobota 17. října 2015

Blondýna ve Stromovce, aneb v tréninku běhám opatrně:)

Mohl bych ten zápisek také nazvat "Jak jsme dělali (Dánské) Sněhurce sedm trpaslíků ve třech" -- což jak všichni uznáte, je velká dřina.. Prostě o tom, jak jsme t-birdovi dělali křoví a družinu:)...
Nebo, jak jsem ukázal, že jsem popleta, ale žádný máslo:).. Každý titulek nese trochu jiný příběh..ale protože každý ze zúčastněných si píše svůj vlastní příběh.. nechám to na nich:).

Začnu ze široka.. Znáte ten starý vtip, kdy se ptají blondýny v pizzerii, na kolik kousků jí mají nakrájet pizzu.. Na 4 nebo na 8? Ona odpovídá.. na 4. Na 8.. to bych nesnědla!!:)

V minulých letech -- ještě před dvěma lety--  se Pražský maratón běhal jako 8x kolem šaten a jedno malé zahřívací kolečko k tomu.. I moji maminku jsem tím v minulosti uklidňoval, když se ptala, jestli nejdu o víkendu běhat něco dlouhého/šíleného.. tak jsem ji říkal, že jdu běhat s kamarády do Stromovky.. 8x kolem šaten, jedno malé kolečko a domů...

Letos ji říkám.. neboj, žádný šílenosti. Jdu s kamarády obíhat šatny do Stromovky. Maminka naučeně říká,.. aha.. 8x kolem šaten?:).. Odpovídám dle propozic. No vlastně mami.. Letos se běží desetkrát.. A maminka starostlivě.. Nebude to moc? :)..:)

Tak mě to trochu rozhodilo.. Má pravdu (předsedo).. Nebude těch deset rychlých koleček moc? :)

Je mi jasné, že v téhle části moji sezóny.. ten cílový čas nebude (slovy Apríl) žádná hitparáda.. Ale zase.. zrušit existující registraci, protože nejsem schopen/ochoten.. uběhnout nějaký rekord? Jak bych se s tím vyrovnal? Jak bych se podíval do očí kamarádům? [Nezačali by mi plivat do piva?:)..] A tak místo odpočinku a pozvolném začátku tréninku zase o víkendu poběžím maratón..

V sobotu po ránu.. pohodička, snídanička.. venčím Deri.. jdeme na dlouhou procházku.. Říkám si, pro jistotu kouknu na propozice maratónu.. Start je v 10.. koukám, aha.. registrace v 9.. to abychom zrychlili domů.. Zavolám si taxíka. Koukám na hodiny v klubovně a volám na tři áčka.. že bych chtěl taxíka tak za půl hoďky na 8:30. Paní mě přerušila a říká, že tohle nestihnou, protože 1/2 9 je za 2 minuty:).. Aha! :) Ale, že mi dají taxi do patnácti minut.. A tak rychle naházím do batohu oblečení.. a ve "psím" oblečením se pár minut po deváté objevuji ve Stromovce. V jedné kapse teplákové bundy ze ZG mám piškoty, zatímco druhá obsahuje černé pytlíky.. Jsem připraven na všechno!

Na místě potkávám jak reprezentanta iTB:), tak i Veverku Pražského, RIDa, Michala z PIM klubu.. Evžen mi se Sárou navíc dělají striptýz a ukazují do ruda zbarvený zadek! To nám ten den hezky začíná!.. Ještě, že nejezdím na kole!:)

Číslo, tradičně inspirativní -- 53 naznačující pravý ročník Pražského maratónu.. Zrušení maratónu v roce 2013 jsme pohotově nahradili:).. Nicméně, teď ročník maratónu a moje narozeniny krásně konsolidují.. je nám oběma 52! Za chvíli stojím s kamarády někde v zadní části startovního pole.. Reprezentanta (t-birda, aneb Sněhurku) jsme poslali dopředu a my (ostatní trpaslíci) si vyběhli každý podle svého.. RIDa v první třetině, kdy mě předbíhá posílám dopředu s tím, že běží na 3:17:).. ať se nezdržuje se staříkem.. Že já se rozhodně nebudu tolik mačkat:).. při rozumném úsilí to vidím pod "par".. [3:30].. ale na takové šturmování zase nejsem v téhle části roku zařízený:)..

Hrdinně jsem běžel bez jakýchkoliv sluchátek, bez povídání se spoluběžci.. sám samotinký.. Hlásili asfaltky, ale každou chvíli se mi něco lepí na boty.. listí/kaštany nebo slupky z kaštanů. Příště beru trailove boty!:) .. Pozorují všechny, co běží.. Spousta (ve finále 71) lidí rychlejších než já.. I staříků:) bylo deset rychlejších než já... ale nejsem ideolog. Společně s Kantem jsem potěšený (ani ne tak mravními zákony, ale) sebekázní .. Někdy je těžší na závodech neběžet na doraz... Nechci se zranit. Začínám postupně běhat na další sezónu, která bude podle všeho úplně šílená [možná to bude tím, že jsem šílený já:)]... A na ni se musím připravit. Opakují si strategické, není důležité vyhrát bivu, ale vyhrát válku..

Ale.. Ale.. Já duší žena.. registruji, že jsem předběhl jednu z ženských ikon českého ultra .. Markétu G. z kladenského maratón klubu [?? proč si ti kladenští neudělají klubové závody někde separátně a netahají to do Stromovky, na mistrovství republiky a tak??:)...Evidentně dobrej oddíl:)]. Při každém okruhu nějak podvědomě na otočce kontroluji lehký náskok asi 150-300m na Markétu a říkám si, jestli mě předběhne už tenhle kilometr, nebo až v dalším kole..:)... Ale pak se ta ženská duše ve mně vzbouřila..

Drž to "Jani":).. řekl(a) jsem si.. Naštěstí Markéta G. byla milostivá.. A tak moje odbočení do keříků v předposledním (a posledním) kole nebylo pro výsledek kritické. Inu stařík-prostatik!:) .. Nakonec jsem uhájil tenký náskok 30s až do konce.

V cíli odcházím na skvělý vegetariánský párek [myslím, že by si jej mohl dát i Advid.. ten párek kolem masa jen letěl:)] naprosto v laufu.. všechno jsem stihl.. i čest "duše" ženy jsem uhájil:). Dostal jsem v areálu jako každý běžec pivo. zkouším, že bych si další pivo koupil.. Prý nejde.. ale jsem zasažen vlnou solidarity.. hned další říkají.. já pivo nechci [PROČ, NE ??:)] .. a tak získávám další malé přežívací pivo..

Celkově hezká akce.. Věřím, že to zůstane v mém kalendáři hodně dlouho. Běhání není o rekordech.. Tedy aspoň pro mně "mid-pack".. ale o pocitech (i když ten čas potěší). Navíc teď už vím, že dokážu sníst i pizzu nařezanou na deset kousků.. Zlepšil jsem se skvěle -- skoro jako velká Izi .. o dvě minuty a něco proti Košicím před dvěma týdny.. Můj čas 3:26:47 naznačuje, že kdybych takto pokračoval.. tak bych někdy na jaře zase byl úplný reprezentant:)

Všemu zdar! Kamarádům, ultra a naší sebekázni zdar!
Říkám si.. Honzo, jak ses starej, tak jsi nadšenej:).. Příští rok jsi si vysnil neskutečný věci.. Tak je potřeba něco pro to udělat!

Hlavně to nevzdávat!! 12:)

18 komentářů:

  1. no jasan nevzdávat! hezky jsi běžela blondýno :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dik.. a diky moc za povzbuzovani! Skoda, ze jsi aspon jedno kolecko nebezela s nama! Ale chapu.. po TdT je dobre malicko odpocivat a nezavodit:).
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  2. Abys to s tou změnou identitiy nepřehnal, člověče. Zrovna si říkám že o nějakým kroužení ve Stromovce nejde nic kloudného napsat, a hle velký beletrista už tahá z rukávu skvělé perly. Gratuluji k pěknému času, Sněhurka či Zagorka TB nám pěkně utelka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to fajn se zase sejít.. I když tentokrat nám spolecne pivo moc nevyšlo.. Ale není všem dnům konec.. Tedy aspoň doufám!:)
      13.11 je skvěle datum.. Prvočísla po stranách a já uprostred.. Těším se velmi! Všemu zdar! 12:)

      Vymazat
  3. No paráda, a zase pod par. V podstatě Eagle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík! Ono to vypadá, ze jsem se víc šetřil... Ale bylo to vyvážené. Závodil jsem s rozumem:).
      Ať nám to běhá! A někdy zase na shledanou! 12:)

      Vymazat
  4. Krásně napsaný, souhlasím s MVP, ale nejsem až tak překvapený, protože velcí mistři se poznají podle toho, že i z malých nezajímavých témat udělají velké dílo :-) Pánové, kdybyste věděli, jak se zagorka zničila, zatímco k+h se ani nezpotili .... už se těším na naše další zimní pitomosti. tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... jste mili chlapci.. Já si skoro se železnou pravidelností píšu svoje ptakoviny, abych si uchoval zážitky a pocity... V podstatě volný proud mých pocitu a obrazu - je vidět ze jste dobří kamarádi, když mě chválíte. Nicméně.. Já mám zaklopku..:)
      Po těch par slivovicich u tebe jsem se cítil o moc lip! Úplný regener!:) možná tím, ze jsi musel řídit.. A nemohl pít jsi byl víc unavený. :) jinak si to neumím vysvětlit.
      MSF! Kamarádům a ultra zdar! 12:)

      Vymazat
  5. Četl jsem a líbilo se, měj se, dav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dik, doufam,z e se zase nekde protkneme..:). At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  6. Nádhera, pěkně popsané, jako bych tam byl s Vámi. Ten běžecký výkon je opravdu mistrovský, to se budu od tebe muset také naučit (mimo jiné). Jen se obávám, že piškotem v kapse to nebude. :) Ale na nějakém ultra by se třeba mohl hodit. Už se moc těším na listopad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Listopad ve Vasem podani panove.. to bude nadhera. Jen doufam, ze bude padat jenom listi!!
      S temi piskoty to bude ted narocne.. dochazeji nam s Deri "zasoby" .. musim vyrazit a koupit ty dobre..:).. To co zacala delat Opavia pod nazvem puvodni receptura, ani Deri nezere..:).
      MSF! Blaznivym akcim a kamaradum.. ZDAR! 12:)

      Vymazat
  7. Tvůj lážo plážo hlavně se nezranit a moc se neuhnat čas je něco jako můj svatý grál :-) Běžecká relativita je nádherná a tvá výbava se určitě časem stane povinnou - kdyby měla Sněhurka pytlíky, nemusela by řešit zásadní otázky papírových kapesníčků! ;-) :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) rikam.. lazo plazo to nebylo.. Ovsem cil byl jasny.. byt v pohode, nijak se nezranit.. ubehnout sobotni dlouhou..
      Ja mel pochopitelne i extra papirove uterky, ktere jsou mimochodem daleko lepsi nez kapesnicky [, ktere v tomto smeru jsou nebezpecne jako cirkularka:)... Staci chvile nepozornosti a prst je v pr***i:)]
      Jinak relativita casu je nadherna.. Radek, Dan.. i "Zagorka" behaji a rozbihaji na casech, na kterych ja maximalne dokazu spurtovat:).. Ale co.. zlobit se kvuli tomu na sebe nebudu..:)
      MSF! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    2. Když vás tady tak čtu, musím se smát .... a hlavně, když tady čtu od H12 pohádky o "časech, na kterých maximálně dokáže spurtovat" a zároveň koukám vedle v pravém sloupci na jeho VDNCh (kdo nezažil, anebo už nepamatuje: Vystavka dostiženij narodnogo chozjajstva), tak je vidět, jaký je 12 pohádkář:-) Např. maraton odsprintovaný za 3:03:35 má totiž jedinou chybičku, že místo 5 na konci nezvládl Honza tu 3 ;-) tb :-))

      Vymazat
    3. Chlapce.. chlapce..:) ten cas je z roku 2012 (coz byl jak vime, rok Honzy)..:).. pravda je, ze jeste 1/2 roku nato jsem ubehl 1/2M za 1:25:18, coz na 50. bez sportovni minulosti neni vubec spatny.. nicmene od te doby jsem zadny zavod na silnici v merene distanci (asi ze strachu) nebezel.. Takze znam svoje moznosti..:)
      Pochopitelne si rikam..Kdyz se muzou mladi vlcaci zlepsit ze 130 na 210 km za 1 rok (na 24h), tak i stary pes:), by se mohl zasnazit, ze?:)..A tak uz ted postupne delam a buduji zaklady..Tradicne pomalu a dukladne, jak by rekl basnik.. holyma rukama v tvrde hline..:)..
      Vsak az se pristi sezona zepta, cos delal Honzo? Budu moci rici.. skoro uplne vsechno:).. a obcas i malicko extra..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  8. Hezky clanek, narazila jsem na neho nahodou, protoze hledam vhodne boty na dlouhe trate a precetla jsem dalsi clanky z blogu ;) urcite budu sledovat. Chci se zeptat, nevis, jestli staci na delsi trate takoveto boty, ktere mam - http://www.ksporting.cz/damske-bezecke-boty/sportovni-obuv-reebok-rbk-ultimac.html ? nerada bych si znicila nohy. Diky za radu a uz se tesim na dalsi clankek. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, pochopitelne nevim, jestli je to pravy dotaz nebo robot;).. Nicmene se snazim odpovedet.. Myslim, ze v soucasne dobe 99% bot i tech jednoduchych a levnych v podstate je naprosto OK, kdyz zacinas behat. Ono se to casem vystribri:), hlavne, aby te netlacily.. aby se ti libily..Jak prijdou dalsi km.. Tak jsem si jisty, ze sama poznas, jake dalsi (bebo i stejne) boty chces.. Zacinal jsem behat s 1 parem bot.. Ted jich mam mozna vic jak 8:). V ruznem stupni obehani:). At se dari! At nam to beha! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...