neděle 11. prosince 2016

Krásný adventní návrat - DNF na Pražské stovce:)

Vím, že můj post bude znít šíleně, ale chtěl bych, abych si ho i po delší době pamatoval, přesně, jak jsem ho prožil... Začátek prosince je totiž tady v Povltaví ve znamení Pražské stovky... Můžete s tím nesouhlasit, můžete proti tomu protestovat, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat:).

Mezi námi, je to takové moje malé trauma:) ... Otevřeně přiznávám, že to (zatím) není můj závod, na jehož dokončení nebo výsledku by mi bůhvíjak záleželo. Vždycky to schytám zleva/zprava, že ji "patřičně" neprožívám [buď ji beru jako svůj "trénink" nebo kamarádskou akci], jsem divnej, že nezávodím, že ji nejdu na doraz, že nejsem nadšený ze speciálních trasovacích lahůdek a vykřičníků v itineráři, nebo dokonce, že jsem si ji před dvěma lety dovolil kritizovat (!) :)... Prostě viděno skalními -- jsem srab a měkká hlava:).

Upřímně řečeno, je mi to jedno. Cením si nadšení organizátorů, to je mimo jakákoliv měřítka. Jinak se samozřejmě vždy řídím základním pravidlem šťastného návratu, s cílem se nezranit, neonemocnět -- prostě, abych si odnesl jen ty příjemné pocity. A to se mi i v případě mého druhého DNF podařilo. Naštěstí jsem v loni dokončil, tak nemusím toužit a spolu se zbytkem světa si říkat.. vidět Modřany.. a nezemřít:)!

Začalo to všechno velmi drsně. Jeden z posledních opravdu náročných pracovních týdnů. Možná právě proto ten horší.. Minimum spánku, dokončovací práce... Už to trvá hodně dlouho a radost z toho, že bude brzo konec se nějak nedostavovala:). Člověk je unavený, všechno mi trvá déle, pravděpodobnosti chyb se zvyšují geometrickou řadou. Navíc to v pondělí ještě rozčísla "Ona Dnes" se svým horoskopem, ve kterém mi jasně říká/předpovídá:) .. (část musím odcitovat).."V práci se vám nedaří..Nemáte potřebné štěstí a mrzí vás, že na ostatní to může působit tak, že jste se dostatečně nesnažili.." Pravda je, že jsem byl moc rád, že moje nejmilejší manželka, když viděla, jaký jsem zoufalec (=v jaký jsem p*deli), a že přijíždím že služební cesty v pátek odpoledne.. tak mi slíbila, že mě na start odveze. To bylo hrozně milé a navíc mi to vlastně umožnilo se zúčastnit. Vlak bych jinak těžko stíhal.. Nakonec jedeme na start ve třech TB, MM a já. V únavě a vrcholících zmatcích jsem si tak tak stačil připravit základní věci na závod, do auta nastupuji s nasazenou čelovkou (!), jistota je jistota. Díky kamarádům nacházím důvod, proč jsem tady, proč moje manželka bude trávit páteční večer tři hodiny v autě..:)

Ve Spáleném Poříčí, postupně vidím řadu známých a začínám věřit, že se mi bude chtít společně s nimi bojovat na trati. Tedy upřímně -- nemám nijak rád zimní česká ultra:). Startuje se na noc, většinou je k tomu ještě mlha a já se svými zrakovými dispozicemi vidím absolutní h*vno:). O to víc mě často mrzí, že se běží místy, která bych rád viděl za světla. Když se pak rozední, tak už mám hodně unavené oči, jsem vykoukaný tak, že než se dám dohromady a potěším se výhledem na pár hezkých míst, tak už je zase tma:). [O to víc mě před roky nadchla Pradědova 100, která startuje zrána]. Prostě, letošní TransBrdy bych já mohl shrnout sloganem "Jak jsem z celých Brd, viděl skoro prd"..:)

Na startu dostáváme mapku asi 25 minut před startem, takže se mi ani pořádně nedaří si vybarvit si itinerář, na poslední chvíli ještě vyměním ponožky [blbě:)] a už se houfujeme na startu. Malá ucpávka je zároveň i tajnou kontrolou, aby nikdo neulil start a pak už to může pokračovat v normálním duchu.

Jdeme hodně odzadu, takže povětšinou předbíháme, ale opravdu pomalu a v klidu.. Drobné mrholí, sráží se mlha, namrzlé cesty jsou v některých místech jako kluziště.. Vidím úplný houbelec, pekelně se soustředím, abych si něco nezpůsobil:).. V jedné chvíli mi ujede noha, jdu do provazu:) a natáhnu si pěkně třísla. Chvíli se z toho vzpamatovávám -- kluky nakonec dohoním až těsně před hospodou... Naštěstí potom se projevil efekt pomalého běhu [který jak víme, léčí všechno:)] a už jsem zase mohl normálně fungovat. Nicméně, určitou krizi motivace jsem měl po většinu noci. Znám to, jakmile si člověk začne říkat "proč?", tak je to špatně.. Na obě strany -- když to přeperu, tak se nechuť do běhání a určité vyhoření může objevit později a výrazně silnější... a když to ukončím, tak je to předčasné a určitá pachuť nějakou dobu zůstává:).

V tomhle směru jsem měl velké štěstí. Při jednom seběhu (kolem 70km) jsem v hromadě listí zakopl pravým malíčkem o kámen. Bolest, mrcha, jak sviňja. Běžím s tím pár km, radši jsem pár kroků za klukama... Pak ale zjišťuji, že to s kopce a v terénu pro bolest skoro nejde.. Nakonec sedám na pařez, sundám botu a rekognoskuju terén..:)... TB mě potěšil, že na malíčku není skoro nic vidět, pomáhá mi jej přilepit k druhému prstu, ošetřím si při té příležitosti ještě nějaký puchýř.. a pokračujeme. Snažím se, co to jde.. Nejdřív si říkám že skončím na nejbližší kontrole v civilizaci, pro jistotu se ptám dvorního navigátora MM, jak si stojíme s naší polohou vůči civilizaci -- pak vidím to nadšení a odhodlání kamarádů a říkám nahlas, že s nimi půjdu pokud možno až do cíle.. Nicméně kolem 100 km se odpojím. Jak jsem si šetřil pravou nohu pro bolest v malíčku, tak jinak/špatně došlapuji, a proto se mi po 30 km začíná se výrazněji ozývat koleno:). Malý medvěd mi poradil směr k nejbližší vesnici, zapnu si navigaci, rozloučím se, dám jim svůj čip a jdu do civilizace.

A tady začíná krásný vánoční příběh. Jak jsem vyšel z lesů, opřel se do mě silný vítr. Jdu pomalu a citelně promrzám:). Tak si tak brblám a skuhrám, že jsem měl poslechnout hlas rozumu a skončit výrazně dřív.. Když v tom se vyloupnu se ve vesničce s příznačným názvem "Skuhrov"!:)... To je znamení! Jjo, hospoda nikde, všude tma, potkávám náhodného chodce, který mě směřuje k hospodě ve vedlejší vesnici. Ta rovinka podle silnice, i když je to méně než kilometr, je v protivětru hrozně, hrozně dlouhá. Přicházím k hospodě, kde se dozvídám, že je zavřeno [mají soukromou party] zmrzlý jako vrabec. Prosím majitelku, jestli by mě chvilku nenechala za dveřmi v chodbě, že jsem úplně promrzlý, že mám něco s nohou a že si potřebují zařídit dopravu do Prahy... Posunuli mě ke kamnům, dali teplý čaj -- a já si znovu uvědomil to krásné kouzlo Adventu, kdy jsou si lidé blíž a jsou na sebe hodní. Asi za hodinu pro mě přijíždí moje nejmilejší manželka, jasné slunéčko:), která -- ačkoliv to není žádný fanoušek mého dlouhého pobíhání -- zase sedla za volant a zase další večer strávila tři hodiny v autě.. Kvůli mně:).

Ani na chvilku jsem nezapochyboval, že moje odstoupení bylo správné rozhodnutí. Jak malíček, tak i koleno o sobě dávají sice vědět, ale pár dní klidu a jsem OK. Po ránu jsem na internetu nakoukl na výkony známých - Martina, Petra, Romana a dalších=super! Napjatě jsem sledoval heroický boj Karla a MM a jejich dobití Modřan. Je to velkolepé, jsou skvělí a mají můj obdiv. Těším se, až to s nimi oslavím -- bylo to fajn s nimi kousek popoběhnout.

Až teď mi dochází, jak šílené období je za mnou a co všechno se mi podařilo. Až teď. A také ted si znova uvědomuji, že mezi jedny z nejdůležitějších schopností patří "cut the loses" [umění zbavit se toho, co nejde správným směrem. Přiznaná ztráta se následně stává velkým ziskem :)] a nastavení priorit. Díky tomu se zase můžu radovat a objevuji tolik potřebnou adventní atmosféru, odchází stres a začíná mi příprava na další rok.

Zase se na to těším!

Příjemné adventní pobíhání! Všemu zdar! Ultra, našim kamarádům a nejbližším, zvlášť!

12:)

20 komentářů:

  1. Okomentuji to hodně stručně. Jsi borec. Ve správnou chvíli vzdát, to se musí umět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dik.
      Tady je vzdy pochopitelne silne dilemma. Nevzdavani versus rozum, optimalizace a budoucnost.
      Nechci, aby to vyznelo spatne. Na "svem" zavode.. bych dokoncil za vyrazne horsich (zdravotnich) podminek a (i)dispozic. Tady to nemelo smysl. Pri vsi ucte, dokonceni P100 pro me nema hodnotu potencialniho rizika zraneni a nebehani po x tydnu.
      Moje trenerka to rekla jasne. Kvalitni trenink. Nezranit se, zbytecne neonemocnet. A to se mi myslim celkem podarilo:). Par dni a koleno/malicek je v poradku..
      MSF! Kdyzbys dorazil do 26.12 domu, tak se zastav na tradicni obeh Prahy. Moc rad bych te zase uvidel a popovidal si..
      12:)

      Vymazat
    2. Jestli 26.12. startujete hned ráno, tak to bohužel nestihnu. Tak ať se Vám dobře běží.

      Vymazat
  2. Už ti to řekli všichni, tak jen potvrdím, že jsi udělal to nejlepší, co jsi mohl, protože ten závěr z Jíloviště byl masakrózní. Těším se na zítřejší live vyprávění a porovnání zážitků, konečně nebudu jen (byť pouze od necelé poloviny) přihlížejícím debaty :-) A do novýho roku pravou! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). Gratulace! Vim, vim.. Olaf se u Zbraslavi nedokaze udrzet:). Uz mam v hlave "svoji" hezkou trasu.. ktera jde po turistickych trasach kolem reky, po vyhlidkach, ale nedela zbytecne zatacky ke strasidlu:).. rozdelim si to do kousku po 50-60 km a postupne si to sam probeham.
      Tak jako tak, vase vypraveni bude korenim vanocni hospody naseho krouzku:). At se dari, vsemu zdar, ultra a nasemu usili.. zvlast! 12:)

      Vymazat
    2. Ano, ano, i my z daleka se těšíme na barvité líčení běhu na Red Bullu. :-D

      Vymazat
    3. Tak tak.. Budu se tesit na vypraveni Jitky a MM. To bude mit teprve ten epicky a srdecni rozmer. Ja jsem bojoval velmi umirnene... Nestydim se to priznat, i kdyz jsem s sebou tahl kus zimniho bivaku, nechtel jsem to nakonec pouzivat:).
      Tesim se na setkani. 12:)

      Vymazat
    4. Jitka už převyprávěla, čímž jsem snad nepatrně zvýšila šance, že budu večer aspoň chvíli držet pysk :-D

      Vymazat
  3. žes "videl z celých brd velké prd" to to opet preháníš a kecaš nebo si to uz neumíš užívat . V době kdy jsme sli skoro ve stejný čas stejný kus trasy tak já měl minimalne dva užasné výhledy na brdy plne podzimního slunce a skal . Moc hezká trasa aspon ten kousek co sem sel ja . škoda že nemám fotky třeba z babky .
    Ale klobouk dolu co já bych dal za tu štreku cos si zdolal ty .
    My ten vlak stihly jen tak tak i jsme popoběhly to víš čekat dalsi dvě hodiny se nikomu nechtělo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. tak samozrejme druhy den byl krasny.. vsak jsem i par fotek ze svitani dal..
      :). to ja spis kvuli sobe lituju, ze kdyz se druhy den vzpamatuju po te (na koukani pro me) narocne noci.. tak uz zase tma, pripadne (coz se mi podarilo tady) si nejak ublizim a vlastne koncim..
      Bylo to hezky, muj nakopnutej malicek s tim nema co delat:) -- jen se asi budu muset vypravit nekdy na tu delsi stranu Brd sam, abych to videl za svetla.
      MSF! At nam to beha a turistuje:)! 12:)

      Vymazat
  4. tak plešivec byla ta uzasna vyhlídka to nemělo chybu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. ja to nezpochybnuju.. Myslim, ze tam nekde kolem jsem si pri sebehu nakopnul ten malicek:).. To mi pak jste vic zatemnilo mozek..
      12:)

      Vymazat
    2. Já musím poděkovat, běželo se mi s tebou moc dobře a tvoje postřehy a hlášky by vydaly na knihu. Bohužel ale díky tvému odstoupení jsem už nemohl v hospodě platit pivo, takže bilance je značně v tvůj neprospěch, naštěstí dnes bude hospoda, tak snad budu mít šanci to srovnat. Moc se těším.
      Jen mi matematicky nevychází ty 2x3 hodiny za volantem, copak nepomohlo nové nastavení tety Garmíny? :)
      Mm

      Vymazat
    3. :) teta Garmina a jeji cesta ze Skuhrova do Modran.. do Stodulek jsem to uz potom kontroloval.. Tesim se na vypraveni epickych momentu. Jste nezmari!! 12:)

      Vymazat
  5. Honzo, příležitost vidět Brdy za světla je také, ale to jsme si už řekli :)
    Jsem rád, že se o tebe dobří lidé postarali, zima byla veliká, ač nemrzlo. Aspoň já s ní pak v noci dost bojoval, už v předposlední hospodě jsem se i vedle kamen klepal jako drahej pes (cituji Jitku :))
    Užijte si všichni dnešní besídku a ať se daří, K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ... To je krasnej obrat..
      No kdyz jsem sel tim Skuhrovem, vitr foukal, nikde nikdo.. Tak jsem si rikal, ze to mam trochu za trest.. Ale pak se to vsechno zvrtlo v nebyvaly happy end:). Koukal jsem na vas boj a velky obdiv. Urcite po Novem roce a v jarnich mesicich nebudu vahat a podle tvych map a stezek neco zabehnu..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  6. Tak já jsem ani na druhý pokus jsem neviděl modřany. Zabalil jsem to v Jincích. Nakonec to má ještě dohru ve středu u ortopeda, snad je to jen přetížené a odpočinek zabere. Asi se už příští rok ma vyprdnu a radši vypomůžu někde na občersvení. Škoda že Olafovi nepovolili v Brdech trasu mimo hlavní asfaltové cesty. Takhle jsem z těch Brd viděl prd a ještě mě bolí noha :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Naprosto te chapu.. ja jsem se musel na tom 100 km odpojit. Jak se znam, tak zase pokud bych sel jeste kus dal, tak by prevladlo to "nuceni" dokoncit a to be nemuselo byt z hlediska dalsiho pobihani a mych planu.. uplne to optimalni:).
      Tak se budu tesit, ze se nekde zase uvidime.. a ve stastnych "koncich":). MSF! 12:)

      Vymazat
  7. Stejně to bylo epický :-) Ale ještě víc se těším na naše únorové noční 50+ běhy, doufám, že neporušíme tradici a MM přijde s nějakou inovací, protože mám pocit že odnikud do Prahy už jsme to dali ze všech stran! tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. O trasy s MM a behy odnikud do Prahy..Nemam zadny strach!
      Pozitivnim jevem techto akci je, ze je bezime sami, tedy se vyhybame navalum v hospodach a problemum s preznacenim trasy:)...
      Jak znam MM tak uz na obehu Prahy bude planovat a rozvijet ruzne varianty -- to je ta vyhoda mit v druzstvu aktivni navigatory! Hezky advent a na "5.advent" .. aspon na chvili na shledanou!
      12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...