středa 21. prosince 2016

Slunovratová tryzna za padlé bloggery.. aneb vstanou noví bojovníci!:)

Dnes je jeden z mých nejsilnějších dnů v roce.. slunovrat na 21.12. má pro mě neskutečně numerické (či numerologické) kouzlo [dokonce jsem si na něj nastavil i ukončení jednoho svého milníku:)].. a jak tak večer sedím, popíjím víno.. rozjímám.. Deri sedí na klíně.. vzpomínám/smutním a zároveň se raduji :)..

Asi není lepší chvíle si uvědomit tu pomíjivost běžeckého/pobíhacího bloggerského prostoru..

Bloggeři přicházejí a odcházejí.. Jsem na bloggeru určitě už moc dlouho. Zažil jsem rozmach blogu anaerobního tragéda, poetického Wittiho, inspirativního Vládi (aneb Vl001), nejlepšího kamaráda Běžícího Stína, Ječmínka Máselníka, atd.. Jako by to bylo dnes si pamatuji doby, kdy psala Peggy, já se bavil jejími neskutečnými eskapádami a byl otřesen, když Peggy -- Briggit Jones českého běžeckého bloggerského prostoru -- odešla do ústraní..

Taky jsem zažil jsem začátky Běžecké školy, byl chvíli jejím pilným žáčkem.. a pak sledoval jak se mi vzdaluje... Zažil jsem tady rozmach ledového muže Machyho, Růžové Barborky.. začátky Luboše, který kdysi chtěl být ultra, ale už tomu tak není.:(.. Ztratil se Harry, Tuuli Pakkanen (aneb Anička Mrazivý vítr), i Hideosi byl řadu let ukryt v tom divném propletenci času a prostoru, nazývaného internet.. Ten seznam je dlouhý jako Lovosice:(.

Jasně jasně.. Vláďa stále "žije" a občas něco i napíše, Pancha se zase objevuje, s Dohnym se občas vidím, Mirek se zase vrátil k pravidelným zápiskům a píše dokonce i z Karibiku, RVM zápasí dle možnosti.. Leona, která kdysi svolávala první bloggerské hospody, pořádala bloggera roku.. se teď ostentativně se o běh nezajímá a hrdě prohlašuje, že neběhá [Jak neběhá!!!?? co je to za blbost?..:)].. Ale to se doufám zase změní.

Nicméně si po těch všech letech letech říkám.. Proč vlastně tady zůstávám, já?..:).. Jako memento doby raného pobíhání, než se stalo naprosto masovým fenoménem? Doby, kdy jsem při probíhání stodůleckým parkem téměř zvedal obočí okolo jdoucím lidem na procházce, případně si ťukali na hlavu, jestli jsem doma?:) Doby, kdy potkat běžce v údolí bylo téměř státním svátkem? :)

Možná jsem tu pro ten pravidelný boj, pravidelné úsilí a boj s tím "starcem" ve mně, který nepotřebuje ani moře, ani žraloky, aby si uvědomil, jak je to velkolepé (z jeho pohledu) a zároveň marné .. z toho obecného-širšího:)..

Ale jak už říkal náš dělnický president Antonín Zápotocký.. I kdybychom padli všici -- vstanou noví bojovníci!! :).. Za tu dobu se naštěstí objevila záplava běhajících psavců:), a tak s nimi můžu prožívat jejich zápasy.. a s řadou z nich se kamarádit. Co je ale nejlepší, že běžecké celer-bryty jako Honza Bartas, Zuzka Urbancová, ..., píší o závodech tak poutavě, že se člověk může zasnít a prožít je s nimi od začátku až do konce.. Věřit, že to vlastně byla nekonečné pohoda a legrace, zasmát jejich vtipům, které málokdo mimo pobíhající komunitu pochopí... Jejich texty jsou jak letáčky propagačního odboru, jak vánoční reklama od Coca-Coly -- člověk se při nich přihlouple usmívá a končí to skoro vždycky tak, že se v záchvatu počítačového hrdinství na některé závody přihlásíme:)..

A proto v období slunovratu, které připadá na kouzelný 21.12. při určitém bilancování a plánování budoucí sezóny vzpomínám na všechny, jejichž blogy se už nenávratně ztratily v propasti nul a jedniček -- ale já si je pořád živě pamatuji:)... Na to zachycené úsilí, jejich naděje a touhy.. Možná je to tím vínem -- ale teď mi to dochází..

Určitě si nikdo z nich nepsal svoje zápisky primárně pro "nějaké obecenstvo":). Asi (stejně jako já) si všichni říkali, že je to taková cesta -- pro osamělé běžce a pobíhače -- si najít kamarády.. Věřit, že si nás někdo přečte, odpoví, napíše a třeba se bude chtít s námi kamarádit:).. Pro řadu z nás to byl a zůstává určitý soukromý deník, motivace a zpětná vazba, abychom věděli, čím vším jsme prošli, co všechno jsme překonali... a abychom si uvědomili, že to stojí za to. Ale asi tam primárně byla ta touha se družit.

Někdy je samo psaní blogu podstatným důvodem zase vyběhnout ven - někam dál a pryč.. něco prožít a mít zase co vyprávět:).. A to je super. S návratem slunce se o to víc těším, co na mě kde zajímavého čeká a co z toho si budu moci napsat do svého deníčku.

Všemu zdar! Ultra a kamarádům .. zvlášť!

Ať žije slunovrat!! Tak teď už budeme zase běhat za sluncem!
12:)

23 komentářů:

  1. Krásne. No, čo ti na to povedať, chlapec môj, sám by som to lepšie nenapísal ! :) Asi najviac ma na tom fascinuje že sme od seba vzdialení stovky kilometrov, žijeme si svoje životy, nikdy sme sa osobne nestretli a predsa je tu ten krásny pocit spolupatričnosti ... zdieľania tých istých bežeckých radostí i strastí. A nezáleží na tom či ten blog píšeš alebo ho iba čítaš, či beháš rýchlo či pomaly, či to robíš v Kutnej Hore alebo v Smolníku, to spoločenstvo tu je, ten spoločný duch žije ... A preto vám patrí moja vďaka, tebe Honzo, Lubošovi, eN, Matovi, Ječmínkovi, a mnohým mnohým ďalším. :) Tak nech nám to behá !!!! A ultra zdar !!!
    Stefan123

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, to potesi:)..
      Nicmene, mozna prave proto jsem si psal a pisu.. Protoze vsechny svoje nejlepsi bezecke kamarady jsem nasel primo/neprimo pres blog:).. A jsem za tuhle internetovskou seznamku moc vdecny!
      MSF! at to beha! 12:)

      Vymazat
  2. Ano Peggy! Kvůli jejímu blogu jsem začala běhat... a dodnes nepřestala:-). A mezitím jsem našla další a další skvělé blogy, které jsou pro mne inspirací a motivací. Další z blogerek, která se odmlčela je mapo..ráda jsem ji četla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. presne.. Ja si dokazal predstavit to jeji usili na behatku, ty zvuky a diskuse sousedu:).. co tam vlastne dela.. a ze maji takovou vydrz:)..
      Mapo.. si myslim, ze se jen odmlcela.. az zase prijde nejaky silnejsi zazitek.. tak se rozepise.. rekl bych!
      MSF! Dik, ze jsi je vzpomenula! 12:)

      Vymazat
    2. Jo jo, vždycky když ji vidím (a ona je vidět poměrně často), říkám si většinou jen v duchu, ale občas i nahlas: "Ahoj Peggy."

      Vymazat
    3. :) ... Taky povzdechnu. Ta uroven jejich zazitku, doslovny zensky prvek -- cela Brigit:).. Na to nejde zapomenout..
      No doufam, ze si to treba zase nekde prectu.. 12:)

      Vymazat
    4. Ahoj! Jedu si tak vlakem, ctu Run a vzpominam na vas. Tak jsem si po dlouhe dobe otevrela Honzuv blog a koukam :-) Na behani jsem nezanevrela a na blogovani taky ne. Jen jsem dlouho mela pocit, ze bych se jen opakovala. Ale popravde mam v planu blogersky navrat nekdy behem cervna. Protoze, jestli to vyjde, ceka me super vyzva. Zacit znovu od nuly a s kocarkem pred sebou. :-) Peggy

      Vymazat
    5. :).. no to je nadhera!!
      Tak to se tesim na virtualni setkani.. Jinak predem gratuluji k novym bezeckym "obzorum".. To bude super! Pochopitelne verim, ze se nekde zase potkame "na zivo"..:)
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  3. Hezky si to napsal a nafotil :-) Zvlášť ta poslední fotka - to je to světlo na konci tunelu jenž není vlakem :-) ...asi jak stárnu, nebo beru víc léků :-) slunce nutně potřebuju...

    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. vis co, ja jsem sluncem primo posedlej:).. kdyz bezim do prace, nebo pobiham v udoli.. casto se zastavim... nekdy fotim, nekdy se jen zasnene divam..
      Myslim, ze nejhorsi zapometlivost je, kdyz se clovek zapomene radovat ze zivota!.. Hezky Vanoce! 12:)

      Vymazat
  4. Hezkej příspěvek ... trocha nostalgie na Vánoce neuškodí :-)
    ta 4tá fotka je výhled na sídliště Nové Butovice z těch kopců nad Prokopákem? tam jsem kdysi bydlel - škoda že jsem tou dobou moc neběhal. no zaběhnu si tam někdy před prací z Pankráce :-)
    Tak Šťastný a Veselý!
    PS: prosím, existuje ještě ten Peggy blog? nemám co číst... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. ta 4.fotka j podle me pohled od butovickeho "hradiste" na barandovske sidliste.. ale je to tam moc hezky..
      Co ja vim, tak Peggy vsechno z internetu smazala -- nemyslim si, ze definitivne, byla by to skoda..:).. Ale v tech casech minulych to bylo poteseni ji sledovat. O to vic me kdysi potesil potesil Jecminek se svym komentarem, ze Peggy je silena, ale ja, ze jsem uplnej magor!:)
      Hezke vanoce! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  5. Když jsem to začal číst, tak trochu mě přepadl strach: "Nechce ten Honza přestat psát blogy?" Byla by to další ze ztrát. Co ztrát? Přímo morových ran. No ale naštěstí ne. Piš dál Barde, běhej a až budeš mít uběhnuto dvacet milionů, přijde den ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. dik, ovsem to je mile..
      Nicmene, o preruseni svoji "terapie" a zpetne vazby jsem zatim neuvazoval. [Kdysi jsem (nucen stryckem Googlem a pracovnim "konfliktem") na chvili presel do ilegality:), ale pak jsem se zase vratil na scenu:)...]
      At se dari, at nam to beha! 12:)

      Vymazat
  6. To je ale milej příspěvek, vzpomínám, když jsem se na 0. POPu náhodou připletl mezi vás atlety, mluvili jste o ultra a blogu: co je to blog jsem netušil :-) jako fakt! ... no a za pár dní POP bude mít 4. ročník! toto letí .... Krásný Štědrý den! tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Tvuj pribeh je jak americky sen.. jak holywood movie:).. Jak se z oskliveho kacatka vyklubala bila labut!:)
      Je to potesitelne, ze to zase tak leti.. a zase budeme pripravovat excelovske tabulky na dalsi rok!!
      Tak at nam to hezky beha.. aspon stejne, jako ten cas leti..
      12:)

      Vymazat
  7. No to jsi mě opravdu dojal ... však sám víš, co předcházelo pověstné historce o "šumavské Horské výzvě", co všechno ty blogy spustily! Kde se v tobě bere síla psát neustále dál a dál, to tedy nechápu ... jsem rád, když dám 3 zápisky za rok. Ale jak říkáš .. je to vlastně pro mě, abych nezapomněl.
    Před nedávnem mě přepadl záchvat, že už je těch 0-1 nějak moc a smazal jsem skoro všechno z Garminu. Před 14-ti dny jsem to zase vrátil zpátky ... asi mi chyběly vaše komentáře.
    Tvoje zápisky ale zůstávají takovou kotvou ... tam se vracím, když zapochybuju. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). Jjo, za ten povestny telefon a vyzvu ti budu naporad vdecny. Ve vsech moznych sociologickych studiich se pise, ze od 40 let clovek prave kamarady jen ztraci:(. At uz stehovanim, profesi.. A nove uz v podstate nema sanci si vytvorit, protoze jsou k tomu potreba spolecne chvile a silne zazitky... Nicmene, prave diky tehle seznamce:) mam radu opravdu dobrych novych kamaradu.
      Tesim se na staro/nove akce.. na vsechny mozne i nemozne pitominy:), co nas vsechny napadnou.. Vsemu zdar! Kamaradum.. zvlast!! 12:)

      Vymazat
  8. Krasnej a dulezitej zapisek! Bez blogovych vylevu a jinych vykriku v kyberprostoru bychom se, Honzo, ani neznali a to by byla vazne vecna skoda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. dik, od tebe to obzvlast potesi! Tesim se, ze pri ceste za dobrodruzstvim apacskeho nacelnika se zase uvidime v Niedernsillu.. a ja si treba vybehnu k ledovci:).
      MSF! 12:)

      Vymazat
  9. Nepisu ale tebe čtu pořád rád Jeniku. Vše něj v novém roce. Hideosi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Tak to jsem moc rad!
      At se dari! a vse nejlepsi do Noveho roku! 12:)

      Vymazat
  10. No vida, dlouho jsem v Kyberlandu zas nebyl a hned si přečtu takový krásný rozjímavý zápisek. Při červeném vine se píše věru dobře. Takže si z toho beru ten lehce vztyčený prst - neumdlévat, nepřestávat, pokračovat :-)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...