pondělí 18. září 2017

Ať nastaví zrcadlo, aneb hodinky s sebou..:)

Jako statistik mám tendenci sledovat a možná i trochu vyhodnocovat trendy, testovat rozdíly a vnímat určité signály. Je to tak.. Jak je člověk starší, tak je pohodlnější, nechce se nám obecně tolik bojovat, vidím kolem sebe nechuť si porovnávat svoje výkony, měřit si časy.. Je celkem jasné, že překonávat svoje osobní rekordy půjde sakra těžko, u výkonnostních sportovců je to nemožné.. Navíc ruku v ruce s tím jdou někteří průkopníci.. Někdo běhá už jen odněkud někam, jiní se posunuli do kategorie "běhám jen pro radost".. řada z nich si přestává vést tréninkové deníky, neměří si svoje výkony, ani km..

Posledního půl roku jsem byl fakt ve mlýnu událostí, práce a emocí.. tak, že jsem často na konci týdne horko těžko vyplňoval tréninkový deníček, navíc jsem často s sebou neměl ani hodinky. Řadu běhů jsem si úplně zapomněl zapsat. Zní to asi hloupě, ale řekl jsem si rázné NE! Nelži sám sobě..:).. Je dobré si zapisovat svoje km, sledovat svoje úsilí, zase pilně trénovat, snažit se být lepší. Co na tom, že běhám hůř než před lety, co na tom, že jiní běhají dál a rychleji?  Co na tom, že jsem (slovy mého syna) .. na té špatné straně padesátky? :)

V tom mém rozhodnutí mě potěšila jedna naše vrátná (ze sportovní rodiny), když prohlásila něco jako že .. "je sympatické, že i když nic moc neběháte, tak že tomu dáváte takové úsilí a .. ještě si dokážete sám přiznat, že to není nic moc.. a snažíte se zlepšit"..:).. Tak tak.. Ne, že by září byl nějaký volnější měsíc, naopak, blázinec tradiční, ale zase jsem začal radostně (jak jinak).. svoji přípravu.

Nevím jak vy, ale já jsem rozený maximalista. Když okrasnou zahradu tak aspoň 2.500 m2, když běhat, tak ultra... :).. Bohužel se to přenáší i do jiných oblastí života -- když jím, tak žeru a když piju, tak chlastám:). Ale vím o tom všem a jak říkají i anonymní alkoholici, přiznání stavu věcí je nejlepší cestou ke změně..

Tedy ne že bych se mávnutím kouzelné hůlky všeho zbavil, ale začal jsem zase plánovat běhy do práce a z práce, sobotní delší běh.. v rámci hesla raději dnes a časně z rána.. protože, co kdyby do toho něco přišlo, nebo kdyby to potom vůbec nevyšlo.:). Ideální začátek nového týdne je jasně dán dvojsměrkami v pondělí a v úterý.. To zajistí nejméně 60 km a klid v duši a možnost nějakého výpadku, který věnuji na regeneraci:).

Minulý víkend se zastavil u nás Pavel Veverka Sudetský.. Samozřejmě jeho během v Prokopském údolí neoslním a tak jsem si dovolil nabídnout divácky nesmírně vděčný výlet na Karlštejn; od nás ze Stodůlek je to asi 30 km počasí vypadalo luxusní.. nazpět vezmeme vlak, ať po obědě můžeme splnit všechny naše povinnosti. A bylo to skvělý. Nejen tím, že jsem horského vůdce vodil mezi poli a vesničkami.. ale znova jsem si uvědomil, že tyhle turistické běhy nemají chybu, že jsem bez nich úplně chřadl:). Speciálně tuhle cestu jsem běhal pravidelně ať už jako novoroční, nebo jarní, nebo slunovratovou..:).. a po cestě měl zážitky s myslivci, milenci, bloudícími policisty.. závodníky.. sháněl jsem vodu, něco k jídlu, baterky do čelovky.. vyděsila mě divoká prasata, babička s hrabičkama.. navigoval jsem auta jako předběžec..:).

Prostě JO! Já se sem zase brzo vrátím.. a určitě i na dvojsměrku! :)... A taky jsem se při té cestě rozhodl, že zase začnu víc chodit na závody. Zkusím si zase nějaký rychlejší maratón na jaře.. Pod 3:04 to asi nedostanu, ale takový čas mezi mnou a pí (tedy 3:12 a 3:14) vypadá velmi bojovně.. a chci to zkusit.

Ovšem v rámci přípravy je potřeba optimalizovat.. Proto tento víkend jedu navštívit maminku, trochu se proběhnu v rodném Hlinsku, potěším stařenku -- po závodě si dám nějaké veganské raw jídlo.. vidím to na kachnu se zelím:)... Příští týden je v Košicích ekonomická konference, takže v sobotu na závěrečné večeři budu jenom pít a ne chlastat:), a druhý den ráno si cvičně zaběhnu maraton. Vím, nebude to žádná hitparáda, ale i s časem začínajícím 3 :) se můžu někam posunout. Odjezd pendolina mě bude popohánět. Uvidíme, třeba to není ještě úplně beznadějné.. Dokud se běhá, ještě se neumřelo! :)


Všemu zdar! Našemu maximálnímu úsilí.. a ultra.. zvlášť!
12:)

PS. A jak to máte vy? I když jste třeba na tý sestupný straně svých výkonů.. Nijak se z toho nedrťte. Jako statistik jsem zplnomocněn prohlásit:)..že jste stejně v první decilu výkonnosti v české populaci.  Ale IMHO, neměřit, nepsat a přitom být k sobě upřimní dokáží jen zenoví mistři.. to já si pro jistotu nastavím to zrcadlo:).

18 komentářů:

  1. Vypadá to, že jsem taky na špatné straně padesátky: když jím, tak žeru a když piju, tak chlastám! Turistickým běhům zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. u tebe me to neprekvapuje:)...
      A ten maximalismus--ten me taky potesil:). Vzpominam na svoji bavorskou tetu.. ta taky maximalisticky rikala.. kdyz uz pruser, tak poradnej:)!
      Vsemu zdar! Turisticke behy jsou naprosty luxus. Ja ten Saar challenge pojmu uplne stejne:). 12:)

      Vymazat
  2. Pekny restart, drzim palce, at si to porad tak uzivas a zase najdes tu spravnou radost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. tak to ja si to uzivam.. a uzival.. o tom zadna..
      Jen nechci rezignovat na to usili a schovavat se za behani bez hodinek, pri absenci mereni si clovek muze cokoliv jednoduseji nalhavat.. ale to zrcadlo casomiry je neuprosne..:)
      Takze tak. Bojovat je treba:). MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Jo jo, jak říkával dědeček Tůma: "Když jim, tak jim, když spim, tak spim!" Mám to stejně, letošek je vůbec ve znamení velkých "ultra" - běžeckých a ještě podstatně delších neběžeckých, který se tak hezky uzavírají a otevírají se za nimi zase jiné obzory, které je samozřejmě zapotřebí dobýt. Takže hrr na ně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Mam to nejak podobne... Snad uz definitivne zaviram radu veci, ktere byly otevreny uz moc dlouho.. ale z nejakych duvodu se to nedalo driv skoncit, at uz to bylo jakkoliv unavne. Vsak jsi sama empiricky zjistila, ze poslednich 5% velkeho ukolu stoji casto 95% celkoveho usili:)..
      Takze -- vzhuru do dalsich boju! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  4. Ano, i po špatné straně padesátky se dá někdy běžet s pocitem, že to docela jde (tedy obvykle jen do okamžiku, kdy se člověk dozví výsledky). Ale co, hlavní je, že ještě pořád většinu tras běháme po dvou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :). To je hezky pohled.. Jak rika Martin VP, je potreba do toho stari dobehnout v pohode!:)
      Mne nevadi, ze beham hur, pomaleji.. Ja si to klidne priznam, obzvlast, kdyz vim, jsem pro to delal, co slo. Vadilo by mi pokrytecky se pred tim schovavat.. Navic ta casomira mi dava dobrou zpetnou vazbu, jak nam to jde bojovat proti proudu casu:)...
      MSF! At nam to beha! a zase nekdy na shledanou v udoli.. nebo an nejakym zavode:). 12:)

      Vymazat
  5. Tak tak, nevyhnutelně rychlý comeback na kulturní povrch je tady a já mám velkou radost! :-) tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Tak zase abych nebyl nepochopen.. neznamena to, ze se zameruji na asfalt..:)..
      Jen se chci zase vratit k tomu, ze se snazim behat vsechno a vsude, kde se mi libi.. At uz to je asfalt, trail nebo rozumne technicky teren.. A na pristi rok se pripravit co nejlepe. a zase si zkusit nejaky maraton, 24h a nejakou hezkou 100 milovku nebo dve:).
      MSF! Budu drzet palce do Sparty! 12:)

      Vymazat
  6. Tak si uvedomuju, ze na spatny strane padesatky jsem uz tak minimalne 20 let. Raw stravu taky miluju, zvlast v podobe propeceny kachynky! A ctu taky velmi povrchne, napriklad me vydesilo, ze tebe vydesila divoka babicka s hrabickama :-). Tu zemekouli ale spolecne udrzime!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Tak je videt, ze pinzgauerska predstava "raw" stravy je velmi podobna, jak ji vnimaji starici z vysociny:)...
      S tou babickou -- pred lety -- to byl silny zazitek. Jeste, ze mela hrabicky a ne kosu:).. to by me asi uz nevzkrisili:).
      Atlasum zdar! 12:)

      Vymazat
  7. Honzo Honzo !!!!
    Ty tak dokazes pohladit dusu cloveka ....Nech uz to ty vnimas akokolvek, s behom si na tom velmi dobre a tvoj blog je celkom urcite na tej dobrej strane internetu. Objavil som ho asi pred dvoma rokmi a odvtedy sa na tie tvoje zapisky vzdy velmi tesim. A málokedy som sklamany. Ano, je dobre v tom mat poriadok a tym aj jasno. Ja mam denniky od 19.2.1979 kedy som vybehol poprvykrat. Priznavam otvorene ze niekedy totalne zviklany dobou stracam chut a silu nie ze pisat ale aj behat, ale tak ako hovoris - dokud se beha, jeste se neumrelo ....
    Tak nech nam to beha aj po 50 aj po 60 aj po 70 ... skratka furt!
    Stefan123

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Stefane dik!
      Ovsem to tedy smekam.. nejen aktivne sportovat, ale psat si treninkovy denicek od r.1979.. tomu rikam ultra!:)
      Je to presne tak -- jako i v tom nejlepsim manzelstvi:) -- obcas prijdou chvile, kdy to drobet vic drhne.. Ale mozna prave v te chvili je dobre si uvedomit jak to bylo celou dobu super.. a ze vlastne je jen na nas, aby to bylo zase skvely:)..
      Tak at nam to beha.. co nejdele a co nejlip. [cimz nemyslim jen ten cas, ale hlavne ty pocity:), ktere u toho a potom mame:)]
      12:)

      Vymazat
  8. Jee to tvoje veganske raw jidlo bych si dala hned!! A vylet na Karlstejn taky! No jo taky musim oprasit moji x-cel tabulku.. POsledni dobou jsem toho tam moc taky nezapsala.. At se dari!! Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. maminka (82.5), od svych cca 40 temer slepa.. se vzdycky omlouva.. ze na to moc nevidi:), ze uz zapomnela varit, a takove ty povidacky.. pak prinese kachnu se zelim a s malymi bramborovymi spalicky.. a je to jasny:). opet 12 bodu s deseti moznych..:)..
      Excel ma cenu oprasit!! Obzvlast pro zavodniky.. ale i pro nas obycejne:) ma cenu. Je to skvela zpetna vazba, aby clovek vedel, jak na tom vlastne je..:)
      MSF! At nam to beha.. 12:)

      Vymazat
  9. Maminky jsou maminky a je super se nechat rozmazlovat :-) To je ta laska co do toho davaji.. Moje mamka byla jako ta tvoje.. No a to ze ma problemy se zrakem a tak to je uplne bajecna! Jo jo, chystam se to oprasit a hlavne trochu naplanovat behani na dalsi mesice.. Posledni dobou to jsem behala "podle plotu" :-) Ale ted jsem se konecne do toho oprela po tom co jsem si zase po nejake dobe stoupla na vahu :-) At ti to beha!! Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vis, nejak si pokorne myslim, ze nas vztah k rodicum urcuje i nase smireni se zivotem. je to takove balancovani s detskym obdivem a pubertalnim vzdorem:).
      Nicmene v pripade moji maminky mam v duchu jen nekriticky obdiv.. Videt ji, jak se po pameti snazi delat to nebo ono.. Jak ji to obcas drti.. ale jak se z toho dokaze radovat..
      To si myslim je to nejdulezitejsi.
      MSF1 At nam to beha! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...