úterý 3. listopadu 2015

Běhám s Deri, aneb pes je sociální lubrikant! :)

Podzim je zajímavé období. Tradičně mi skončila sezóna, měl bych si maličko odpočinout a zase začít se připravovat na další rok, ale stejně tak jako se ve mně pere lenoch s důsledným, zodpovědným a konzistentním otcem od rodiny... tak chtě nechtě poslouchám rady a pošťuchování celého okolí..

"To teď na podzim už se neběhá, co?" :)....
Úplně nejlepší jsou úvahy "znalců"..., proč se honit, stejně tím nikoho neoslníš, dneska uběhne maratón kdejakej blb a kulhavá bába:)... Nebo otázky "To takhle sportujete kvůli manželce?"... "Zrovna já vám to budu věřit!":)

A tak podobně, jako tele-tele mělo své stálé otázky (Tak co Sporťáku, už máš chlapa?), tak i u nás v práci a v okolí jsou určité pevné kotvy rozhovorů. Pochopitelně (asi jako každý) citlivě vnímám, jak to kdo myslí.. a pro ty, co by je potěšilo mě vidět kulhat, nebo přestat běhat -- se vždy vzepřu. I když jsem po náročném ultra, tak v práci je výtah pro mě tabu.. natolik zase já umím rozdírat rány:)..

Ale na podzim a v následně se blížícím adventu se mi zdá (a bylo by to moc dobře), že jsou si s tím chladem kolem lidé možná trochu blíž...Nebo, že by to bylo tím psem?:)... Samozřejmě, běhajíc s malou fenkou, která je navíc velmi přátelská, se člověk nemusí ani moc snažit, aby se s ním dávali do hovoru naprosto neznámí lidé a aby vznikaly střípky kouzelných situací..

Například teď o víkendu proběhla v našem údolí turistická akce s cílem "Holyně" a tak se našimi končinami valilo relativně dost lidí. Normálně tady potkáme sotva pár běžců či pejskařů na procházce... ale teď? Jsou tu turisté ve skupinách lační poznávat (dle itineráře) krásy Prokopského údolí. A světě div se, dost z nich si s námi chtělo povídat nebo aspoň nějak reagovalo na naší přítomnost...

Je pro mě typické, že si neuvědomuji přítomnost lidí a tradičně podle našich zvyků (téměř nepřetržitě) při běhání mluvím na Deri. Vykládám ji, kudy běžíme, kam poběžíme za chvíli, chválím ji, jak je šikovná, jak krásné běží..atd.. Poznámka jedné turistky "Vy jste asi nějak osamělý, že si celou dobu povídáte se psem, co?" :) .. mě dostala skoro na kolena ..

Zastavím, abych vše uvedl na správnou míru, ale než jsem stačil něco říci, tak se asi 100 metrů od nás objevil známý chovatel dalmatinů se svoji smečkou a provokativně huláká... "To je on!! Kubišovou na něj! Týrá to zvíře! Vidíte to všichni!!!:)... A vykřikuje a všem kolem vysvětluje (svůj oblíbený vtipný obrat), že Deri je původně Jack Parcel (příbuzný výrazně vyšší pes než Jack Russel), ale má od běhání se mnou úplně obroušený nožičky, tak že je tak malá..:) .. Přísahal bych, že mu to pár lidí uvěřilo, protože na mě koukali jako na tyrana..

Rychle popoběhneme kousek dál a už to vypadá, že se pěšinkami ztratíme turistům z dohledu a obíháme mladou rodinku, která u cesty na sluníčku odpočívá. Dávám pozor, aby Deri na nich neloudila svačinu, protože děti na ni zálibně pokukují...Tatínek jim moudře vysvětluje... Vidíte, pejsek celý den leží na pohovce a teď se jde maličko proběhnout.. Deri jakoby rozuměla -- okamžitým skokem do kaluže a hlubokým ponořením do bahna dává všem jasně najevo, že ona "gaučák".. rozhodně není...:)

"To je ten pejsek z reklamy na OBI!! Taky vám doma všechno rozkouše?".. :) ... Bráním Deri, zatajuji překousanou elektrickou šňůru a vyhození pojistek v naší klubovně. Musíme držet pohromadě v jednotě je síla:)..

Definitivně mířím na trail a do kopců, rychle pryč. Asi po cca 12km se zadem vracíme s vyběhanou a spokojenou Deri, když v tom zaslechnu výkřiky.. "Pane, držte si toho psa na vodítku! Tady nemůže jen tak běhat.." ... koukám, komu vadí způsobně (vedle mě) běžící Derina a on to Luboš s Lenkou!!:)... Zdravím se s nimi, na chvíli zastavuji a Deri jim na oplátku ukazuje svoje triky a běhá kolem nás parádní osmičky. Demonstruje všem svoji rychlost a sílu.. i když já moc dobře vím, že už je unavená... Ale je to ženská každým coulem. Chce být obdivovaná a chválená, ať to stojí co to stojí! :)

Nic nic.. doma čeká moje nejmilejší manželka, jasné slunéčko, že vyzvednu i ji a také spolu maličko popoběhneme. A tak se rozloučíme s Lubošem a s Lenkou a míříme s Deri domů... Myslím, že nejlépe okomentoval náš návrat jeden obtloustlý pán stojící s kelímkem piva uprostřed parku.
Jeho slova -- "Tak takhle se spěchá domů -- rychle se nažrat a vyvalit v teple!"..:).. Jen doufám, že patřila pouze Deri..:), protože já ještě aspoň maličko popoběhl se svoji nejmilejší... než jsem se ...:)..

Zkrátka a dobře -- pes (stejně jako alkohol) je sociální lubrikant!:) ... I úplně neznámí lidé se s námi baví, komentují naše počínání nebo se i chtějí kamarádit. A to je dobře!

Je jen velká škoda, že Deri neuběhne ultra. To bych měl svoje delší běhy o hodně jednodušší:)!

A tak všemu zdar! Dalším km... Nové sezóně, naším přáním a snům.. a ultra..zvlášť!
12:)

16 komentářů:

  1. Dvě hodiny sem tě tam vyhlížel než si se objevil :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Tak toho si vazim!!
      A ted si predstav, ze bych se vracel jinudy.. to bys me snad zacal mlatit!:)
      No.. uprimne.. nahody moc neexistuji.. Bylo to proste tak, ze se to melo stat!:)
      Ale okolni turiste koukali dost prekvapene -- uz jsem cekal, kdy si nas zacnou nahravat a fotit..:)
      MSF! Tak nekdy se zase nahodne potkame.. Co treba pristi tyden v nejake hospode? :)
      Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  2. Koukám, že máme běžeckého Silvestra podobně ... takže všechno nejlepší do nového (běžeckého) roku! Jo a jinak docela zajímavý nadpis :-))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. no jak pracuji ve vede, tak vim, ze dobry nazev, pulka uspechu..:)
      Proto se omlouvam, je to castecne profesionalni deformace...:)
      Ale na tom, ze i alkohol je socialni lubrikant .. si trvam:)
      Beham postupne.. Ted se snazim orechazet na dvojsmerky v kombinaci s vencenim.. Kdyz se zadari, tak je to treba (jako dneska) skoro 40 km.. I kdyz jsou jalove.. presto budou mit ve finale nejaky efekt..:)
      Starikum a ultra nadseni.. zdar! Na Snezce popijem.. jen doufam, ze me totalne neznici mladi vlcaci..:).. Stary pes -- 12:)

      Vymazat
  3. "Je jen velká škoda, že Deri neuběhne ultra."

    Měl bys Deri pořídit sestřičku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by Deri na běžící sestřičku žárlila. :)

      Honza: Krásně napsané, úplně tu Deri a lidi vidím. :)

      Vymazat
    2. Ano, ano.. to je spravne.. Deri je neskutecne zarliva:).. zarli i na rodinne prislusniky!:)
      Nejlepe je to videt, kdyz spolu bezime (sami) a chce se k nam pridat (tedy k Deri) nejaky pes.. vterinka dve je ok, ale jakmile to vypada, ze bych chtel s nami popobehnout -- tak jde Deri do boje:) a zacina ho odhanet.. Klasika:)

      Vymazat
    3. :) Navic jeste jednoho psa .. a uz muzu rovnou bydlet v klubovne:)
      I kdyz klubovna je skvela, preci jen.. preci jen je dobre na stari bydlet v dome:).
      MSF! Chladnym dnim a ledovym muzum..ZDAR! 12:)

      Vymazat
  4. Něco jako ten tvůj "Deri efekt" si zatím stále užívám, když vodím našeho Šimona do školky - tolik úsměvů od mladých maminek a vyloženě pozitivních minirozhovorů jinde nezažiješ. Samozřejmě ale až po odevzdání dětí paní učitelce :)
    Takže až děti odrostou, pořídím štěně Parson Russell teriéra, abych nebyl osamělý? :)
    S tím výtahem, to je k zamyšlení. Už se mi stalo, že bych se bez něj po náročném závodě asi nedostal z práce domů, protože dolů ze třetího patra to bylo bolestivě daleko :)
    A otázka "To takhle sportujete kvůli manželce?" je skvělá - vidíte v ní taky potenciál k přetvoření v odpověď pro samotnou manželku, až se bude ptát "proč už zase..." ? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)... Koukam take treti patro! :) Na nahody tu neni nouze.. ovsem treti patro v Sebkove palaci ma parametry vic nez uctyhodne..:)
      No je to narocne.. Ale ty poznamky a to ocekavani.. to mi dava silu..:)
      Pes je skvely spolecnik.. ovsem zaroven i sileny:).. Obzvlast, kdyz je to fenka od teriera... a zvlaste v konstelaci, kdy zjistis, ze zena ma silnou alergii na psi chlupy:). To je potom vyzva!:)
      Vsemu zdar! At nam to beha a.. treba na POPu, nebo nekde .. na shledanou.. 12:)

      Vymazat
  5. Ne vážně, ty by jsi mohl vzít druhý úvazek v nějaké marketingové firmě. Ať píšeš o čemkoli, má to okamžitý efekt. Lidé co běhají 5 se hlásí na 50, lidé co neřeší váhu si kupují kleštičky, lidé co o domácím zvířeti ani ve snu uvažovali si to umí živě představit. Přesvědčíš i manželku s alergií... Prostě taková úspěšnost, to se jen tak nevidí, to by ti všude utrhli ruce. Moc pěkně napsané.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) dik, ovsem, co ja vim, tak mam silene nekriticke kamarady..
      Ono je to na jednu stranu dobre, protoze me uplne nezrazuji od ruznych silenosti.. nebo je dokonce sami chystaji, ze? :).. Ale na druhou stranu, byt jako kazdy chlap jsem do urcite miry jesitnej:), tak mam urcitou zaklopku a sebereflexi:). No vsak to vsechno brzy dukladneji probereme..
      Vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  6. Paní jsi měl sdělit, že kdeže osamělý, jen strašlivě ukecaný! ;-)
    Psi jsou ovšem známý sociální lubrikant, kdo by nepamatoval klasickou seznamovací frázi: "Slečno, vy máte ale krásnýho pejska. Můžu si vás pohladit?" :-) Mastnější už můžeš být jen při použití malýho, běhajícího a krajně roztomilýho dítěte (se mnou se dneska cestou od parkoviště ke knihovně a zpět - cca 200 m - dalo do řeči šest (!!!) lidí).
    Jen výš a dál, úderníku, plány jsou náročné, jejich splnění nevyhnutelné! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. To verim..
      On pochopitelne pes skyta i radu velmi uspesnych seznamovacich otevreni na strane "panu":).. Napriklad mnou zprofanovana odpoved.. "Mam pochopitelne fenku.. Holky jsou vzdycky sikovnejsi" :)... Je na urovni vrcholneho utoku, damskeho gambitu:)
      Jjo, my znalci:) socialnich interakci to umime ocenit..:).. Ja ovsem vzhledem ke svemu veku ale hlavne pevnemu rodinnemu zakotveni.. pouze teoreticky:).
      MSF! At ziji nasi lubrikanti! .. 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...