úterý 10. listopadu 2015

Četba a sledování scifi jako součást přípravy na ultra:)

Ať chci nebo ne, uvědomuji si, že moje sny/úsilí, směřování a výběr závodů a nejbližších cílů je od jakživa na hranici scifi:), a tak podle rady svého synka pravidelně doplňují svoji motivaci četbou a sledováním "vhodného" scifi.

Pro rychlý běh v terénu asi neexistuje nic vhodnějšího než Riddick a jeho útěk z Krematoria:)



Pro boj s problémy na ultra, nevzdávání se.. je asi nejlepší Marťan. Vřele doporučuji. Mimochodem byl jsem až dojatý, když junior prohlásil, že v tom svém úsilí jsem mu hodně podobný:)

---Vysvětlující ukázka (Marťan) -----------
[Poté, co se věci po x-té pos*aly].....Nyní si pěkně sednu, vzduch unikne a já zemřu. Konec. Už žádné falešné naděje, klamání sebe sama, žádné řešení problémů. Už mám toho, kurva, dost! ...
Vzdech ... Dobře. Tak jsem si zanadával a teď musím vymyslet, jak se udržet při životě. Podívejme se tedy, co se dá dělat ...
--- Konec ukázky z Marťana----------

Minulý víkend jsem svoje portfolio sledovaného scifi doplnil a rozšířil svoji krátkou večerní účastí na běžecké sekci festivalu Obzory. Marně jsem se snažil tvrdit pořadatelům u vchodu, že jsem zástupce médií:) a že jdu na poslední přednášky z celého dne, tudíš bych neměl platit vstupné.. ale nakonec jsem celodenní vstup zaplatil.. Stihl jsem podle mě zlatý hřeb večera -- povídání o nejkrásnějších sky závodech a o tréninku na ně.

Jako správný zástupce médií:) jsem se snažil nejen sledovat, co se děje vepředu, ale i reakce v sále. Například vyprávění Aničky S. o skvělém třetím místě, tedy o zlomené hůlce:) tolik zaujalo, že se vlastně účastníci neptali na nic jiného než.. A vrátila jste tu hůlku? :)...

"A vrátila jste tu hůlku??"
Ovšem při sledování moderované diskuse J. Bartase a Z. Kříže jsem děkoval Bohu, že jsem je slyšel až teď..:).. Poslouchat jejich vyprávění někdy na začátku svého pobíhání v horách, tak prodám nově koupené trailové boty a koupím rybářské pruty!:).. Samozřejmě jsou to reprezentanti, chápu detailní a šíleně nabušené trenýrkové plány... Ovšem slyšet, jak Z. Kříž čtyři hodiny běhá běžeckou abecedu... stovky a stovky naběhaných výškových kilometrů, speciální trénink, minimum spánku.. Podobně, jak J.Bartas vstává také asi ve 4, aby před prací stihl 3 hodiny intenzívně kolo a bůhví co ještě... Že jalové kilometry jsou jalové a na nic. Atletická a horolezecká příprava je základem úspěšného horského ultra:)... To jednoho rozloží:)...

Klíčová matra k překonávání podobných šílenosti? -- "Je to Tvoje volba"..:)

Občas kouknu do publika.. Mladé adepty a další reprezentanty to evidentně motivovalo, zhruba jen půlka sálu měla takový ten vytřeštěný výraz:) -- Buď to byli zbloudilí návštěvníci nebo abonenti skyrunningu, kteří ovšem po skončení přednášky neochvějně zamířili do nejbližší prodejny rybářských potřeb:),..

Pravda je, že po skončení přednášky jsem chtěl pozdravit velkého Honzu B., který kraluje i na běžecké blogosféře.:) Ale vzhledem k frontě natěšených ctitelů a posluchačů jsem to vzdal.. Jak se dostávám ven ze sálu, tak zaslechnu... Ty voe, to nikdy nedám...Chlapci zlomení vyprávěním, které je mělo motivovat:).  Protože jsem byl se Samem evidentně o generaci nejstarší účastník, tak jsem si dovolil je jemně upozornit, že TOHLE byli reprezentanti!!

Stejně jako nemá cenu porovnávat Slavoj Houslice s Reálem Madrid, tak nemá cenu se srovnávat s Danem, Radkem, ... nebo s reprezentanty skyrunningu. Snažil jsem se ty zdrcené mladíky povzbudit optimisticky-sexistickým sloganem se sportovním podtextem.. "Není důležité být první, ale zúčastnit se!"..:). Ovšem nevím, jestli se mi to aspoň trochu podařilo.. Jo, to je to nebezpečí srovnání.

Druhý den byla neděle. Nádherný počasí -- chtělo by to intenzívní dlouhou:), ovšem.. mám rodinu, a je to podle všeho asi jeden z posledních krásných dní v tomto období... Proto nejdřív běžím volně asi deset km s dcerou a s Deri a pak se ještě vyklušeme/projdeme s moji nejmilejší.. V podstatě naprosto jalový km..:).. Ovšem na druhé straně, je to nejlepší trénink a prevence proti vyhoření a rodinným problémům:)..

Při večerním krátkém venčení popobíháme s Deri a celé to spolu globálně hodnotíme... Jasně, jak běhám(e), tak to jsou (z pohledu ambiciózních reprezentantů) naprosto ostudné výsledky. Honza B. se ušklíbal na svých cca 41 hodin na Rondě, což teprve mých 57, že? :) Podle ultrasignup mám průměrný ranking mezi 60-68%, age rank mám sice mezi 70-80%, ale obecně žádná hitparáda. Prostě dobíhám kolem té půlky pole s velmi výraznou časovou ztrátou na ty vepředu.. Ne ne .. neflákal jsem se, neužíval jsem si to:), ale prostě to rychleji nešlo. Nicméně, mám to děsně rád a v cíli zažívám pocity naprostých vítězů:).

Proto, když jsem si večer sedl k počítači, tak jsem naprosto neomylně hodil svoje jméno do dvou loterií. Protože pokud se kvalifikuji, tak není co řešit:)... Ani to, jestli běhám pomalu, ani to, jestli je to ode mě velká nebo šílená drzost se tam a tam přihlásit. Kašlu na to!
Mám to rád, rybářské pruty rozhodně zatím nekupuji. Naopak, mě podobné scifi motivuje:)

Proto všemu zdar! Naší odvaze, počítačovému hrdinství, našemu scifi.. a ultra zvlášť!
12:)

15 komentářů:

  1. Nevím jestli Útěk z krematoria je v našem věku zrovna to pravé sci-fi, nicméně přeju hodně štěstí v loteriích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. me to motivuje..:).. jednak ten zar za zady..ze:).. a jednak tak trail..:)
      Scifi to je rozhodne.. At uz ten utek nebo ty loterie..
      DIK! At nam to beha! 12:)

      Vymazat
    2. Mirku, :-D :-D teď jsi mě dostal :-D :-D

      Vymazat
    3. Mirek to skvele vystihl.. Vsak take mi sybnek povida.. tohle by pro vas starsi trailove bezce mohlo byt to prave motivacni.. "utek z krematoria"..:)
      Ovsem Riddick je Riddick! :)
      Tak nasemu scifi .. ZDAR! 12:)

      Vymazat
  2. To byla tedy pěkně amatérská organizace, když chtěli vstupné od VIP postavy českého ultraběhu :)
    Vyprávění reprezentantů je sci-fi, ale taky tak trochu marketing - kdyby povídali o tom, jak ten který závod byl v pohodě a zívačka, tak si ty slečny pro autogram nepřijdou :) Rybáři přece také vždycky vypráví jen o těch třicetikilových kaprech :)
    Držím palce při losovačkách!
    P.S. A díky za film:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ty bys me rozesmal.. Ja jsem maximalne lidovy vypravec:).
      Samozrejme chapu a plne obdivuju ty nejlepsi.. a vlastne vsechny, kteri jsou v cili prede mnou... Jen jsem koukal, jak to radu nadsencu ponekud silneji znejistelo..:).. Ale ja, ktery jiste beham pomaleji nez oni.. jsem se tim nenechal negativne ovlivnit. Ty jejich hlasky o nutnosti rychleho ubehnuti legendarnich trati po me sjela jako po teflonu:).. Ani to se mnou nehnulo.. a hned jsem se pro jistotu prihlasil i do loterie na Hardrock. Kdyz mam tu kvalifikaci.. a dva listky, ze? .. Az budu "dospely", tak treba postoupim..
      MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. :).. Sladke veci vzdy usadi vasne a uhladi nepokoje.. mas pravdu..
      Jinak -- ja tyhle "civilni" scifi mam rad ... Jen je potreba je brat trochu s rezervou. Ne se s nimi pomerovat, nebo dokonce se tim nechat deptat:).. Brat to jako zabavu, jako divadlo, ne jako muj budouci trenyrkovy plan:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  4. :) Jsem moc rád, že jsi se na nás přišel podívat....snad jsi si odvezl i něco jiného než me odfrknutí... Než to Tvoji vážení čtenáři špatně pochopí: nebylo to myšleno vůbec zle. Jen jsem měl loni jiná očekávání, která nedopadla. Výkony hobíků jako jsi ty, Pavlína či Martin Fojtík respektuji velice...dokázat něco takového bez 20 let sportování v těle..
    Honza Bartas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik, a ja jen doufam, ze jsem to popsal dobre.. Zname te, vim ze na nas obycejne nekoukas s despektem, naopak posles i uzitecne rady!
      Jen jsem se bavil a sledoval, co to delalo s nekterymi v sale...:).. Jistym zpusobem mi to prislo podobne, jako kdyz Bezici Stin mel besedu na PIM klubu o behani v horach. Kolem sedeli adepti, kteri zacinali behat 5-10km a pak nas par starsich co jsme v te dobe "laskovali" s ultra:). Jeho hlasky o tom jak ubehl Leadville -- "Nepodcenujte bezce se zlomenou nohou":).. Myslim zustanou dlouho v pameti vsech ucastniku:).
      MSF! At nam to beha! Tobe navic reprezentacne!!! 12:)

      Vymazat
  5. Dík za reportáž ze světa velkého běhání ... říkám si, ještě že jsme prostí neambiciozní pobíhači a ne jako tihle atleti! Znáš mě, že jsem pro každou srandu a šílenost, ale 4hodinová běžecká abeceda by pro mě byla smrtící, asi něco na způsob lekce správného stolování :-) tb

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. rekl treti muz tezke danske 100m.. Rekl nekdo kdo ubehl 160km na ostrove matek pod 16hodin. :)
      To jsou ty paradoxy, jak by rekl pan prezident Osvoboditel:)..
      Nicmene, je to i to krasne -- atletum pomaha to ukotveni na jejich dlouholety atleticky trening a sila jejich ritualu, vcetne cistoty bezeckeho stylu.. Horolezcum a skyalpinistum pomaha jejich sila v nohou, nebojacnost, postreh a skvela orientace v terenu... Proste kazdy ma to svoje:)
      Me by jiste tez abeceda zabila, ovsem (ne)jednu vec si vzdy poslechem uspesnych odnesu. Minimalne to usili -- a treba potvrzeni toho, ze muj boj se stroji, nebo moje snaha o rozhybani lety zkracenych slach a svalu -- proste ze to nemusi byt tak spatny napad..
      At nam to beha.. 12:)
      PS. Chtel jsem jeste dodat, nekterym pomaha pivo:).. Treba uz jenom tim, jak na nej pri zavode intenzivne mysli:)

      Vymazat
  6. Největší lamy ani neví, že se podobný besedy pořádají... ;-) A kdyby o nich kamarádi nevyprávěli, žili by dál ve sladké nevědomosti. My, co máme na abecedu jen hodně neblahé vzpomínky z let gymnaziálních, bychom si navíc stejně mysleli cosi pejorativního o magorech, co mají děsně volnýho času (tyto myšlenky by pochopitelně podlévala notná míra závisti). Každopádně na vrcholky tabulek mohou mířit jen někteří, u nichž se snoubí jakýsi talent s hromadou dalších předpokladů a okolností - ostatně jinak by tam bylo dost přecpáno, zbytek zdolává jen ty vrcholky, jiným nezbývá než o nich (prozatím?) jen snít. A jak vždycky říkáš: "hlavně že nás to všechny baví" a "všechno bude tak, jak má". S losováním držím všechny čtyři palce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ja bych to take nevedel, kdyby to na ne nevyskocilo odnekud z internetu..:).
      Samozrejme na jedne strane to mohlo byt pro nekoho demotivujici:), ovsem je vsechno potreba brat v relacich.. Jsou to borci, repre.. Nezavidim jim to, taky se planuju zlepsit..:)..:)
      Me na tom motivuji hlavne ty priklady kolem, kdy se treba t-bird za rok tak silene zlepsil, ze se podobnym lidem ve vytrvalostnich zavodech velmi priblizil.. A je to tatka velke rodiny, zamestnany od rana do vecera, nesportovec..:)
      Takze i my ostatni mame sanci se zlepsit..
      Nasim bojum.. zdar! a at nam to beha.. 12:)

      Vymazat
  7. Já si teda myslím, že demotivující to je vždy jen na malou chvíli, Jako ten rybář si řekne, jo takovou rybu já nikdy nechytím, ale stejně pokud se snaží a je trpělivý, jednou se to povede i jemu. Myslím, že v té vytrvalosti a konzistenci by nám spousta rybářů mohla jít vzorem. Jak běhám kolem té řeky, tak to vidím, jsou tam borci, kteří tam jsou každé ráno a bez ohledu na to, jak brzo jdu běhat, tak oni jsou tam vždy dřív. Jsou tam zase jiní, kteří tam jsou každý večer. A jeden snad ani nechodí domů, a ten by tam podle mne byl i kdyby Vltava zamrzla :) Ten je jako Stín nebo jako Ty, Vy taky běháte se zlomenou nebo jinak zdevastovanou nohou. Že jo? :)

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...