úterý 10. února 2009

Statistiky v nás

Jako statistik tělem i duši strašně rád čtu různé statistiky, jsou potěšitelné, zavádějící, úsměvné:)... Zrovna dneska rámo mě pobavila jedno "zkoumání" v příloze Ona Dnes [v naší rodině známé jako "She Today":)], kde se praví, že muži, kteří zahradníčí v průměru alespoň 1/2 hodiny denně, mají o 30% větší potenci. Tak to tedy chudák moje manželka:), protože já jsem šílený zahradník a v průměru těchto hodnot hravě dosahuji:).

Jinak moje oblíbené statistiky leží v úrovni dotazníkových šetření, kdy se například zjišťuje, že lidé, kteří pravidelně pijí 1 -2 sklenky vína denně jsou zdravější a žijí déle.. No to vychýlení sledovaného souboru dělá divy. Totiž, ti, co nepijí k tomu mají většinou zdravotní důvody:).

Ale proč nepoužít něco z běhání. Jeden můj student chtěl prokázat, že běhání je velmi zdravé a působí pozitivně na srdce, tlak a váhu. Proto začal sbírat data a při sběhu dát běžců ze stromovky mu vyšlo, že lidé, kteří běhají mají problémy se srdcem, nadváhu, vysoký krevní tlak:)... Byl zdrcen. Samozřejmě obrácená kauzalita. Všichni vědí, že běhání má pozitivní vliv a proto tlustí začínají běhat, lidé se zdravotními problémy se snaží změnit svůj životní styl:).

No dnes to bylo fakt náročné. Do noci, tedy spíš do rána jsem se snažil něco počítat, spát jsem šel až někdy kolem 2h [vím Jiří, kde je ta regenerace?], vstával v 6.20, šel jsem běhat v 7.20.. No nakonec jsem se vypnul a střídal 400m rychle (12-13km/h) a 200 rychlá chůze 7-8km/h a udělal jsem takhle 8.5 km, pak jsem toho nechal, mel jsem dost:), nic se nemá přehánět, pohoda především. Jinak váha po 91km. Statistice zdar:)!

2 komentáře:

  1. Tohle asi znáš... kdy se statistik cítí v průměru nejlépe?
    Když stojí jednou nohou na kostce ledu a druhou ve vařící vodě.

    (Ale asi by se tam muselo počítat i s měrným skupenským teplem tání... jinak 50 je i na mě dost)

    A něco pro Tvou ženu - víš, kterou domácí prací se nejvíce hubne?
    Prý žehlením. Neměl bys to zkusit místo toho pásu? :-)
    Já se tak možná na ten koš prádla přemluvím. :-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Hanko, k tomu chybi jen Jirka Kottas, ktery by dodal, prijd k nam na navstevu, mam antistatistickou uterku, ja te pretahnu:).

    OdpovědětVymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...