středa 2. prosince 2015

Velká adventní běžecká pohádka -- aneb je všechno jenom náhoda?:)

Jako každý starší muž mám tendenci přeceňovat svoji paměť, která je velmi selektivní. Navíc, jak se neúprosně blíží jistá forma stařecké demence:), tak si -- stejně jako většina staříků -- velmi dobře a do detailů pamatuji, co se stalo například v roce 79, ale o hodně hůř si vzpomenu, co se stalo včera nebo minulý týden:). Nicméně, to o čem si chci dnes psát, bylo zajímavé už tehdy, ale s postupem času se to pro mě stalo téměř mystickým...

Začnu tradičně že široka. Psal se rok 2008, květen -- a já rozhodl, že v rámci prodlouženého víkendu naše celá rodina vyrazí do Řecka. Doletíme do Atén, jeden den tam a pak projedeme autem Peloponés. Pochopitelně jsem doma celý svůj nápad s výletem uvedl slovy, že nebudeme tak hloupí, abychom jezdili do Řecka v létě, v červenci/srpnu, kdy jsou největší vedra, ale užijeme si příjemný výlet v květnu, kdy je ještě vše svěží a zelené... A nechal se za to několikrát pochválit:)... Doteď vidím, jak si v předvečer cesty tisknu letenky -- když v tom zjišťuji, že nám letadlo odlétá za 20 minut. Ani optimální poloha našeho bytu v blízkosti letiště nám nedávala šanci letadlo chytit..A tak jsme na prodloužený víkend jeli na chalupu:) a plánovaný výlet do Řecka se posunul, jak jinak na srpen.:). Tady je potřeba vyzvednout reakci moji rodiny, nikdo mi nic nevyčítal -- jen od té doby moje nejmilejší předem kontroluje datum a čas odletu při společných dovolených..:)

V srpnu je v Řecku pochopitelně (šílené) vedro, nakonec jako turistická trasa vítězi cesta ven z Atén směrem do Sparty, přes Korinský průplav... Jak nás správně upozorňuje bedekr, cesta to nijak malebná není, vede přes nehezké periférie, kolem rafinérie.. Ale přeci jen, vedeni hrdinstvím 300 u Thermopyl, míříme do Sparty. Při průjezdu údolími se snažím vtipně vysvětlovat dětem, že tady, určitě někde tady shazovali Sparťané neduživá dítka ze skály... A kdybych se já narodil v té době, tak by to byl patrně i můj osud:).

Sparta na nás při příjezdu působí velmi obyčejně, koneckonců byli to bojovníci a na nějakou výtvarnou výchovu nezbýval čas.:). Projíždíme obyčejné dělnicky působící předměstí, marně hledám kvůli synovi něco památného:).. Na dotaz na památky nás jeden místní "naviguje".. a po chvíli bloudění se dostáváme ke stadiónu. Před ním socha pověstného krále...

Syn nadšený, upřímně -- já jsem čekal nějakou antickou sochu a místo ní nacházím velmi novodobé, kovové provedení legendárního bojovníka. Holky se vlastně ani k soše nehrnou, přesto mi to nedá a jdu se podívat blíž... Noha té sochy je ohmataná, ohlazená od dotyků, ... Říkám si, že by pro štěstí? A "pro jistotu" si na ni sáhnu..:)

Pro připomenutí -- V rodinném archívu nacházím fotografii, kdy s tehdy třináctiletým synem odcházíme od sochy pryč... Moje váha se v té době nezadržitelně přehoupla přes metrický cent a v půli prosince ukázala na neúprosných 104kg...

Nikdo nemohl tušit, že pod vlivem dalších okolností, [pití tequily s Ďurim a ponoukání moji manželky] začnu od ledna běhat... Vlastně od té doby je celý můj pobíhací příběh zachycený zde, ale mně bylo postupem času čím dál jasnější, kde to vlastně všechno začalo.

Divám se znova a znova na fotografii a připomínám si ten okamžik, kdy jsem neúmyslně přišel pod sochu krále a sáhl si na jeho nohu. Je to všechno náhoda?

Proto když jsem letos v létě, pět týdnu po absolvování Rondy, kroužil na okruhu ve Sletišti, bylo těžké se ubránit určitému dojetí. Splnil jsem kvalifikační limit a budu doufat, že se zase podívám na aténské periférie a věřím, že i dál..:).. a udělám co bude v mých silách, abych si znova sáhl na nohu krále. Dá se čekat, že budu jistě patřit k těm (nej)pomalejším na trati, ale kašlu na to! Co víc, nějak pevně a troufale věřím, že to dokážu..

Všemu zdar! Naším snům, ultra a její mystice.. Zvlášť!
Hezky advent, 12:)

PS. Letos se běží 34 ročník.. To i podle názvu blogu Honza běží.. Tak na co čekat, že? :)

Důležité upozornění .. I letos se mezi svátky uskuteční třetí ročník nefalšovaně partyzánského oběhu Prahy. Pochopitelně žádné "startovné" a na konci hospoda:). Můžete přijít i třeba jen do hospody, a běžet jakoukoliv část. Přihlášení, detaily, GPS.. vše na blogu náčelníka a hlavního organizátora, Martina VP (ZDE)

20 komentářů:

  1. Gratulace ke krásným snům, které se musí plnit. Když koukám na historické foto, měl bys asi začít šetřit na plastického chirurga, aby Ti vrátil poprsí do původní velikosti :-). To Ti běh vzal.
    Běhu zdar, Radek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) .. jjo, nadra jsem mel krasne velika, "dmouci" ... To je pravda!
      Ale zase se ted lepe "rozrazi" vzduch..:)
      Nasim silenym snum.. a mystice ultra .. ZDAR!
      Prijemny adventni cas! 12:)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. :) vlastne tys hodne dlouho vedel o mem prani zabehnout ten legendarni beh.. i kdyz jde uplne proti behum v prirode, ktere me hrozne bavi... a vlastne jsi byl prvni komu jsem rekl i proc..:)
      Budu se snazit velmi, abych tam nedelal ostatnim z Cech velkou ostudu..:). MSF! 12:)

      Vymazat
  3. Ta fotka, je opravdu k nezaplacení, to by ti nikdo nevěřil. Jinak já si myslím, že to náhoda je, já na náhody věřím. a moc budu držet palce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pamatoval jsem si, ze zena a deti v Recku dost fotili, pri te pripomince stacilo jit do (moji nejmilejsi manzelkou) skvele zorganizovaneho rodinneho archivu.. a hle i fotky by se nasly..:)
      Ovsem moje fotka na plazi, jak se snazim "vdechnout" a zakryt co nejvic bricha.. ta je rovnez k nezaplaceni..:)
      Diky moc a vsemu zdar! 12:)

      Vymazat
  4. Tedy ... to jsem ani netušil. Budu držet palce a pokoušet se to nějak pochopit. A ta fotka ... to jsem taky netušil :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snazil jsem se to dlouho "tajit".. ale pak kdyz cast toho vysla najevo pri behu z Uval.. nemelo cenu cekat na registraci..:)
      DIK! At se dari.. ultra a komutacim zdar! 12:)

      Vymazat
  5. Ty jsi pořád nějaký překvápko :-) nejdřív spinning, teď tohle..., ale už bychom si na to u tebe měli zvyknout - duší nejen žena (jak sám říkáš), ale též průkopník všeho možného i nemožného :-) Budu samozřejmě držet palce!
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky moc, Richarde.. Je pravda, ze to mozna jako prekvapko vypada.. ovsem od lonskeho roku se to zacalo drat nezadrzitelne na povrch. Do te doby o tomhle vedel jedine Bezici Stin, kteremu jsem to pri x-tem pivu pred Leadville .. rekl.. :)
      At se dari! 12:)

      Vymazat
  6. Přesto že modří již věděli... číst si to takto napsané a ještě s ilustrativní fotkou která počíná pouť obézního pětačtyřicátníka k světovým ultrametám, člověk se až neubrání dojetí. Přeji ať se ti ta okružní cesta zpět ke králi Leonidasovi povede. Otázka je co bude následovat potom?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ... Nekdy je dobre se malicko ohlednout, jen na chvilku, abychom z te cesty za nami ziskali silu na to co nas ceka:)..
      Porad mi to prijde neskutecny,.. bude to silene narocny, ale vim, ze dokazu zrychlit a zaroven udrzet i "nejakou" vytrvalost.. Proste nadsenec:).
      Vsemu zdar! Ultra a kamaradum.. Zvlast! 12:)

      Vymazat
  7. Tak ať tomu Leonidasovi sáhneš na palec ještě jednou. Schválně, jestli Tě pozná ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :), moc diky.. No zdalo se mi, ze se posledne dival stranou:)..
      Bude to cely , vcetne pripravy, ktera mi ted zacina.. takove trochu kabalisticke:).
      At nam to beha! 12:)

      Vymazat
  8. Pak, že nejsi spisovatel ;-) Ta fotka je dokonalá, vypadáš, že ses rozmnožil dělením a zajímalo by mě, kde teď asi běhá tvé identické dvojče... Každopádně se už teď těším na srovnávací foto 2008 a 2016. (This is madness... Madness? This is SPARTAAA!! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spravne odhadujes, ze puvodne jsem si chtel dat Leonidasovu odpoved, jako svoji motivaci:), nakonec jsem misto toho pridal civilni foto:), doprovazejici moji formu "madness"..:)
      Tak nasemu silenstvi, snum a radostem... a ultra.. ZDAR! 12:)

      Vymazat
  9. Já to tušil, že tě tenhle běh nenechá chladným a že se s lepšími a ještě lepšími výsledky na delších a ještě delších (a to nemluvím o těžších a ještě těžších) bězích budeš snažit přispět k blyštivému lesku palce krále Sparty. Přeji hodně sil do finálního tréninku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Vis Petre, musim rici, ze v mem pripade citim, ze ta kauzalita byla obracena..:)
      Nejdriv byla kralova noha -- a teprve potom moje zaujeti a fascinace behem v dlouhych distancich..
      Dekuji a budu se tesit... treba me na start vyberou... A kdyz ne, nevadi, je to znameni, ze to mam zkusit priste..:)
      MSF! 12:)

      Vymazat
  10. No tak to je Honzo velká výzva,nevím jak je to přesně s přihlašováním a losováním v případě vyšší poptávky.Mám v hlavě jen orientační kvalifikační podmínky.Jestli tě vyberou tak věřím že ať už uspěješ či ne tak si to užiješ a to je to hlavní.Já bych řekl že s těmi časovými limity je to o dost těžší než třeba ty přírodní ultraběhy.Ale jinak krásná cesta od toho r.2008.P.S i já byl tou dobou cent.Rád jsem tě viděl na Pražské.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :).. Dik, bylo to fajn se zase na zivo videt s radou lidi!
      Mas naprostou pravdu, je to z velke casti jedno, jak to dopadne -- me to bude tesit, i kdyby me nevybrali:).
      Ty cut-offs jsou u standardnich behu velmi ostre, casto (zde je to typicke), hodne nelinearni a vyrazne ostrejsi na zacatku nez na konci, ale proc to resit.
      Uvidim, jak to bude, a tak to bude spravne:), a podle toho se budu pripravovat. Koneckoncu, zivot je vzdycky tak trochu loterie:).
      Vsemu zdar! At nam to beha! 12:)

      Vymazat

Zase jsem musel zapnout kontrolu spamu.. Omluva:)...